Älykellot ovat viime vuosina yleistyneet ja niiden kehityksessä on nähty valtava loikka. Nykyisten älykellojen myötä arki on helpottunut: Niiden avulla voi seurata aktiivisuutta, ottaa vastaan viestejä ja puheluita, seurata omaa hyvinvointia ja pitää huolta, että nukkuu riittävästi ja hyvin.
Älykello ei siis enää olekaan vain pelkkä aktiivisuusmittari, vaan siitä saa paljon hyötyä elämän eri osa-alueilla. Kellot ovat kehittyneet myös ulkonäön puolesta: enää ranneke ei välttämättä ole sporttimallia, vaan saatavilla on tyylikkäitä, nahkaisia vaihtoehtoja.
Mitä muuta älykelloa hankkiessa sitten on hyvä ottaa huomioon? Alla lisää aiheesta!
Käyttötarkoitus
Tärkeintä on määritellä ensin, mitä älykellon halutaan tekevän. Halutaanko seurata sykettä, askelia, unta tai ehkä vastaanottaa ilmoituksia puhelimesta? Erilaiset älykellot tarjoavat erilaisia ominaisuuksia, joten on selvitettävä, mikä on itselle tärkeää.
Yksi suosituimmista älykelloista on Apple Watch, ja se tarjoaa kattavat aktiivisuuden seurantatoiminnot. Se mittaa tarkasti sykettä, askeleita, kalorien polttoa ja muita aktiviteetteja. Älykello on suosiossa myös sen monipuolisuuden takia, sillä Apple Watch ranneke muuttaa kellon sporttimallista bisnesmalliksi nopeasti: sama älykello taipuu niin arkeen kuin juhlaan.
Garmin tunnetaan erityisesti laadukkaista urheilukelloistaan: kellot seuraavat sykettä, askelia, unta ja tarjoavat monia muita hyödyllisiä terveysominaisuuksia.
Fitbit on keskittynyt aktiivisuuden seurantaan ja terveyden edistämiseen. Se tarjoaa myös laajan valikoiman harjoitusohjelmia ja yhteisöominaisuuksia, jotka motivoivat käyttäjää saavuttamaan tavoitteensa.
Samsungin Galaxy Watch -sarja seuraa sykettä, askeleita, unta ja tarjoaa useita urheilutiloja. Samsung-kellot ovat yhteensopivia monien kuntoilusovellusten kanssa ja niissä on myös hyödyllisiä terveysominaisuuksia, kuten stressinseuranta ja hengitysharjoitukset.
Käyttöjärjestelmä
Älykellot toimivat yleensä tietyn käyttöjärjestelmän, kuten Apple Watch WatchOS:n tai Wear OS:n avulla. Kannattaa varmistaa, että kello on yhteensopiva puhelimen käyttöjärjestelmän kanssa, jotta saa kaikki toiminnot käyttöön.
Samsungin Galaxy Watch -sarja käyttää Tizen OS -käyttöjärjestelmää. Tizen OS on Samsungin kehittämä ja suunniteltu erityisesti Samsungin laitteille. Tizen OS tarjoaa monipuoliset terveys- ja kuntoilutoiminnot, ilmoitukset ja älykkäät ominaisuudet. Se toimii parhaiten Samsung-puhelinten kanssa, mutta tukee myös muiden Android-puhelinten käyttöä. Jos käytössä on Android-laite, Samsungin älykello on suurella todennäköisyydellä yhteensopiva.
Akunkesto
Ennen ostopäätöstä on hyvä ajatus selvittää, kuinka kauan älykellon akku kestää yhdellä latauksella. Joissakin malleissa akku saattaa kesää yli kuukauden, kun taas toisissa se voi kestää vain muutaman tunnin. Mitä useampia toimintoja kello tekee, sitä enemmän se kuluttaa myös akkua. Pelkästään urheiluun tarkoitettujen älykellojen akut kestävät usein pidempään kuin älypuhelimen jatkeena toimivien älykellojen akut.
Joissakin kelloissa on mahdollista säätää akun kestoon vaikuttavia toimintoja. Jos esimerkiksi sykkeen mittauksen harventaa, laitteen akku riittää pidempään. On kuitenkin hyvä valita älykello siten, että se vastaa juuri omia tarpeita.
Näytön koko ja tyyppi
Älykellon näyttö on yksi älykellon hankkimisen tärkeimmistä kriteereistä. Kuinka suuri näytön pitää olla? Millaisissa olosuhteissa laitetta käytetään: kirkkaassa auringonpaisteessa tenniskentällä, sisällä toimistossa vai kenties sateessa kalareissulla? Kaipaako kellolta nappuloita vai riittääkö kosketusnäyttö? Myös näytön resoluutio ja värien toimivuus kannattaa huomioida.
Vesitiiviys
Jos haluaa käyttää älykelloa vesiliikunnan yhteydessä, tulee varmistaa, että se on riittävän vesitiivis. Tämä on erityisen tärkeää, jos aikoo uida kello kädessä. Kannattaa varmistaa myös, millä syvyydellä älykelloa voi käyttää veden alla: jos harrastaa sukellusta, älykellosta voi olla apua veden alla. Laitesukeltajan on kuitenkin syytä hankkia sukellustietokone, jolloin älykellon toimivuuden takia ei tarvitse jännittää sukeltaessa.
Yhteensopivuus sovellusten kanssa
Useimmat älykellot vaativat laitteen sovelluksen asentamisen puhelimeen, jotta kaikki ominaisuudet saa käyttöön. Erilaisia älykellon kanssa toimivia ominaisuuksia on loputtomasti, joista voi valita itselleen sopivimmat!
Yleisimpiä sovelluksia ovat terveyden seurantaan tarkoitetut sovellukset. Näiden sovellusten avulla voi seurata sykettä, verenpainetta, aktiivisuutta, unta ja muita terveyden mittareita. Myös erilaiset liikuntaan liittyvät mittarit ovat tärkeitä: älykellot tarjoavat erilaisia sovelluksia kuntosaliharjoitteluun, juoksuun, pyöräilyyn, uintiin ja muihin liikuntalajeihin. Näiden sovellusten avulla voi seurata suorituksia, tallentaa reittejä, tarkkailla sykettä ja muita tärkeitä mittareita sekä saada yksityiskohtaista palautetta harjoittelusta.
Älypuhelimesta voi myös synkronoida ilmoitukset älykelloon, jolloin voi vastaanottaa viestejä, puheluita, kalenterimuistutuksia ja muita ilmoituksia suoraan ranteeseen. Älykellon avulla voi myös lukea viestejä ja sähköposteja, sekä vastata niihin. Joillakin älykelloilla voi myös hallita musiikin toistoa suoraan rannekkeesta, valita kappaleita, säätää äänenvoimakkuutta ja hallita soittolistoja ilman, että tarvitsee ottaa puhelinta esiin.