Apple juhlii tänään alkuperäisen Macintosh-tietokonemallinsa julkistuksen 30-vuotispäivää, jonka myötä myös Applen nykyjohto on myös antanut paljon haastatteluja Macin historiasta, nykytilasta mutta myös tulevasta.
Apple yhtiönä on muuttunut tämän vuosituhannen puolella paljon iPodin, iPhonen ja iPadin – erityisesti iPhonen – järjestäen nousten koko yhtiön muuttaneiksi hittituotteiksi ja Macin jäädessä liiketoiminnan suuruuden osalta sivuosaan. Uudet suositut tuotteet ovat kuitenkin vetäneet myös Mac-tietokoneet kasvuun ja kehityksen uuteen vauhtiin.
”Asia, joka on todella turboahtanut Macin on ollut iPhonen ja iPadin tulo”, kommentoi jo alkuperäistä vuoden 1984 Macintoshia kehittämässä ollut, nykyisin Applen ohjelmistoteknologiasta vastaava Bud Tribble Macworldin haastattelussa. iPhone- ja iPad-tiimeiltä saatuja ideoita on siirretty myös Mac-puolelle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple on kuitenkin pitänyt iPhonen ja iPadin iOS-käyttöjärjestelmän ja Maccien OS X -käyttöjärjestelmän erillään toisistaan, vaikka samoja ideoita osittain on molempiin tuotukin. Tässä Applen ajatus on täysin päinvastainen kuin Microsoftilla, joka Windows 8:ssa toi saman käyttöjärjestelmän sekä kosketusnäytöllisiin tabletteihin, kannettaviin tietokoneisiin kuin pöytätietokoneisiinkin. Ainakin toistaiseksi Applen ratkaisu näyttää huomattavasti järkevämmältä, ja Microsoft puolestaan on joutunut jo perääntymään joistakin ideoistaan ja pohtii jälleen suunnanmuutosta huhutussa Windows 9:ssä.
Apple-johdon mukaan iOS ja OS X myös tulevat pysymään erillään.
”Syy miksi OS X:ssä on erilainen käyttöliittymä kuin iOS:ssä ei ole, että toinen tuli toisen jälkeen tai että toinen on vanha ja toinen uusi”, kommentoi nykyisin sekä iOS- että OS X -kehitystä vetävä Craig Federighi. Sen sijaan OS X on tehty hiirelle ja näppäimistölle ja iOS sormilla koskettamiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”On ilmiselvää ja riittävän helppoa iskeä kosketusnäyttö laitteeseen, mutta tarjoaako se hyvän kokemuksen?” kysyy Federighi. ”Me uskomme, että ei.”
”Emme tuhlaa aikaa ajatteluun, ’Mutta pitäisi olla vain yksi (käyttöliittymä)! Kuinka yhdistät nämä (käyttöjärjestelmät)?’ Se vasta energian tuhlausta olisi”, sanoo puolestaan Applen markkinointijohtaja Phil Schiller. Pikku hiljaa iOS ja OS X ovat kuitenkin yhtenäistyneet tietyiltä osin. Schillerkin mainitsi esimerkkinä esimerkiksi kalenterisovellusten nimien yhtenäistämisen molemmilla alustoilla Kalenteriksi, kun sen nimi aiemmin OS X:ssä oli vielä iCal.
Lisäksi toki myös iOS:stä tuttuja kosketuseletoimintoja on tuotu Macceihin, mutta ei näytölle vaan näppäimistön edestä löytyvälle hiiren kosketusalustalle.
Osa tehokäyttäjistä on ollut pettyneitäkin OS X:n liialliseen yksinkertaistamiseen iOS:n vanavedessä. ”Emme halua tilannetta, jossa sanotaan Macin muuttuneen vähemmän hyväksi Maciksi, koska joku yritti kääntää sen iOS:ksi. Samaan aikaan emme myöskään halua iOS:n tuntuvan yhden yhtiön suunnittelemalta ja Macin (eri) yhtiön suunnittelemalta, ja niiden olevan erilaisia yhteisen vision puutteen vuoksi. Meillä on yhteinen ajatus estetiikasta, prinsiipeistä jotka ohjaavat työtämme ja teemme parhaita tuotteita uniikkeisiin tarpeisiin. Joten näette niiden olevan samanlaisia sen ollessa järkevää, ja näette niiden olevan erilaisia niissä asioissa, jotka kriittisiä niiden olemassa ololle”, pohtii Federighi iOS:n ja OS X:n ja niihin perustuvien laitteiden eroavaisuutta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen johto näkee tulevaisuuden usean laitteen kokonaisuutena. Käyttäjällä voi olla käytössään niin iPhone, iPad kuin myös Mac, joista valitaan käyttötarpeen mukaan kulloinkin paras vaihtoehto.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »