Applen odotetaan vuosien odotuksen jälkeen esittelevän ensimmäiset virtuaalilasinsa, jotka tarjoavat kamerakuvan kautta myös valittuja lisätyn todellisuuden toimintoja ja joista voidaan tämän vuoksi puhua sekoitetun todellisuuden laseina, 5. kesäkuuta WWDC-kehittäjätapahtumansa avausesityksessä.
Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman on toistanut odotuksensa julkistusaikataulusta uudessa raportissaan siitä, mitä kaikkea Apple on kehittänyt lasiensa ohjelmistopuolelle. Tulossa ovat laseille kustomoidut versiot lukuisista tutuista Applen sovelluksista ja palveluista. Keskeisiä käyttökohteita laseille tulevat näillä näkymin olemaan esimerkiksi pelaaminen, uudet tavat nauttia viihteestä, treenaaminen ja yhteistyö.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuten on aiemmin raportoitu, Applen tulevasta uutuustuotteesta, mahdolliselta nimeltään Apple Reality Pro, odotetaan markkinoilta nyt löytyviä virtuaalilaseja selvästi kehittyneempää kokonaisuutta mitä tulee esimerkiksi suorituskykyyn: lasien pitäisi sisältää Applen M2-piirin tasolla olevan järjestelmäpiirin sekä erillisen grafiikkasuorittimen, toistakymmentä kameraa laitteen ulko- ja sisäpuolella sekä toistaiseksi korkeimman tarkkuuden näytöt (2x 4K) missään kuluttajamarkkinoiden virtuaalilaseissa. Laseissa tulee olemaan pyöritettävä kruunupainike, jolla voi vaihtaa virtuaali- ja sekoitetun todellisuuden tilojen välillä.
Kehittyneen tekniikan vastapainoksi Applen virtuaalilasien hinnan odotetaan olevan korkea, noin 3 000 dollaria, eli esimerkiksi karkeasti tuplasti verrattuna Metan kilpaileviin Quest Pro -laseihin.
Myyntiin Apple-laseja odotetaan loppuvuoden 2023 aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lue paljon lisää raportoituja tietoja Applen tulevista virtuaalilaseista aiemmasta artikkelistamme!
Apple-laseihin odotetaan uutta xrOS-nimellä ainakin toistaiseksi tunnettua käyttöjärjestelmää, joka sisältää Applen muita laitteita muistuttavan kotinäkymän, mutta kolmiulotteisena versiona. Mukana tulee olemaan myös tuttu ohjauskeskusnäkymä, josta voi hallita esimerkiksi Wi-Fi-, Bluetooth- ja ääniasetuksia.
Lasien käyttö perustuu muun muassa katseohjaukseen ja käsien liikkeiden seurantaan. Esimerkiksi jonkin kohteen valinnan pitäisi onnistua sitä katsomalla ja viemällä peukalo ja etusormi yhteen. Lisäksi laseissa on tietenkin myös Siri-ääniohjaus. Laseissa voi käyttää virtuaalista leijuvaa näppäimistöä, mutta niihin voi myös yhdistää fyysisen näppäimistön.
Applen laseissa tulee olemaan oma App Store -sovelluskauppansa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen suunnitelmana on saada laseille heti runsaasti sovelluksia, sillä olemassa olevien iPad-sovellusten pitäisi toimia laitteessa sellaisenaan tai vähäisin muutoksin. iPadeille sovelluksia on saatavilla miljoonia, ja laseissa näitä voidaan käyttää uuden 3D-käyttöliittymän kautta.
Lukuisat omat sovelluksensa Apple tulee heti optimoimaan laseille. Näitä ovat esimerkiksi Safari-verkkoselain sekä Kalenteri-, Yhteystiedot-, Tiedostot-, Koti-, Mail-, Kartat-, Viestit-, Muistiinpanot-, Kuvat-, Muistutukset-, Musiikki-, Pörssi- ja Sää-sovellukset kuin myös FaceTime ja Apple TV.
Apple on myös kehittänyt Kirjat-sovelluksestaan laseilleen uutta versiota, joka mahdollistaa käyttäjien lukevan virtuaalitodellisuudessa. Testissä on myös ollut kamerasovellus, jolla laseilla voi tallentaa kuvia. Laseille on myös luvassa sovellus, joka auttaa meditoimaan rauhoittavilla grafiikoilla ja äänillä.
Bloombergin Gurman raportoi lasien yhtenä keihäänkärkenä todennäköisesti toimivan myös version Applen Fitness+ -palvelusta. Se mahdollistaisi treenaamisen virtuaalitodellisuudessa katseltavalla liikuntatunnilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple kehittää myös loppuvuodesta 2022 muille laitteille julkaistusta Freeform-yhteistyösovelluksesta versiota uusille laseilleen. Sen avulla käyttäjät voivat tehdä yhteistyötä virtuaalisilla valkotauluilla sekoitetun todellisuuden tilassa.
Aiemmin raportoidulla tavalla FaceTime-videopuheluissa Applen lasit voivat luoda 3D-virtuaalihahmon vastapuolesta niin, että kokemus tuntuu siltä kuin oltaisiin samassa huoneessa.
Kokonaisuutena Applen tavoitteena on esittää lasinsa uutena houkuttelevana tapana sekä tuottaa että kuluttaa sisältöä. Yksi todennäköisistä keihäänkärjistä lasien markkinoinnissa tulee todennäköisesti olemaan mahdollisuus katsella urheilutapahtumia uudella mukaansatempaavalla tavalla virtuaalitodellisuudella. Apple osti vuonna 2020 NextVR-yrityksen, joka kehitti urheilutapahtumien tarjoamista virtuaalitodellisuudessa. Apple on hankkinut Apple TV -palveluunsa jo urheiluoikeuksia Yhdysvaltojen Major League Soccerin ja Major League Baseballin osalta.
Laajemmin Apple TV -sovelluksen kanssa Apple-lasit tulevat mahdollistamaan sisältöjen katselun erilaisissa virtuaaliympäristöissä, kuten aavikolla tai taivaalla.
Viihteen lisäksi Apple pyrkii asemoimaan lasinsa myös työkaluksi. Laseille ovat tulossa Applen toimistosovellukset Pages, Numbers ja Keynote, kuin myös iMovie videoiden muokkaamiseen ja GarageBand musiikin tekemiseen.
Alun perin Apple ei suunnitellut laseistaan niinkään merkittävää pelialustaa, mutta tältä osin Applen mielen kerrotaan muuttuneen. Todennäköisesti pelaaminen tuleekin nousemaan myös keskiöön Apple-lasien yhtenä suurimmista houkuttimista.
Raportoidusti Apple on työskennellyt jo kuukausien ajan valittujen pelikehittäjien kanssa niiden pelien päivittämiseksi virtuaali- ja sekoitettuun todellisuuteen. Lisäksi muutama kuukausi lasien julkistuksen ja markkinoilletulon välillä antaa kehittäjille myös aikaa kehittää pelejä ja sovelluksia valmiiksi laitteelle.
Bloombergin Gurman kertoo nyt myös, että Apple-laseilla voi käyttää useita sovelluksia samanaikaisesti, jolloin ne ikään kuin leijuvat sekoitetun todellisuuden käyttöliittymässä. Sovellukset muistavat myös sijaintinsa fyysisessä maailmassa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »