Huawei FreeBuds 5 on omanlaisensa vaihtoehto nappikuulokkeiksi. Erottuvan muotoilunsa lisäksi kuulokkeet sisältävät myös kehittyneet tekniset ominaisuudet.
Hyvin istuvan rakenteen ja laadukkaan äänen ohella roisketiiviit kuulokkeet sisältävät aktiivisen melunvaimennuksen sekä monipuolisesti mukautettavan äänentoiston. Kuulokekotelo latautuu sekä langallisesti että langattomasti.
Suomessa Huawei FreeBuds 5:n suositushinta on 199 euroa ja virallisia värivaihtoehtoja hopea ja valkoinen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
FreeBuds 5 -kuulokkeiden saapuminen markkiinoille Suomessa on viivästynyt aiotusta aikataulusta, mutta pikku hiljaa kuulokkeiden saatavuuden pitäisi parantua. Jo nyt FreeBuds 5 -kuulokkeet ovat saatavilla useilta pohjoismaisella tasolla toimivilta verkkokaupoilta – myös kolmannessa korallinoranssissa värissään.
Katso tästä Huawei FreeBuds 5 -hintavertailu Hinta.fi-palvelusta!
Oiva istuvuus ja tasokas ääni
Täyslangattomia nappikuulokkeita on markkinoilla loputtomasti erilaisia malleja, ja lukuisat valmistajat tarjoavat omia tuotteitaan aina muutaman kympin perusnapeista laadukkaisiin, jopa satoja euroja maksaviin vaihtoehtoihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Useimpia täyslangattomia nappikuulokkeita yhdistää pitkulainen rakenne, missä mielessä Huawei FreeBuds 5 -kuulokkeet ovat ilahduttava poikkeus. Alun perin Kiinassa huhtikuussa 2023 esitellyt kuulokkeet saapuivat Euroopassa markkinoille kesän 2023
Muotoilultaan kuulokkeet ovat veikeän yksilölliset.
Huawein mukaan FreeBuds 5:n muotoilu on sadepisaran inspiroima, ja mielenkiintoisen muotoiset kuulokkeet muistuttavatkin tippuvaa vettä. Hopea, kiiltävä värivaihtoehto tuo mieleen myös lasinpuhalluksen, ja joukosta kuulokkeet ainakin erottuvat, mikä ei laajassa tarjonnassa ole aina helppoa.
Kuulokkeet on valmistettu laadukkaasta muovista, ja merenrannalla pyöreäksi hioutunutta kiveä muistuttava latauskotelo – niin ikään muovinen – avautuu puolivälistä paljastaen kuulokkeet. Laatutuntumassa ei ole moitteen sijaa, ja itse kuulokkeilla on ilahduttavasti myös IP54-luokitus, joka käytännössä tarkoittaa roisketiiviyttä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kotelolla vastaavaa luokitusta ei ole.
Kotelo sisältää totutusti akun varaustasosta kertovan LED-valon, parituspainikkeen ja USB-C-liitännän lataamista varten.
Huawei kertoo viimeistelleensä kuulokkeiden muotoilun simuloituaan istuvuutta sadoissa erilaisissa korvakäytävissä. Tuntuma onkin oiva, ja etenkin pitkäaikaista käyttömukavuutta on erityisesti kehuttava – FreeBuds 5 sopii mukavasti korvaan, eikä tuntienkaan yhtäjaksoinen käyttö tuota ongelmia.
Kuulokkeen alalaita on ikään kuin punnus, joka painautuu korvanlehteä vasten taaten vankan istuvuuden. Siitä huolimatta FreeBuds 5 on myös hyvin kevyt yhden kuulokkeen painaessa vain 5,4 grammaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Istuvuus on luonnollisesti hyvin yksilökohtainen asia, eikä yksikään korvakäytävä ole täysin samanlainen. Esimerkiksi allekirjoittaneella oikea korva toivottaa usein tervetulleeksi monenlaiset kuulokkeet vasemman ollessa nirsompi. Kuulokkeita kannattaakin aina sovittaa ennen ostopäätöstä, mikäli mahdollista.
Huawei FreeBuds 5:ssä ei ole erillisiä korvakäytävän sulkevia tulppia, vaan yhden muodon on sovittava kaikille myyntipakkauksen sisältäessä kuitenkin silikoniset päällysteet, jolla kuulokkeen saa paremmin pysymään erityisen suuressa korvassa.
Testijakson aikana useampi henkilö kokeili FreeBuds 5:tä useiden tuntien ajan, ja käyttömukavuus keräsi kaikilta kehuja. Aktiiviseen urheiluun silikonipäiset kuulokkeet soveltuvat sen sijaan paremmin, mutta vaikkapa istumatyötä tekevälle FreeBuds 5 on varmasti mukava, korvia säästävä valinta.
Ulkoisesti FreeBuds 5 siis poikkeaa merkittävästi edeltäjistään, mutta myös sisäisesti edistystä on tapahtunut. Kuulokkeissa on 11 millimetrin kaksoismagneettiratkaisulla varustetut kaiutinelementit, jotka tarjoavat 16 hertsistä aina 40 kilohertsiin kohoavan taajuusvasteen.
Uudet ratkaisut parantavat Huawein mukaan matalien äänien herkkyyttä jopa 30 prosentilla FreeBuds 4:ään verrattuna, ja FreeBuds 5 -kuulokkeet tuottavatkin yllättävän jykevän basson. Eri äänitaajuudet toistuvat korvakuulolla laadukkaasti sekä kirkkaasti, eikä äänentoistossa ole nipotettavaa.
Kuulokkeet myös mukauttavat äänentoistoa kaiken aikaa huomioiden jatkuvasti esimerkiksi korvakäytävän muodon sekä äänenvoimakkuuden. Ratkaisu on toimiva, ja äänenlaatu on selkeästi keskitasoa parempi kuuntelipa sitten puhetta, klassista musiikkia tai kesäistä festarijytkettä.
Kuulokkeissa on myös Audio Vivid -nimeä kantava tilaäänitoiminto, joka toimii yhdessä yhteensopivien Huawei-laitteiden kanssa. Arvostelun aikana emme päässeet kokeilemaan tilaääntä, sillä tuki on toistaiseksi varsin rajattu.
Niin ikään tekninen valmius vakuuttaa. Tavanomaisten koodekkien lisäksi saatavilla on tuki Huawein L2HC- ja laajemmin tuetulle LDAC-koodekille, minkä ansiosta kuulokkeet tukevat jopa 990 kbit/s -bittivirtaa ja ovat myös Hi-Res Audio -sertifioidut. Tuettuna on 24-bit / 96 kHz -äänentoisto, ja äänentoistoa voi kattavasti mukauttaa Huawein Androidille ja iOS:lle julkaistulla AI Life -sovelluksella.
Manuaalinen taajuuskorjain mahdollistaa pitkällekin menevät säädöt, ja erot on helppo kuulla myös käytännön tasolla.
Huawei FreeBuds 5 on hyvä valinta myös puheluihin mieltyneille. Äänenlaatu on molempiin suuntiin oivallinen – etenkin rauhallisessa ympäristössä FreeBuds 5 lähettää käyttäjänsä äänen todella selkeänä vastaanottajalle.
Kuulokkeilla voi kohtalaisen monipuolisesti hallinnoida toistuvaa sisältöä kätevin kosketuselein. Napautuksilla, pitkillä kosketuksilla sekä kaksoiskopautuksilla voi esimerkiksi vastata puheluun, hypätä tylsän kappaleen yli tai aktivoida melunvaimennuksen.
Oletuksena asetettuja eleitä on helppo mukauttaa AI Life -sovelluksessa, ja kosketuseleiden toiminnassa ei ole moitteen sijaa. Myös äänenvoimakkuutta voi säädellä ylös- tai alaspäin suuntautuvin pyyhkäisyin, ja hyvin toimivat kosketuseleet ehdottomasti parantavat käyttömukavuutta, kun puhelinta ei niin usein tarvitse kaivaa taskusta.
Kuulokkeet myös tauottavat toiston automaattisesti, kun ne, tai vain toisen niistä, poistaa korvasta. Toisto jatkuu viiveettä, kun napin asettaa takaisin paikalleen. Virtuaaliavustajaa niillä ei sen sijaan voi aktivoida.
Huawei FreeBuds 5 vakuuttaa siis rohkealla ja erottuvalla muotoilullaan, laadukkaalla äänellään ja toimivilla kosketuseleillään. Kaikkein pienikorvaisimmille kuulokkeet eivät välttämättä sovi, mutta suurin osa käyttäjistä havainnee istuvuuden olevan kohdillaan ja musiikin kuulostavan mainiolta.
Rakenteen heikentämä melunvaimennus ja perushyvä käyttöaika
Täyslangattomille nappikuulokkeille tulpille toteutettu, suljettu rakenne on usein elinehto aktiivisen melunvaimennuksen toteuttamiseksi. Myös Huawei FreeBuds 5:ssä on kuitenkin valmistajan Open Fit ANC 3.0:ksi nimeämä aktiivinen taustamelun vaimennus, joka on toteutettu kolmella mikrofonilla.
Melunvaimennuksen voi aktivoida joko AI Life -sovelluksella tai kuulokkeen kosketuseleellä – oletusarvoisesti pitkällä painalluksella. Vaimennus häivyttää kyllä taustalta esimerkiksi tuulettimen tai ilmastointilaitteen kaltaista, tasaista hurinaa, mutta lähes kaikki hiemankaan korkeammat tai yhtäkkiset äänet pääsevät läpi lähes sellaisenaan.
Melunvaimennus tuottaa myös pientä kohinaa. Kaiken kaikkiaan toiminto ei tyylikkäästä nimestään huolimatta olekaan FreeBuds 5:n vahvuus, mikä johtuu kuulokkeiden rakenteesta.
Tulpattomat kuulokkeet eivät ymmärrettävistä syistä kykene estämään ympäristön melun pääsyä korvakäytävään, sillä passiivinen vaimennus on niin heikolla tasolla. FreeBuds 5 ja muut samankaltaiset, avoimen rakenteen nappikuulokkeet soveltuvatkin parhaiten jo valmiiksi rauhalliseen ympäristöön.
Aktiivinen melunvaimennus ei avointen nappikuulokkeiden vahvuuksiin lukeudu, mikä on totta myös Huawei FreeBuds 5:n kohdalla, vaikka tasainen taustahurina toiminnon aktivoimalla häivyttyykin taustalle.
Erillistä, ääntä läpi päästävää läpikuuluvuustila Huawei FreeBuds 5 ei tue, eikä sellaiselle olisi tarvettakaan. Avoin rakenne varmistaa, ettei kuuntelija vahingossa uppoudu liian syvälle ajatuksiinsa vaikkapa ruuhkaisella kadulla kävellessään.
Huawei lupaa kuulokkeilleen 3,5 tunnin kuunteluaikaa aktiivisella melunvaimennuksella tai 5 tuntia ilman sitä. Latauskotelon tukemana käyttöaika yltää vastaavasti 20 tai 30 tuntiin, ja käytännön tasolla lupaukset pitävät hyvin kutinsa.
Huawei FreeBuds 5:n käyttöaika ei täten ole erityisen hyvä, mutta ei sitä kehnoksikaan voi moittia.
Pitkiin kuuntelusessioihin mieltyneiden helpotukseksi FreeBuds 5 latautuu erittäin nopeasti. Viiden minuutin lataus tuo lisää kuunteluaikaa jopa viisi tuntia, mikä käytännössä tarkoittaa mahdollisuutta lähes täyteen kuulokkeiden lataukseen.
42 milliampeeritunnin akuilla varustellut kuulokkeetkin latautuvat kotelossaan erittäin nopeasti.
Kokonaisuudessaan latauskotelon akku täyttyy USB-C-kaapelin kautta langallisessa latauksessa noin 40 minuutissa, ja niin ikään Qi-standardin mukainen langaton lataus on tuettu. Latauskotelon akkukapasiteetti on 505 milliampeerituntia.
Älypuhelimeen tai muuhun laitteeseen Huawei FreeBuds 5 paritetaan Bluetooth 5.2 -yhteydellä, ja Huawein lupaus kymmenen metrin kantamasta vaikuttaa jokseenkin pitävän paikkansa. Esimerkiksi kaksiossa voi kohtalaisen vapaasti kuljeskella musiikista nauttien, kun puhelimen asettaa keskelle asuntoa.
Paritus on yksinkertainen ja nopea prosessi riippumatta laitevalmistajasta. Huawein tarpeeksi ajantasaisella EMUI-ohjelmistolla varustettuihin Huawei-älypuhelimiin ja -tabletteihin FreeBuds 5 yhdistyy automaattisesti yhdellä painalluksella.
Jo mainittu AI Life -sovellus on saatavilla sekä Androidille että iOS:lle, vaikka Androidille se onkin ladattava joko Huawein omasta AppGallery-sovelluskaupasta tai suoraan valmistajan verkkosivuilta. Sovelluksella voi parituksen jälkeen sekä säätää ääntä että mukauttaa kosketuseleitä ja päivittää kuulokkeiden ohjelmiston.
Kuulokkeet voi samanaikaisesti parittaa useaan laitteeseen, joista kahden välillä vaihtelu käy saumattomasti viiveen ollessa vain sekunnin tai parin luokkaa. Ominaisuus tukee älypuhelinten lisäksi myös esimerkiksi tabletteja, tietokoneita ja pelilaitteita.
Yhteenveto: Laadukkaat nappikuulokkeet ilahduttavan raikkaalla muotoilulla
Huawei FreeBuds 5 on pisaramaisella muotoilullaan virkistävä poikkeus ulkoisesti hyvin samankaltaisten täyslangattomien nappikuulokkeiden markkinoille. Rohkeiden ratkaisujen ei kuitenkaan kannata antaa hämätä: kuulokkeiden istuvuuteen on panostettu, ja käyttömukavuus on erinomaisella tasolla pitkissäkin sessioissa – vaikka yksilöllisen korvakäytävän muoto viimeisen totuuden lopulta määrittääkin.
Kuulokkeet tuottavat myös selvästi keskitasoa paremman äänen hätyytellen avoinrakenteisten nappien parhaimmistoa. FreeBuds 5:llä on mukava kuunnella niin puhetta kuin musiikkiakin tunti toisensa jälkeen.
Avoin rakenne parantaa istuvuutta, mutta sillä on myös kääntöpuolensa. Kuulokkeet eivät välttämättä sovellu silikonitulppaisten verrokkiensa kaltaisesti vauhdikkaaseen urheiluun, eikä aktiivinen melunvaimennus ole kummoinen.
Latausnopeus sen sijaan on Huawei FreeBuds 5:llä erinomainen, vaikka itse käyttöaika ei erityisesti keskijoukosta eroakaan.
Uusia täyslangattomia nappikuulokkeita metsästävällä on kesällä 2023 todella paljon valinnanvaraa. Huawein lisäksi esimerkiksi Xiaomilla, Samsungilla, Honorilla, OnePlussalla ja monilla muilla älypuhelinvalmistajilla on omat tarjokkaansa, minkä ohella lukuisat yksinomaan äänentoistolaitteisoton keskittyvät brändit laajentavat entisestään valikoimaa.
Hinta-ominaisuussuhteeltaan alle 200 euron Huawei FreeBuds 5 -kuulokkeet ovat pätevä vaihtoehto täyslangattomien nappikuulokkeiden laajaakin laajempaan valikoimaan. Poikkeavalla, pisaramaisella muotoilullaan ja tasokkaalla äänentoistollaan se on varteenotettava ehdokas avoinrakenteisia kuulokkeita etsiville.
Katso tästä Huawei FreeBuds 5 -hintavertailu Hinta.fi-palvelusta!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »