Generatiivisesta tekoälystä on tullut tämän hetken kuuma juttu teknologia-alalla, eikä voida pitää suurena yllätyksenä, että tämä teknologia kiinnostaa myös Applea.
Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman raportoikin nyt lähteisiinsä perustuen Applen luovan omaa strategiaansa mitä tulee generatiiviseen tekoälyyn, eli ratkaisuihin, jotka voivat luoda esimerkiksi tekstiä, ääntä tai kuvia vastauksena esimerkiksi kysymykseen tai pyyntöön.
Gurmanin mukaan Apple on jo kehittänyt oman kehikon suurten kielimallien luomiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen viime vuodesta alkaen kehittämä tekoälyn perusta kulkee yhtiön sisällä nimellä Ajax, ja Apple on luonut sen pohjalta jo myös oman keskustelubottipalvelun, jota osa Applen työntekijöistä kutsuu Apple GPT:ksi.
Gurman toteaa, että Applen uusista tekoälyhankkeista on jo julkisestikin nähty ensimmäiset hedelmät parannuksina hakutoimintoihin, Siriin ja karttoihin.
Nyt Apple hyödyntää Ajaxia lisäksi myös suurten kielimallien luomiseen ja ChatGPT:n kaltaisen työkalun pohjana. Näistä hankkeista yhtiö ei ole vielä julkisesti kertonut mitään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen yhtiön sisäisen keskustelubottipalvelun käytön kerrotaan vielä vaativan erityisen hyväksynnän. Lisäksi Apple on rajoittanut palvelun käyttöä niin, ettei sen tuottamia sisältöjä voida hyödyntää kehittämään asiakkaille suunnattuja ominaisuuksia. Applen työntekijöiden kerrotaan kuitenkin jo käyttävän keskustelubottia avustamaan tuotteiden prototyyppien kehittämisessä. Lisäksi palvelu osaa tiivistää tekstiä ja vastata kysymyksiin perustuen sen harjoitusaineistoon.
Sinällään nykyistä ”Apple GPT:tä” ei ole tarkoitus julkaista laajemmin, vaan sitä kuvaillaan enemminkin Applen ratkaisuksi yksityisyyshuoliin, joita on noussut pinnalle liittyen muiden kehittämien generatiivisten tekoälypalvelujen sen työntekijöiden toimesta.
Applen odotetaan lähteiden mukaan valmistelevan merkittävää tekoälyyn liittyvää julkistusta ensi vuodeksi, vaikka konkreettiset suunnitelmat antavat vielä odottaa itseään. Applella kerrotaan olevan käynnissä useampiakin hankkeita, jotka yhdistävät resursseja yhtiön eri osista – tekoäly- ja ohjelmistokehitystiimeistä kuin myös pilvipalvelujen kehitystiimistä. Lisäksi raportoidusti Apple on ahnas rekrytoimaan generatiivisen tekoälyn osaajia palkkalistoilleen.
Applen johdolta kysyttiin generatiivisesta tekoälystä jo toukokuun alussa alkuvuoden tulosjulkistuksen yhteydessä. Applen toimitusjohtaja Tim Cook totesi tuolloin tekoälyn potentiaalin ”ehdottomasti erittäin kiinnostavaksi”. Cook nosti myös yleisemmin esiin sen, kuinka Apple jo hyödyntää tekoälyä ja koneoppimista monissa toiminnoissaan, kuten kaatumisen ja kolarien tunnistamisessa sekä Apple Watchin EKG-sydänsähkökäyrämittauksessa. ”Nämä asiat eivät ole vain loistavia ominaisuuksia, ne pelastavat ihmishenkiä”, Cook selvitti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Generatiiviseen tekoälyyn liittyen Cook totesi siinä ”olevan joukko ongelmia, jotka täytyy ratkaista, kuten on puhuttu monissa eri paikoissa”
Toistaiseksi julkaistuissa kielimalleissa ongelmat liittyvät muun muassa siihen, että ne tuottavat kyllä vakuuttavan oloista tekstiä, mutta faktat saattavat olla vähemmän tai enemmän pielessä. Tästä syystä toistaiseksi suuresta hypestä huolimatta kielimalleista ei ole vielä luotettaviksi vastausten tuottajiksi. Sen sijaan esimerkiksi ideoinnin apuna sekä tuotettaessa erilaisia yleisluontoisia tekstejä, ovat kielimallit jo selkeä läpimurto.
Nähtäväksi jää, mitä uutta ja omanlaistaan Apple mahdollisesti onnistuu aikanaan tuomaan nopeasti kehittyvälle generatiivisen tekoälyn kentälle.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »