Euuropan unionissa on harkinnassa jäsenmaita velvoittavan pakollisen kiellon asettaminen turvallisuusuhaksi koettujen yhtiöiden, kuten kiinalaisen Huawein osalta, mitä tulee 5G-verkkolaitteisiin.
Asiasta raportoi Financila Times asiaa tunteviin lähteisiinsä perustuen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lähteiden mukaan EU:ssa ollaan pettyneitä jäsenmaiden vapaaehtoiseen etenemiseen Huawein rajaamiselle ulos 5G-verkkojen rakentamisesta.
Financial Timesin mukaan EU:n sisämarkkinakomissaari Thierry Breton kertoi viestintäministerien kokouksessa viime viikolla vain kolmaosan EU-maista toistaiseksi kieltäneen Huawein osallistumisen 5G-verkkojen kriittisten osien toimittamiseen huolimatta EU:n suosituksista. Bretonin mukaan määrä on liian pieni ja altistaa koko unionin turvallisuuden vaakalaudalle.
EU antoi jäsenmaiden yksimielisesti hyväksymät suosituksensa vuonna 2020. Nyt harkinnassa on täyskiellon ajaminen, jos jäsenmaat eivät itse toimi asiassa EU-komission toiveiden mukaisesti. Komissiolta odotetaan ensi viikolla raporttia aiempien suositusten toimeenpanosta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Euroopan komissio kieltäytyi kommentoimasta asiaa Financial Fimesille.
Uusien sääntöjen, jotka kieltäisivät suoraan esimerkiksi Huawein osallistumisen 5G-verkkojen rakentamiseen, ei odoteta kuitenkaan valmistuvan nykyisen komission eli edes vielä vuoden 2024 aikana. Uusi lainsäädäntö vaatisi tuen Euroopan parlamentilta ja jäsenmailta.
EU:ssa pelätään nyt pitkäaikaista riippuvuutta Kiinasta samalla tavalla kuin EU-maat olivat tukeutuneet venäläiseen energiaan ennen sen hyökkäystä Ukrainaan, jos EU epäonnistuisi asettamaan kieltoa Huaweille. ”Tiedämme millaista on olla rippuvaisia muista”, kommentoi yksi lähde.
Sisämarkkinakomissaari Bretonin mukaan EU on jo pyrkinyt vähentämään tai poistamaan geopoliittisia riskejä muilla aloilla, kuten energiassa. ”Meidän täytyy tehdä sama 5G-verkoissa – meillä ei ole varaa säilyttää kriittisiä riippuvuuksia, joista voisi muodostua aseita etujamme vastaan.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat on lobannut ankarasti myös muita maita sulkemaan Huawein ja muut kiinalaisyhtiöt ulos 5G-verkkojen rakentamisesta. Yhdysvalloissa Huawei nähdään kiinalaistaustansa vuoksi turvallisuusuhkana. Huawei itse on luonnollisesti kiistänyt väitteet vakoilusta tai ylipäänsä turvallisuusuhasta.
”Kyberturvallisuusriskien arvioiminen noudattamatta teknisiä standardeja tai tiettyjen toimittajien sulkeminen pois järjestelmästä ilman asianmukaista teknologista arviointia on oikeudenmukaisuuden ja syrjimättömyyden periaatteiden sekä myös Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden lakien ja asetusten vastaista”, kommentoi Huawei nyt tuoreimpia tietoja.
Lisäksi Huawei totesi myös, ettei sitä ole ikinä tuomittu aineettomien oikeuksien varastamisesta tai määrätty maksamaan korvauksia muiden aineettomien oikeuksien loukkaamisesta.
Yhdysvallat on aiemmin esittänyt myös syytöksiä, joiden mukaan Huawei olisi varastanut yrityssalaisuuksia yhdysvaltalaisilta yhtiöiltä, rikkonut Pohjois-Korealle asetettuja pakotteita sekä valehdelleen liittovaltion poliisille FBI:lle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen lobbaamisesta huolimatta moni suuri Euroopan maa on sallinut Huawein verkkolaitteiden käytön edelleen verkkojen rakentamisessa. Esimerkiksi Saksassa Huaweille ei ole asetettuja tiukkoja rajoituksia. Aiemmin tänä vuonna Saksakin kuitenkin kertoi tutkivansa onko uudelle lainsäädännölle tältä osin tarvetta.
Tanska, Ruotsi, Viro, Latvia ja Liettua Euroopan unionin maista sekä lisäksi Iso-Britannia ovat jo asettaneet Huaweille kieltoja osallistumisesta 5G-verkkojen rakentamiseen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »