Android-käyttöjärjestelmää kehittävä Google ja ylivoimaisesti suurin Android-laitteiden toimittaja Samsung ovat viime vikkoina neuvotelleet ja ilmeisestikin myös päässeet sopuun merkittävistä muutoksista yhtiöiden yhteistyössä, raportoi Re/code-julkaisu.
Lopputuloksena Samsung tulee vähentämään Android-laitteistaan omia käyttöliittymiään ja myös omia sovelluksiaan ja tarjoamaan tilalle näkyvämmin Googlen sovelluksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muutos tulee juuri, kun Samsung oli tehnyt toistaiseksi suurimmat liikkeensä Androidin häivyttämiseksi taka-alalle uusissa tammikuun alun CES-messuilla julkistetuissa PRO-tableteissaan. Niissä nähtiin uusi Magazine UX -käyttöliittymä, joka vakio-Androidin sijaan koostui ruuduista, joista osittain tuli mieleen myös Microsoftin Windows Phonesta ja Windows 8:sta tuttu Metro-käyttöliittymä (kuva yllä).
Re/coden mukaan Samsungin uusi käyttöliittymä kauhistutti Googlen johtajia. Tämän jälkeen CESissä alkaneissa ja viime viikkoina käydyissä keskusteluissa on tehty suuria päätöksiä.
Googlen ja Samsungin välinen suhde on Re/coden lähteen mukaan läpikäynyt ”valtavan muutoksen, käännekohdan viime viikkoina”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tarkkoja yksityiskohtia ei vielä tiedetä, mutta tietojen mukaan Samsung voisi luopua täysin tai muuttaa uutta Magazine UX -käyttöliittymäänsä tulevien laitteiden osalta. Lisäksi Samsung ei enää jatkossa korostaisi omia sovelluksiaan, kuten WatchON-viihdepalvelua, vaan Googlen kaupat olisivat keskiössä tarjoamassa elokuvia, musiikkia ja muuta sisältöä. Lisäksi esimerkiksi ChatON-viestintäpalvelun tulevaisuus on epäselvä. Yleisesti ottaen jatkossa Galaxyissa olisi vähemmän Samsungia ja enemmän Googlea.
Aiemmin Samsungin on ajateltu pyrkivän juurikin kasvattamaan omia ohjelmistopanostuksiaan ja vähentämään myös riippuvuuttaan Googlesta. Nyt yhtäkkiä tilanne näyttäisi kääntyvän päälaelleen.
Googlen mahdollisista myönnytyksistä vastalahjana Samsungille ei ole toistaiseksi tietoa.
Samsung ja Google ovat lähentyneet viime aikoina muutenkin: aiemmin tällä viikolla yhtiöt kertoivat sopineensa laajasta patenttiensa ristiinlisensoinnista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsungin ohella Google on voinut viime aikoina tiukentaa otetaan muistakin Android-laitevalmistajista. Jo vuoden ajan selkeä kehityskulku on ollut, että Google ei ole viitsinyt enää päivittää itse Android-käyttöjärjestelmää yhtä paljon, vaan on keskittynyt omien erillisten sovellustensa aktiiviseen päivittämiseen ja myös irroittamiseen itsenäisiksi käyttöjärjestelmästä. Näin uudet ominaisuudet on voitu tuoda myös aiempiin Android-laitteisiin, joille valmistajat eivät ole tuoneet enää päivityksiä. Samalla Google on tiettävästi myös vaatinut valmistajia aiempaa kiihkeämmin sisällyttämään kaikki Googlen haluamat sovellukset laitteisiinsa, eikä vain poimimaan rusinoita pullasta.
Älypuhelinmarkkinoita markkinaosuudella mitattuna suvereenisti Android-käyttöjärjestelmällään hallitsevan Googlen toiminta herättää myös soraääniä, vaikka monet käyttäjistä olisivatkin kenties vain iloisia jos Samsungin ja muiden valmistajien ylimääräisestä ohjelmistotauhkasta päästäisiin eroon.
Erinäisille sovelluskehittäjille, jotka ovat aiemmin tehneet sopimuksia valmistajien kanssa sovellustensa esiasentamisesta laitteisiin, Googlen palvelujen jyrääminen vahvemmin esiin on ikävä paikka. Ohjelmistojätti Microsoft joutui aikanaan ongelmiin toimiessaan hieman samaan tyyliin ja liittäessään Internet Explorer -selaimen Windowsiin. Microsoftin nähtiin käyttävän väärin hallitsevaa markkina-asemaansa ja Googlen toimet nyt herättävät myös ajatuksia. ”He liikkuvat erittäin ohuella jäällä”, kommentoi yksi sovelluskehittäjä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »