Googlen syksyllä 2022 julkaisema Android 13 -käyttöjärjestelmäversio löytyy nyt vasta noin 15 prosentista käytössä olevia, Googlen palveluilla varustettuja Android-laitteita.
Google julkaisi Android 13:n 15. elokuuta tuoden sen omille Pixel-älypuhelimilleen. Muut laitevalmistajat vastaavat päivityksistä omille laitteilleen – kokonaisuutena valitettavan hitaasti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edelleenkin laajimmin käytetty yksittäinen Android-käyttöjärjestelmäversio on Googlen syksyllä 2020 julkaisema Android 11. Sen osuus Googlen viimeisimmissä, nyt kesäkuussa julkaisemissa versioiden osuustiedoissa on 23,1 prosenttia Android-laitteista.
Myös Android 12 on vielä Android 13:n edellä yleisyydessä 16,3 prosentin osuudella. Viimeisimmän Android 13 -käyttöjärjestelmäversion tarkka osuus Android-laitteista on noussut 14,7 prosenttiin, kun se huhtikuussa oli 12,1 prosenttia.
Google on julkaisemassa jo pian, todennäköisesti elokuussa seuraavan Android 14 -käyttöjärjestelmäversion.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eri Android-versioiden osuudet laitteista Googlen mukaan
- Android 13 (T): 14,7 %
- Android 12 (S): 16,3 %
- Android 11 (R): 23,1 %
- Android 10 (Q): 17,8 %
- Android 9 Pie: 11,9 %
- Android 8 Oreo: 8,3 %
- Android 7 Nougat: 3,0 %
- Android 6 Marshmallow: 2,3 %
- Android 5 Lollipop: 1,8 %
- Android 4 KitKat: 0,5 %
Googlen jakamat luvut eri Android-versioiden yleisyydestä on nostanut esiin 9to5Google-sivusto.
Siinä missä viimeisin Android 13 löytyy vasta 14,7 prosentista Android-laitteita, Apple samoin syksyllä 2023 julkaisemat iOS ja iPadOS 16 löytyvät jo 81 prosentista ja 71 prosentista iPhoneja ja iPadeja. Apple kertoi myös juuri toukokuun lopulta päivitetyt tilastotietonsa.
Vaikka Android 13 onkin yleistynyt edeltäviä Android-versioita nopeammin, ei suoritusta voi siis paljoa kehua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google julkaisee tätä nykyä tietoa sovelluskehittäjille eri Android-versioiden yleisyydestä vain epäsäännöllisin väliajoin, yleensä kerran vuosineljänneksessä. Aikanaan tietoja julkaistiin kuukausittain, mutta Google todennäköisesti lopetti käytännön, koska uudet Android-versiot yleistyivät niin hitaasti verrattuna Appleen.
Vertailu Androidin ja Applen välillä on tietenkin epäreilu monellakin tavalla tapaa.
Applen tuodessa päivityksen tarjolle se on saatavilla samantien kaikille päivityksen ylipäänsä saaville laitteille, kun taas Googlen julkaistessa Androidin tuo se sen vain omille laitteilleen ja muut laitevalmistajat aloittavat omat päivitysjulkaisunsa tavanomaisesti vasta viikkoja tai useimmiten kuukausia myöhemmin. Android 13:n osalta tosin erityisesti suurin Android-laitevalmistaja Samsung skarppasi selvästi kokonaisuutena päivitysnopeutensa kanssa päästyään liikkeelle lokakuun loppupuolelle ja tuotuaan sen jälkeen päivityksen rivakasti eri laitteilleen.
On myös hyvä huomata, että käyttöjärjestelmäversioiden merkitys erityisesti Androidin osalta on vuosien varrella vähentynyt. Google tuo käyttäjien kannalta merkityksellisiä muutoksia ja uutta toiminnallisuutta tätä nykyä enemmän uusien käyttöjärjestelmäversioiden sijaan Google Play -palvelujen ja sovellustensa erillisillä, käyttöjärjestelmäversioista riippumattomilla päivityksillä, kun taas Applen palvelujen ja sovellusten uudistukset kytkeytyvät edelleen tiiviimmin yhteen nimenomaan käyttöjärjestelmäversion uudistumisen kanssa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »