Ex-OnePlus-pomo Carl Pein vuonna 2020 perustama Nothing tuli älypuhelinmarkkinoille mukaan vahvalla tavalla vuonna 2022 ensimmäisellä Phone (1) -älypuhelimellaan. Phone (1) tarjosi erinomaisen hinnan ja ominaisuuksien suhteen, ja oli jopa vuoden 2022 älypuhelinmarkkinoiden suurin yllätys.
Nothing Phone (2) on korkeamman hintaluokan seuraaja Phone (1):lle. Nothingin toinen älypuhelin sisältää muun muassa hienoisesti uudistetun muotoilun ja LED-takavalot, hieman suuremman näytön ja akun sekä tehokkaamman järjestelmäpiirin ja pikalatauksen. Pääkamera on myös uudistettu ja kuvausominaisuuksia parannettu.
Nothing Phone (2)
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,7" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 50 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 8+ Gem 1 -piiri
- 4700 mAh akku
Nothing Phone (2):n suositushinnat ovat 679 euroa (8+128 Gt), 729 euroa (12+256 Gt) ja 849 euroa (12+512 Gt). Värivaihtoehtoja ovat valkoinen ja tumma harmaa. Edullisin muistiversio on saatavilla Nothingin omasta verkkokaupasta, kun taas kaksi muuta löytyvät jälleenmyyjienkin valikoimista (DNA, Dustin, Elisa, Proshop, Scandinavian Photo, Verkkokauppa.com).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nothing Phone (2) tuli yleisesti saataville 21. heinäkuuta alkaen.
Nothing Phone (2):n tekniset tiedot
- Alumiinirunko ja lasinen takapinta
- 6,7 tuuman tasainen LTPO AMOLED -näyttö 2412×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella (394 PPI), 10-bittisellä 1,07 miljardin sävyn väritoistolla, joustavasti mukautuvalla 1-120 hertsin virkistystaajuudella ja 240 hertsin kosketustunnistuksella sekä HDR10+-tuella, kontrastisuhde 1000000:1, kirkkaus 1 000 nitiä täydellä näytöllä ja huipussaan 1 600 nitiä, Corning Gorilla Glass -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Takapinnan alla LED-valoista koostuvat valojuovat 33 erillisellä osa-alueella
- Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri
- 8 tai 12 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128, 256 tai 512 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, ei muistikorttipaikkaa
- Kaksi takakameraa
- 50 megapikselin pääkamera 24 mm -polttovälillä, 1/1,56″-koon Sony IMX890 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen oletuskuvakoolla pikselikoko 2,0 mikronia), f/1,88-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 50 megapikselin 114 asteen ultralaajakulmakamera 1/2,76″-koon Samsung ISOCELL JN1 -kennolla, 0,64 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen oletuskuvakoolla pikselikoko 1,28 mikronia) ja f/2,2-aukolla, makrokuvaus 4 senttimetrin etäisyydeltä
- Videokuvaus pää- ja ultrajaalakulmakameralla 4K ja 1080p 30 / 60 fps, hidastuskuvaus maks. 480 fps
- Edessä 32 megapikselin kamera 1/2,74″-koon Sony IMX615 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/2,45-aukolla
- Videokuvaus 1080p 30 / 60 fps
- 3 mikrofonia
- Stereokaiuttimet
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n28, n30, n38, n40, n41, n66, n71, n75, n77, n78
- Wi-Fi 6 (2,4 ja 5 GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax) / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet
- GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS / NavIC / SBAS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin (edessä ja takana)
- USB-C-liitäntä
- 4 700 milliampeeritunnin akku 45 watin pikalatauksella (PPS, täysi lataus 55 minuutissa)
- Langaton lataus (Qi, maks. 15 wattia) ja käänteinen langaton lataus (maks. 5 wattia)
- Mitat 162,1 x 76,4 x 8,6 millimetriä ja paino 201,2 grammaa
- IP54-luokitellusti roiskevedenkestävä
- Android 13 -käyttöjärjestelmäversio osana Nothing OS -ohjelmistoa
- Päivityslupauksena kolme Android-käyttöjärjestelmäversiopäivitystä ja neljä vuotta joka toinen kuukausi julkaistavia tietoturvapäivityksiä
Nothing Phone (2):n myyntipakkauksen sisältö:
- Nothing Phone (2) -puhelin
- Esiasennettu näytön muovisuoja
- USB-C-USB-C-kaapeli
- SIM-korttikelkan avaustyökalu
- Takuu- ja turvavihkonen
Hyvää Nothing Phone (2):ssa
- Tyylikäs ja laadukas design. Nothing Phone (2) näyttää ja tuntuu hyvältä. Sen design erottuu joukosta piristävällä, mutta kuitenkin lopulta varsin hillityllä tavalla.
- Mainio näyttö. Nothing Phone (1):n AMOLED-näyttö on riittävän tarkka, hyvin kirkas, nopea sekä toistaa värit miellyttävästi.
- Kaikin puolin sulava käytettävyys. Nothing Phone (2):ssä on riittävästi suorituskykyä erittäin sujuvaan peruskäyttöön. Puhelin tuntuu todella nopealta ja kätevältä näytön, varsin tehokkaan järjestelmäpiirin ja ohjelmiston hyvin yhteen toimivana yhdistelmänä.
- Akunkesto. Käyttöaika Nothing Phone (2):ssa yltää täydellä latauksella jopa kahteen päivään, ja akunkesto on keskivertoa parempi.
- Nothing OS ja asiallinen päivityslupaus. Nothing OS -ohjelmisto on lähellä vakio-Androidia, mutta tarjoaa myös muutamia hyödyllisiä jippoja ja omanlaisensa tyylin. Päivityslupaus, kolme versiota ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä, on riittävän hyvä.
- Glyph-valot erikoisuutena. Nothing-älypuhelinten tunnusmerkiksi jo nousseet Glyph-valot ovat edelleen suurin erikoisuus Phone (2):ssakin. Valoille on tuotu myös muutamia käyttötapoja lisää.
- Odotukset lunastava kamera. Nothing Phone (2):n kamerakokoonpano tuottaa kaikkien kameroiden – pääkamera, ultralaajakulmakamera ja etukamera – varsin hyvää kuvanlaatua.
- Langaton lataus. Useammasta kovimmasta kilpailijasta puuttuva langaton lataus on mukana Nothing Phone (2):ssa.
Huonoa Nothing Phone (2):ssa
- Telekameran puuttuminen. Vaikka 50 megapikselin pääkamera mahdollistaa melko hyvälaatuisen zoomaamisen, vahvistaisi erillinen telekamera vielä kokonaisuutta huomattavasti.
- Ei täyttä pöly- ja vesitiiviyttä. Nothing on parantanut kestävyyttä, ja Phone (2) on IP54-luokiteltuna roiskevedenkestävä. Täysi upotuskestävyys kuitenkin puuttuu yhä.
- Akun pikalataus vain kohtuullisen nopea. Nothing Phone (2):n 45 watin pikalataus täyttää akun 55 minuutissa. Moni kilpailija latautuu nopeamminkin, joskin erot eivät välttämättä ole enää näissä nopeuksissa niin merkittäviä. Nothing Phone (2):n pikalatauksessa on hyvää standardien mukaisuus, jonka myötä nopeaan lataamiseen ei tarvita juuri Nothingin omaa laturia. Puhelimen myyntipakkauksessa laturia ei tulekaan mukana.
Omanlaisensa design muutamin parannuksin
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nothing Phone (2) jatkaa siitä, minkä Nothing Phone (1) aloitti.
Nothing on rakentanut läpinäkyvyydestä itselleen erottuvaa tunnusmerkkiä, ja Phone (1):n tavoin myös Phone (2):ssa takapinta on läpinäkyvä. Lasin alta löytyvät levyjen peittämät komponentit sekä ennen kaikkea LED-valot, joita Nothing itse kutsuu Glyph-käyttöliittymäksi.
Nothingin design-ratkaisu luo puhelimelle selvästi erottuvan ulkonäön. Nyt Nothing Phone (2):ssa takalasi on hieman kaareva reunoiltaan, kun Nothing Phone (1):n takalasi on täysin tasainen. Muutos tekee melko kookkaasta Nothing Phone (2):sta miellyttävämmän tuntuisen kädessä, sillä 8,6 millimetriä paksuna Nothing Phone (2) ei lukeudu ohuimpiin älypuhelimiin. Painoa on kuitenkin kohtuullisesti kokoon nähden, 201,2 grammaa.
Sivuja kiertävä alumiinikehys Nothing Phone (2):ssa on edelleen muotoiltu tasaiseksi, kuten myös etupuoli. Reunukset näytön ympärillä ovat hieman aiempaa pienemmät. Näytön kokoa Nothing on kasvattanut Phone (2):ssa 6,7 tuumaan verrattuna Phone (1):n 6,55 tuumaan. Samalla etukameran sijaintia on muutettu vasemmasta yläkulmasta keskelle näytön yläreunaa, mikä on lähtökohtaisesti sille parempi paikka.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nothing Phone (2):n laatutuntuma on edelleen ensiluokkainen. Viimeistely näyttää ja tuntuu hyvältä, ja läpinäkyvän takalasipinnan alla näkyvät pienet yksityiskohdat ovat teknisen kauniita. Värivaihtoehtoja Nothing Phone (2):sta on jälleen kaksi. Näistä tumma harmaa on selvästi vaaleampi kuin Nothing Phone (1):n musta väri. Toinen vaihtoehto on edelleen valkoinen.
Nothing Phone (2):n rakenne on IP54-luokiteltu, joka tarkoittaa kohtuullista suojaa pölyä vastaan sekä roiskevedenkestävyyttä. Upotuksen kestävän rakenteen ei siis luvata olevan, mikä on pettymys erityisesti jo Phone (2):n hintaluokassa.
Toiminnallisuuden osalta Nothing Phone (2):n suurin erikoisuus ovat sen Glyph-valot.
Nothing Phone (2):ssa LED-valot takapinnan alla jakautuvat useampaan eri osaan. Esimerkiksi langattoman latauksen kelaa ympäröivä keskiosa jakautuu nyt kahden valojuovan sijaan kuuteen osaan, ja yhteensä erikseen ohjattavia LED-valaistusosioita Nothing Phone (2):ssa onkin 33 kappaletta verrattuna Nothing Phone (1):n 12 osioon. LED-valot eivät edelleenkään ole värillisiä, vaan toimivat vain valkoisena.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
LED-valoja hyödynnetään yhä ennen kaikkea puhelujen ja ilmoitusten merkkivaloina.
Nothing Phone (2):ssa on tarjolla 20 valmista – kymmenen uutta ja kymmenen vanhaa – Glyph-soittoääntä, joissa on äänien kanssa yhteensopivat LED-valoefektit. Lisäksi Nothingin julkaisemalla Glyph Composer / Säveltäjä -sovelluksella voi nyt luoda omia äänet ja valoefektit sisältäviä soittoääniä äänipaketteja hyödyntäen.
Eri yhteystiedoille voi asettaa oman soittoäänensä, ja valojen ansiosta värisevästä tai äänettömästä puhelimesta voi näin erottaa jo etäämpää, kuka on soittamassa – jos vain sattuu muistamaan, millaisen soittoäänen tietylle henkilölle valitsi.
Glyph-valoja hyödynnetään myös ilmoitusten yhteydessä. Kaikkien saapuvien ilmoitusten yhteyteen voi valita yhteisen valoefektin. Lisäksi uutta ovat Essential-ilmoitukset, joissa asetuksista valittujen sovellusten saapuvista ilmoituksista oikean yläkulman LED-valojuova jää pysyvästi päälle, kunnes puhelimeen kosketaan.
Entuudestaan tuttu on myös erillinen Flip to Glyph -asetus, joka päällä näyttö alaspäin ja valot esille asetettuna puhelin vaihtaa automaattisesti hiljaiseen tilaan, jossa puheluista ja ilmoituksista kertovat vain valot.
Soittoäänten ja ilmoitusten lisäksi Glyph-valoilla on useampia muitakin käyttökohteita – enemmän ja vähemmän hyödyllisiä.
Uutena lisäyksenä Nothing Phone (2):n yhteydessä on esitelty Glyph-ajastin, joka kertoo asetetun ajastimen ajan vähentymisestä yksittäisen LED-valojuovan pituuden pienentymisellä. Samoin äänenvoimakkuutta säädettäessä LED-valojuovan pituus voi kertoa voimakkuudesta.
Nothing on myös avannut Glyph-valoja toimimaan kolmansien osapuolten sovellusten kanssa. Glyph-edistyminen-toiminto kertoo LED-valojuovan kasvamisella esimerkiksi Uber-kyydin lähestymisestä. Toistaiseksi sovellustuki on rajattu, eikä tarjolla ole Uberin lisäksi muita Suomessa relevantteja ominaisuutta tukevia sovelluksia. Lisäksi kokonaisuudessaankin uusista lisäyksistä erityisesti Glyph-edistyminen tuntuu jo turhan pakotetulta idealta valojen hyödyntämiseksi.
Sen sijaan jo entuudestaan tuttuja hyödyllisiäkin käyttökohteita Glyph-valoille on. LED-valoista alin piste ja juova toimivat yhä latauksen merkkivalona, kuten jo Phone (1):ssä.
Valot toimivat lisäksi yhä kameran yhteydessä. Kaikkia Glyph-valoja voi hyödyntää kuvatessa Glyph-täytevalona, joka valaisee erityisesti lähellä olevia kuvauskohteita tasaisemmin kuin erillinen perinteinen LED-kuvausvalo. Kuvaamiseen liittyen Nothing Phone (2):ssa on edelleen myös punainen LED-merkkivalo, joka välkkyy videokuvauksen aikana. Haluttaessa sekin on toki kytkettävissä pois käytöstä.
Glyph-valoja voi käyttää myös vaihtoehtoisena taskulamppuna. Lyhyt Taskulamppu-painikkeen painallus aktivoi perinteisesti LED-kuvausvalon, mutta pitkällä painalluksella puolestaan Glyph-valot toimimaan taskulamppuna.
Edellä mainittujen ohella Glyph-valoja hyödynnetään edelleen myös Google Assistantin toiminnan merkkivaloina.
Nothing Phone (1):stä tutulla tavalla myös Phone (2):sta löytyy myös piilotettu LED-valot musiikin visualisointiin valjastava ominaisuus. Se otetaan käyttöön samalla tavalla kuin Phone (1):ssä, mutta yhteystiedon nimeksi on asettava Alakazam.
Kokonaisuutena Glyph-valot ovat Nothing Phone (2):ssa edelleen ehdottomasti hauska erikoisuus. Niiden todellinen hyödyllisyys jakanee mielipiteet, ja riippuu paljon myös siitä, miten puhelintaan käyttää. Glyph-valoista hyödyn irti saaminen edellyttää muutosta tapoihin, jos on tottunut pitämään puhelintaan näyttö ylöspäin pöydälle tai muuten asetettuna.
Muutamilla Nothing Phone (2):ssa tapahtuneilla parannuksilla Glyph-valojen käyttö on monipuolistunut. Edelleenkin voi sanoa, etteivät valot ole niin hyödylliset, että ne pelkästään perustelisivat Nothing-puhelimen hankkimista. Kiva lisä ne kuitenkin ovat, eivätkä toisaalta häiritsekään mitenkään. Halutessaan kaikki Glyph-valotoiminnot voi myös kytkeä helposti pois käytöstä.
Etupuolella Nothing Phone (2) sisältämä suurempi 6,7 tuuman näyttö on muutenkin kehittyneempi kuin Phone (1):ssä.
Näytön enimmäisvirkistystaajuus on yhä 120 hertsiä, mutta käytössä paneelissa on nyt LTPO-teknologia, jonka myötä virkistystaajuus mukautuu joustavasti 1-120 hertsin välillä. Täysi taajuus takaa sulavan liiketoiston samalla, kun taajuuden laskeminen auttaa vähentämään virrankulutusta ja tukee näin akunkeston pidentymistä.
Lisäksi Nothing Phone (2):n näyttö on nyt entistä kirkkaampi. Nothingin mukaan kirkkaus yltää 1 000 nitiin kirkkaassa ympäristössä ja huipussaan HDR-sisällöllä jopa 1 600 nitiin. Kirkkaudenkin osalta näyttö on nyt noussut huipputasolle.
Näytön tarkkuus on edelleen Full HD+ -tasoa 2412×1080 pikselillä ja väritoisto 10-bittinen 1,07 miljardilla sävyllä.
Silmämääräisesti tarkasteltuna Nothing Phone (2):n näyttö ei jätä toivomisen varaa, vaan on kaikin puolin mainio. Näyttö on riittävän tarkka, sulava ja kirkas. Myös väritoisto on miellyttävä. Värimaailmaa voi myös vaihtaa Eloisan ja Oletusasetuksen välillä, ja erikseen värilämpötilaa säätää oletuksesta lämpimämpään tai viileämpään suuntaan.
Asetuksista voi lisäksi valita oletuksena käytössä olevan vaihtuvan virkistystaajuuden Dynaaminen-asetuksen sijaan käyttöön kiinteästi korkean 120 hertsin tai matalan 60 hertsin virkistystaajuuden.
Sormenjälkilukija Nothing Phone (2):ssa sijaitsee näytön alla, lähellä alareunaa, ja osoittautui nopeaksi ja varmatoimiseksi.
Suorituskyky paljon parempi kuin Phone (1):ssä, muttei hintaluokassa poikkeuksellinen
Yksi keskeisimmistä parannuksista Nothing Phone (2):ssa on tehokkaampi Snapdragon 8 -sarjan järjestelmäpiiri. Nothing Phone (2):ssa on Qualcommin toukokuussa 2022 julkistama Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri verrattuna Snapdragon 778G+:aan Nothing Phone (1):ssä.
Nothing Phone (2):n markkinoille saapuessa sen Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri edustaa toiseksi viimeisintä sukupolvea, eli aivan viimeisintä huutoa järjestelmäpiiri ei ole. Silti suorituskyvyssä Snapdragon 8+ Gen 1 edustaa erittäin merkittävää hyppäystä eteenpäin Nothing Phone (1):n Snapdragon 778G+:sta.
Nothingin itsensä mukaan Nothing Phone (2) tarjoaa kokonaisuutena 80 prosenttia paremman suorituskyvyn kuin Phone (1). Lisäksi sovellusten avaamisnopeuden Phone (2):lla kerrotaan olevan jopa kaksinkertaisesti nopeampi Phone (1):een verrattuna.
Väitteet paremmasta suorituskyvystä eivät ole tuulesta temmattuja. Suorituskykymittaukset kertovat odotusten mukaisesti vähintään useampien kymmenten prosenttien, mutta myös jopa moninkertaisista parannuksista Nothing Phone (1):een verrattuna.
Peruslaskennan suorituskykyä mittaavassa GeekBenchissä Nothing Phone (2) ylsi yhden ytimen testissä reilut 50 prosenttia ja useamman ytimen testissä reilut 30 prosenttia parempiin tuloksiin. Graafista suorituskykyä mittaavat testit ovat vielä toista kertaluokkaa. Pelaamisen kannalta tärkeän graafisen suorituskyvyn osalta Nothing Phone (2) on jopa yli kolminkertaisesti tehokkaampi kuin edeltäjänsä Phone (1).
Voi hyvällä syyllä sanoa, että suorituskyvyn puolesta Nothing Phone (2) on eri tasolla kuin Phone (1). Peruskäytössä eroa ei toki juurikaan huomaa, sillä myös Nothing Phone (1) toimii jo sen verran sulavasti.
Nothing Phone (2):n testiperiodin aikana ei havaittu minkäänlaista takkuamista, vaan käyttlö oli sujuvaa ja ongelmatonta koko ajan. Suorituskyvyltään Nothing Phone (2) on linjassa muiden Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin älypuhelinten, kuten vaikkapa Motorola Edge 30 Ultran ja OnePlus 10T:n kanssa.
Näistä loppuvuodesta 2022 lanseerattu OnePlus 10T on painunut jo selvästi edullisempaan alle 500 euron hintaluokkaan, joten sinällään hintaisekseen Phone (2) ei suorituskyvyn puolesta tarjoa mitään ihmeellistä tai poikkeuksellista, vaikka onkin selkeästi tehokkaampi kuin Phone (1).
Phone (2):n suorituskyky vaikutti riittävän pidempäänkin pelaamiseen hyvin, eikä puhelin kuumene helposti häiritsevällä tavalla. Jäähdytys näyttää siis toimivan varsin onnistuneesti.
RAM-käyttömuistia Nothing Phone (2):ssa on joko 8 tai 12 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 128, 256 tai 512 gigatavua. Testissämme Phone (2) oli 12+256 gigatavun muistiversiona.
Muistikorttipaikkaa Phone (2) ei sisällä. Nano-SIM-korttipaikkoja on kaksi kappaletta. eSIM-tukea ei löydy, mitä voi alkaa pitää pikku hiljaa jo heikkoutena.
5G-mobiiliverkkoyhteyksiä Nothing Phone (2) tukee laajasti alle 6 gigahertsin taajuuksilla sisältäen tuen yhteensä 19 eri taajuudelle. Testin aikana puhelinta käytettiin pääasiassa 5G-verkossa kaupungissa ja haja-asutusalueella, eikä yhteyksien toiminnassa havaittu mitään erikoista.
Muuten yhteyksistä tuettuna ovat tavanomaiseen tapaan Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3 ja NFC-lähiyhteys. Tukea 6 gigahertsin Wi-Fi 6E:lle ei löydy, muttei sitä löydy yleisesti kovimmista kilpailijoistakaan.
Äänentoistoon Nothing Phone (2):ssa on stereokaiuttimet. Näistä pohjan kaiuttimessa on selvästi enemmän potkua suuremmalla äänenvoimakkuudella ja voimakkaammalla bassolla näytön yläreunan kaiuttimen jäädessä äänentoistoa tukevaan rooliin.
Akunkesto Nothing Phone (2):ssa yllätti positiivisesti. Edeltävässä Phone (1):ssä akunkesto jätti aikanaan testivaiheessa toivomisen varaa, mutta päivitykset paransivat mahdollisesti sittemmin jonkin verran tilannetta. Nyt akunkesto näyttää olevan Phone (2):ssa paremmin kunnossa heti alusta alkaen.
Akku kestää Phone (2):ssa erinomaisesti yhden päivän ja useimmiten jopa toisenkin kohtuullisella käytöllä. Näyttöaika täydellä latauksella ylsi vaihtelevasti 9-12 tuntiin käytöstä riippuen. Akunkesto Nothing Phone (2):ssa vaikuttaa keskivertoa sekä puhelimen verrokkeja paremmalta, joten se on helppo lukea vahvuudeksi Nothing Phone (2):lle.
4 nanometrin prosessilla valmistettava Snapdragon 8+ Gen 1 ja joustavasti mukautuvan virkistystaajuuden LTPO-näyttöpaneeli vaikuttavat virtapihiltä kokonaisuudelta. 4 700 milliampeerin akku on kapasiteetiltaan monia kilpailijoita hieman niukempi.
Tehokkaampi pikalataus on yksi Nothing Phone (2):n parannuksista. Siinä missä Phone (1):ssä pikalatauksen teho rajoittui 33 wattiin, tukee Nothing Phone (2) 45 watin pikalatausta.
Myyntipakkaukseen ei sisälly laturia, vaan ainoastaan USB-C-USB-C-kaapeli. Nothing itse myy 45 watin tehoa tukevaa Power (45W) -laturiaan 37,90 euron hintaan.
Ilahduttavaa kuitenkin on, että Nothing Phone (2) tukee PPS / USB Power Delivery 3.0 / Qualcomm Quick Charge 4.0 -standardien mukaista pikalatausta. Lataaminen onnistuu näin kattavasti standardien mukaisilla pikalatureilla. Itsekin suoritimme Phone (2):n pikalataustestin Asuksen laturilla, sillä Nothing ei laturia puhelimen mukana testiin toimittanut.
Nothing Phone (2):n akku latautui testissä täyteen 55 minuutissa, aivan kuten Nothing on ilmoittanutkin. 15 minuutissa akku ehti latautua 38 prosentin ja 30 minuutissa 74 prosentin varaukseen. Pikalataus ei ole lähelläkään markkinoiden tehokkain tai nopeinta, mutta kuitenkin varsin rivakka. Lisäksi standardien mukaisuudesta pikalataus ansaitsee kehut.
Nothing Phone (2) tukee jälleen langatontakin latausta. Tuettuna on Qi-standardin mukainen lataus 15 watin enimmäisteholla. Langattomasti Phone (2):n täysi lataus kestää Nothingin mukaan 130 minuuttia.
Nothing Phone (2) tukee myös käänteistä langatonta latausta, eli langatonta virranjakoa muille laitteille, 5 watin enimmäisteholla. Käänteiseen langattomaan lataukseen liittyy myös yksi Glyph-valojen käyttökohde: valot välähtävät merkiksi, kun takapinnalle asetetaan laite ja käänteinen langaton lataus alkaa.
Nothing OS -ohjelmisto lähellä vakio-Androidia – päivityslupaus riittävän hyvä
Nothing Phone (2) saapuu markkinoille uudella, edelleen Nothing OS 1.5:n tavoin Android 13 -käyttöjärjestelmäversioon perustuvalla Nothing OS 2.0 -ohjelmistolla, jossa on uudistettu käyttöliittymän ilmettä ja widgetejä.
Nothing OS 2.0 on monilta osin lähellä vakio-Androidia mitä tulee esimerkiksi pika-asetusnäkymään, avoinna olevien sovellusten moniajonäkymään tai Asetuksiin. Samalla Nothing toteuttaa myös ohjelmiston puolella kuitenkin omaa erottuvaa tyyliään.
Esiasennetut sovellukset ovat pääosin Googlelta. Nothingin omia sovelluksia ovat vain Kamera, kuulokkeiden hallintaan käytettävä Nothing X, Glyph Composer eli Säveltäjä sekä Tallennin äänen tallennukseen.
Yksi kätevä uudistus Nothing OS 2.0:ssa on mahdollisuus lisätä mikä tahansa pika-asetus widgetinä kotinäkymään tai myös lukitun näytön näkymään.
Lisäksi Nothing OS 2.0 mahdollistaa aiempaa laajemmin kustomoinnin mitä tulee sovelluskuvakkeisiin, kansioihin, widgetien kokoon sekä väriteemoihin.
Nothingin oma kuvaketyyli on tummanpuhuvan mustavalkoinen. Erikseen ladattavana Nothing Icon Pack -sovelluksena tarjolla on mahdollisuus mukauttaa kaikkien sovellusten kuvakkeet tähän samaan tyyliin sopiviksi, mikä on ilahduttava – ja esteettisesti kyllä myös tarpeellinen – ratkaisu.
Mielipiteet eri Android-versioista vaihtelevat, mutta laajasti eri versioita käyttäneenä omaan makuuni Nothingin lähellä vakio-Androidia oleva ohjelmisto muutamilla parannuksilla on kyllä yksi parhaita.
Nothing OS:n käytöstä mukavaa tekee myös sen sulavuus: kaikki toimii sutjakasti ja todella nopean tuntuisesti.
Päivityslupauksen osalta Nothing Phone (2) on samalla tasolla kuin Phone (1). Nothing lupaa puhelimelle kolme Android-versiopäivitystä (Android 14, 15 ja 16) sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä, joita julkaistaan joka toinen kuukausi.
3+4 vuotta on päivityslupausten joukossa hyvää, joskaan ei aivan johtavaa tasoa. Erityisesti pykälän aivan kalleimpia huippupuhelimia edullisemmassa hintaluokassa päivityslupaus on riittävän pitkä.
Nothingilla ei luonnollisestikaan ole vielä takanaan pitkää historiaa päivityksistä aiemman Phone (1):n oltua sen ensimmäinen älypuhelin. Phone (1) sai ensimmäisen versiopäivityksensä, Android 13:n, helmikuussa 2023, eli noin puoli vuotta Googlen alkuperäisen Android 13 -julkaisun jälkeen. Android 13 saapui siis Phone (1):lle varsin hitaasti, mutta pikku hiljaa vauhtiin päästyään Nothingin voi odottaa parantavan päivitysnopeuttaan ja olisi ikävä yllätys, jos Android 14 -päivitystä täytyisi odottaa Phone (2:lle puolta vuotta Googlen julkaisun jälkeen.
Toimiva kamerakokoonpano
Takana Nothing Phone (2) sisältää jälleen kaksi kameraa. Nothingin mukaan Snapdragon 8+ Gen 1:n 18-bittisen kuvasignaaliprosessorin myötä se voi tallentaa jopa 4 000 kertaa enemmän kameradataa kuin Phone (1):ssä, mikä on mahdollistanut kehittyneempien kuva-algoritmien kehittämisen. Nothing Phone (2):ssa hyödynnetäänkin kahdeksan ruudun yhdistämisestä yhden valmiin valokuvan luomiseksi verrattuna kolmeen Phone (1):ssä.
Pääkamera on Phone (2):ssa päivitetty uudella kennolla, jonka koko ja tarkkuus ovat kuitenkin samat kuin aiemminkin: 1/1,56″ ja 50 megapikseliä. Kenno on vaihtunut Phone (1):n Sony IMX766:sta IMX800:aan, joka on aiemmin tuttu esimerkiksi OnePlus 11:stä ja OnePlus Nord 3:sta.
Pääkamerassa on 1,0 mikronin pikselikoko (neljä pikseliä yhdistäen oletuskuvakoolla 2,0 mikronia), f/1,88-aukko ja optinen kuvanvakain.
Nothing Phone (2):n pääkameran kuvanlaatu kirkkaissa valaistusolosuhteissa on hyvä. Kuvissa riittää yksityiskohtia ilman liiallista terävöitystä, värit tallentuvat miellyttävästi ja dynamiikka on pääosin onnistuneella tasolla. Vähäisemmässä valaistuksessa pääkamera ei yllä aivan parhaimpien huippupuhelinten tasolle. Kuvat jäävät helpommin pehmeiksi.
Zoomin toimintaa Nothing kertoo parannetun uudella 2X Super-Res Zoomilla, joka rajaa kuvan korkealaatuisena kennolta. Nothing Phone (2):lla voikin kuvata vielä hyvin laadukkaita otoksia noin 2x-3x-tasolla, mikä osittain vähentää erillisen telekameran tarvetta. Silti telekamera kolmanneksi osaksi takakamerakokoonpanoa olisi ollut hyvä lisä Phone (2):een.
Toinen takakamera Phone (2):ssa on pysynyt samana Phone (1):n kanssa: 114 asteen kuvakulman ultralaajakulmakamera 50 megapikselin ja 1/2,76″-koon Samsung ISOCELL JN1 -kennolla ja f/2,2-aukolla.
Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu jää yllätyksettömästi hieman jälkeen pääkamerasta, mutta ultralaajakulmakameroiden mittapuulla – ja Nothing Phone (2):n hintaluokassa – ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on ihan mallikkaalla tasolla. Suuri tarkkuus tuo kuviin mukavasti yksityiskohtia ja värit tallentuvat lähelle pääkameran veroisesti.
Ultralaajakulmakameran automaattitarkennuksen ansiosta sillä onnistuu myös makrokuvaus 4 senttimetrin etäisyydeltä.
Etukameran Nothing on vaihtanut Phone (2):ssa, jossa on nyt etupuolella 32 megapikselin 1/2,74″-koon Sony IMX615 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/2,45-aukolla. Etukameralla saa tallennettua tarkkoja, yksityiskohtaisia selfieitä hyvillä väreillä.
Videokuvaus Nothing Phone (2):lla onnistuu molemmilla takakameroilla 4K- tai 1080p-tarkkuuksilla 30 ja 60 fps -nopeuksilla. Etukameralla tuettuna on 1080p-tarkkuus 30 ja 60 fps -nopeuksilla. Videokuvauksen laatu on muutamien kokeilujen perusteella hyvällä tasolla runsailla yksityiskohtien määrällä ja hyvällä dynamiikalla.
Videokuvaukseen uusi lisäys on Liiketila (englanniksi Action Mode), joka tarjoaa 1080p-tarkkuudella (30 / 60 fps) tavallista voimakkaamman vakautuksen.
Hidastuskuvaustuki kattaa 4K 120 fps -tarkkuuden ja 1080p-tarkkuuden 120, 240 ja 480 fps -nopeuksilla.
Nothingin kamerasovellus ei ole kaikkein monipuolisin, mutta tarjoaa oikeastaan kaiken tarpeellisen. Valokuva-, Video- Hidastus-, ja Muotokuva-tilojen lisäksi käytettävissä ovat panoraamatila, makrotila sekä manuaalisäädöt tarjoava Asiantuntija-tila, jossa on mukana myös RAW-kuvaus.
Yhteenveto: Nothing Phone (2) erottuu yhä joukosta ja tarjoaa runsaasti vastinetta rahalle
Nothingin debyytti älypuhelimissa vuonna 2022 Phone (1):llä oli erittäin vahva. Nothing Phone (1) tarjosi erinomaisen hinnan ja ominaisuuksien suhteen, ja oli jopa älypuhelinmarkkinoiden vuoden 2022 suurin positiivinen yllätys.
Phone (2) on monessa suhteessa paljon parempi älypuhelin kuin Phone (1), mutta samalla myös hinta on noussut merkittävästi. Nothing Phone (1):n hinnat lähtivät sen markkinoille saapuessa 499 eurosta, kun Nothing Phone (2):n lähtöhinta on vastaavasti 679 euroa. Lisäksi Nothing Phone (1):n hinta on painunut kesällä 2023 jo alkaen 379 euroon.
Vaikka Nothing Phone (2):n ominaisuuksien ja hinnan suhde ei tunnu aivan yhtä loistavalta kuin Phone (1):ssä, on myös Nothing Phone (2) erinomainen älypuhelin, joka tarjoaa runsaasti vastinetta rahalle.
Nothing Phone (2):ssa on mainio AMOLED-näyttö, erittäin laadukas rakenne Nothingille ominaisella erottuvalla tyylillä, Glyph-valot kivana lisäominaisuutena sekä hintaluokkaan nähden tarpeeksi suorituskykyä ja riittävän hyvä kamerakokoonpano. Plussaa Nothing Phone (2) saa myös langattomasta latauksesta, jota ei kaikista kovimmista kilpailijoista löydy. Akunkesto osoittautui myös keskivertoa paremmaksi.
Tietyllä tavalla Nothing Phone (2) tuntuu vielä myös enemmän kuin osiensa summalta. Samoin kuin Phone (1):n kanssa, on Phone (2):n käyttö yksinkertaisesti mukavaa. Tässä osansa on sujuvasti toimivalla Nothing OS -ohjelmistolla sekä useimpia Android-puhelimia laadukkaammalla värinäpalautteella. Vaikka suorituskykymittauksissa Phone (2) ei yllä aivan terävimpään kärkeen viimeistä edellisen sukupolven järjestelmäpiirillään, todellisessa käytössä Phone (2) ja Nothing OS tuntuvat todella vikkelältä.
Nothing Phone (2):n heikkouksia ovat telekameran puuttuminen muuten asiansa ajavasta kamerakokoonpanosta, vain IP54-luokitellusti roiskevedenkestävä rakenne upotuskestävyyden sijaan sekä akun pikalatauksen jääminen jälkeen nopeimmista. Puutteet eivät ole lopulta pahoja, ja Phone (2) on jälleen puhelimena vahva onnistuminen Nothingilta.
Vaihtoehtojakin Nothing Phone (2):lle löytyy tietenkin runsaasti.
Samsungilta Galaxy S23 osuu samaan hintaluokkaan ja tarjoaa paremman vedenkestävyyden ja hieman enemmän suorituskykyä, mutta on selvästi pienempi vain 6,1 tuuman näytöllä.
OnePlussalta vaihtoehtoja ovat selvästi edullisempi OnePlus 10T alle 500 eurolla tai suunnilleen samoihin hintoihin laskenut OnePlus 11. 10T:ssä on sama järjestelmäpiiri kuin Phone (2):ssa ja nopeampi pikalataus, mutta heikompi kamerakokoonpano ja laatutuntuma. OnePlus 11 tarjoaa Snapdragon 8 Gen 2:n voimin hieman enemmän suorituskykyä, nopeamman pikalatauksen sekä lisänä 2x optisen zoomin muotokuva-telekameran. Nothing Phone (2) ja OnePlus 11 ovatkin varsin tasavertainen kaksikko. Nothing Phone (2):n eduksi valinta voi kääntyä sen designin, ohjelmiston tai langattoman latauksen tuen myötä.
Honor-puhelimista Honor 90 on selvästi edullisempi, Magic5 Pro puolestaan selvästi kalliimpi kuin Nothing Phone (2). Vanhempi Magic4 Pro osukinu hinnan puolesta paremmin haastajaksi. Magic4 Pron etuna on muun muassa parempi vedenkestävyys, telekamera ja 3D-kasvojentunnistus, kun taas ohjelmisto ja pidemmälle ulottuva päivityslupaus ovat Nothingin valttikortteja vertailussa.
Myös Motorolalta löytyy useampiakin vaihtoehto. Vuoden 2022 Edge 30 Ultra on samoissa hinnoissa Phone (2):n kanssa, toisaalta vuoden 2023 Edge 40 Pro on vielä hieman kalliimpi. Edge 30 Ultra kilpailee ominaisuuksiltaan varsin tasaväkisesti Nothing Phone (2):n kanssa. Edge 40 Prossa ekstraa on tehokkaamman Snapdragon 8 Gen 2:n lisäksi IP68-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys, mutta kuten mainittu, hintakin on kalliimpi.
Muita vaihtoehtoja ovat vielä huomattavasti pienikokoisemmat, mutta muuten huippuluokan Asus Zenfone 10 ja Xiaomi 13 varustettuna Snapdragon 8 Gen 2:lla.
Nothing Phone (2):lla on tietenkin puolellaan hyvien yleisominaisuuksiensa ohella sen design, joka todella erottuu joukosta. Lisäksi Glyph-valot tuovat puhelimeen oman lisänsä, jollaista ei kilpailijoilta löydy.
Nothing Phone (2) on jälleen erottuva ja loistava valinta älypuhelimeksi tasapainoisen monipuolisuutensa, sulavuutensa ja tyylikkään viimeistelynsä ansiosta, ja ansaitsee ehdottomasti ostosuosituksen.
Alla vielä esimerkkikuvia Nothing Phone (2):n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tässä Dropbox-kansiossa.
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera (1x):
Pääkamera (2x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera:
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Makrotila:
Makrotila:
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »