Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken allekirjoittivat Suomen ja Yhdysvaltain välistä 6G-yhteistyötä koskevan julkilausuman Helsingissä 2. kesäkuuta.
Julkilausumassa Suomi ja Yhdysvallat toteavat yhteisen tahtotilan tiivistää yhteistyötä 6G:n tutkimuksen ja kehityksen kannalta keskeisillä aloilla ja lisätä vuorovaikutusta suomalaisten ja yhdysvaltalaisten toimijoiden välillä.
Julkilausuman valmisteluun ovat tiiviisti osallistuneet liikenne- ja viestintäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä ulkoministeriö.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”6G:n kehityksessä ovat keskeisiä myös yhteisen arvopohjan ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen sekä kahdenvälisesti että monenvälisillä foorumeilla. On erinomaista, että kumppanimaina Suomi ja Yhdysvallat voivat yhdessä edistää näitä tärkeitä tavoitteita”, toteaa ulkoministeri Haavisto.
Suomi on yksi 6G-kehityksen kärkimaita. Suomi oli ensimmäinen maa, joka käynnisti laajan 6G-tutkimusohjelman vuonna 2018. Suomen 6G-osaaminen avaa kaupallisia ja poliittisia mahdollisuuksia, ja osaamisen hyödyntäminen edellyttää tiivistä kansainvälistä yhteistyötä.
Ensimmäisiä 6G-verkkoja maailmassa odotetaan käyttöön 2020-luvun loppupuolella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
6G:n odotetaan jälleen moninkertaistavan tiedonsiirtonopeudet 5G:hen verrattuna ja leikkaavan viiveen murto-osaan aiemmasta.
”6G on Suomen tulevan menestyksen ytimessä, ja yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa vahvistaa teknologista etulyöntiasemaamme. Olen iloinen isoista mahdollisuuksista, joita avautuu tutkimus- ja kehitystyölle sekä kaupallistamiselle. Läntisten demokratioiden on myös osoitettava yksituumaisuutta kansainvälisillä foorumeilla, kun standardien ja taajuuksien osalta tehdään ratkaisuja”, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.
Julkilausuman allekirjoitus on osa ulkoministeri Blinkenin Suomen-vierailua.
Ulkoministeriö kertoo Suomen teknologiayhteistyön Yhdysvaltojen kanssa tiivistyneen viime vuosina, ja että maiden välinen tiede- ja teknologiasopimus tarjoaa kehittämiselle hyvät puitteet. Suomi korostaa tarvetta jatkaa keskusteluja teknologiayhteistyöstä myös EU:n ja Yhdysvaltojen välillä muun muassa EU:n ja Yhdysvaltojen välisessä kauppa- ja teknologianeuvostossa (TTC).
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »