Xiaomi 13 Lite vuoden 2023 ensimmäisiä keskihintaluokan älypuhelinuutuuksia Suomessa. Huippuluokan sisarmalleistaan Xiaomi 13:sta ja 13 Prosta poiketen se sijoittuu keskihintaluokkaan 499 euron suositushinnallaan.
Edeltäjäänsä nähden Xiaomi 13 Lite tarjoaa muutaman kiintoisan parannuksen. Käytössä on esimerkiksi Suomen markkinoilla yhä harvinainen Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiri, kokonaan uudistettu etukamera, maltillisemmin päivitetty takakamera ja hieman suurempi akku.
Xiaomi 13 Lite
- Android
- Lasi + muovi
- 6,55" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 8 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 -piiri
- 4500 mAh akku
Ulkoisesti Xiaomi 13 Liteä on niin ikään uudistettu, ja takaa lasinen älypuhelin on kokoisekseen hyvin ohut ja siro. Näyttökoko sen sijaan on sama kuin Xiaomi 12 Litessäkin, 6,55 tuumaa, kuin myös 67 watin pikalatausteho.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi 13 Liten suositushinta on myös pysynyt ennallaan edeltäjästään.
Värivaihtoehtoja 8. maaliskuuta saataville tulleesta Xiaomi 13 Litestä ovat musta, sininen ja pinkki.
Xiaomi 13 Liten tekniset tiedot
- Lasinen takapinta
- 6,55 tuuman AMOLED-näyttö 20:9-kuvasuhteella, 2400×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella (402 PPI), 120 hertsin virkistystaajuudella ja 240 hertsin kosketustunnistuksella, 12-bittinen 68 miljardin sävyn väritoisto, HDR10+ / Dolby Vision -tuki, kirkkaus 500 nitiä (tyypillinen) ja huipussaan 1 000 nitiä, 1 920 hertsin PWM-kirkkaudensäätö, kontrastisuhde 5000000:1, Corning Gorilla Glass 5 -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin pääkamera 86 asteen kuvakulmalla, 1/1,56″-koon Sony IMX766 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12,5 megapikselin kuvakoolla 2,0 mikronia) ja f/1,8-aukolla
- 8 megapikselin 119 asteen ultralaajakulmakamera 1/4,0″-koon Sony IMX355 -kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera 82 asteen kuvakulmalla, 1/5,0″-koon kennolla, 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,45-aukolla
- LED-kuvausvalo
- Kaksi etukameraa
- 32 megapikselin kamera 100 asteen kuvakulmalla, 1/2,74″-koon kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- 8 megapikselin syvyyskamera
- Kaksi LED-kuvausvaloa
- Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 2.2)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 (2,4 ja 5 GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax) / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet
- USB-C-liitäntä
- 4 500 milliampeeritunnin akku 67 watin pikalatauksella
- Mitat 159,2 x 72,7 x 7,23 millimetriä ja paino 171 grammaa
- Android 12 -käyttöjärjestelmäversio osana MIUI 14 -ohjelmistoa
Hyvää Xiaomi 13 Litessä
- Tyylikäs puhelin laadukkaassa rungossa. Kevyt ja ohut Xiaomi 13 Lite on tyylikäs älypuhelin, jonka värivaihtoehdot ovat tavanomaista pirteämmät. Muovia ja lasia yhdistelevään runkoon on tällä kertaa toteutettu hieman reunoilta kaartuva näyttö, joka entisestään luo tunnetta kalliimmasta puhelimesta. Myös täksi vuodeksi mukaan saatu IP53-luokiteltu roisketiiviys on mukava lisä.
- Loistonäyttö hintaluokassaan. Xiaomi 13 Litessä on 6,55-tuumainen 120 hertsin AMOLED-näyttö, joka ei juuri kalliimmilleen kalpene. Kirkkaus, värintoisto ja terävyys vakuuttavat, ja tässä hintaluokassa näyttö on enemmän kuin tarpeeksi tasokas.
- Tasaisen hyvä kamerapuhelin. Uudistettu pääkamera pärjää hyvin myös hämärässä, ja teknisesti perustasoinen ultralaajakulmakamera yllättää laadullaan. Makrokamerasta ei juuri ole hyötyä, mutta hyvin toimiva etukamera takaa, että kaikkiaan kyseessä on hintaluokka huomioiden etevä kamerapuhelin.
- Kyvykäs pikalataus. Xiaomi 13 Liten akku täyttyy 67 watin teholla reilussa 40 minuutissa, mikä on hyvä suoritus. Latausteho on sama kuin viime vuonna, mutta toisaalta myös sama kuin reilusti kalliimmassa Xiaomi 13:ssa, ja keskihintaluokassa suoritus on mainio. Langatonta latausta älypuhelin ei tue.
Huonoa Xiaomi 13 Litessä
- Vanha Android. Xiaomi 12 Lite saapui markkinoille Googlen jo syksyllä 2021 julkaisemalla Android 12 -käyttöjärjestelmäversiolla. MIUI 13:n sijaan esiasennettuna on uudempi MIUI 14, mutta vanhasta Androidista johtuen osa uudistuksista uupuu. Ikääntynyt järjestelmäversio heikentää osaltaan myös päivitystukea.
- Taka-askeleet. Edeltäjäänsä verrattuna Xiaomi 13 Lite on kehittynyt monella osa-alueella, muttei suinkaan kaikilla. Suuremmasta akusta huolimatta akunkesto on jopa aiempaa heikompi, minkä ohella stereokaiuttimista on siirrytty yhden kaiuttimen ratkaisuun.
- Hinta suhteessa suorituskykyyn. Hintaansa nähden Xiaomi 13 Lite ei ole itsestäänselvä valinta, ja noin 500 eurolla onkin saatavilla ainakin osin edistyneempiäkin älypuhelimia. Etenkin suorituskyvyssä älypuhelin joutuu joustamaan monien vanhempien, tehokkaampien ja hinnaltaan laskeneiden huippupuhelinten haasteen edessä.
Kevyt ja tyylikäs älypuhelin keskihintaluokkaan
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi 13 Lite perustuu Kiinassa syksyllä 2022 esiteltyyn Civi 2 -älypuhelimeen. Esikuvaansa verrattuna siinä on hieman erilainen kamerakokoonpano, mutta esimerkiksi näyttö, järjestelmäpiiri, latausteho ja akkukapasiteetti ovat samalla tasolla.
Noin 500 euron hintaluokka on jo vuosia ollut erittäin tiukasti kilpailtu, ja myös Xiaomi 13 Lite joutunee vuoden edetessä kovan haasteen eteen. Arvostelun julkaisuhetkellä se on kuitenkin ensimmäisiä vuoden 2023 keskihintaisia uutuuksia, joten suorat, uudet kilpailijat ovat harvassa, ja haastajia löytyykin ennemminkin aiempien vuosien hinnaltaan sittemmin laskeneiden huippupuhelinten joukosta.
Xiaomi 13 Lite on teknisesti vaatimattomampi kuin sisarmallinsa Xiaomi 13 ja 13 Pro, ja samaten suositushinta on täten luonnollisesti rutkasti matalampi. Suomessa 499 euron hintaan myytävä älypuhelin on teknisesti melko hyvin varusteltu, ja ulkoisesti se miellyttänee monia ohuella 7,2 millimetrin rungollaan ja vain 171 gramman painollaan.
Siron älypuhelimen oikealta sivulta löytyvät virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet USB-C-liitännän, SIM-korttikelkan ja kaiuttimen sijaitessa alareunassa. Muistikorttipaikkaa ei ole, mutta kahdelle nano-SIM-kortilla on sen sijaan tilaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viime vuodesta poiketen Xiaomi 13 Litellä on nyt virallinen IP53-luokitus, joka käytännössä tarkoittaa roisketiiviyttä.
Näyttö on teknisesti samalla tasolla kuin edeltäjässä, vaikka Xiaomi 12 Litestä poiketen paneeli kaartuukin nyt hieman reunoille. Käytännön vaikutuksia ratkaisulla ei ole, vaan kyse on pitkälti tyylivalinnasta.
Sujuvan nopea, joskin täysin kuivan sormen vaativa sormenjälkilukija on integroitu näyttöön, jonka ylälaidassa on myös pillerimäinen kamerareikä kahdelle etukameralle. Etukamera onkin uudistettu kokonaan, ja 32+8 megapikselin kokoonpanon kaverina on myös kaksi LED-kuvausvaloa hämärässä napattuja selfieitä valaisemassa.
Xiaomi 13 Lite on takaa lasinen sivujen ollessa muovia. Corningin Gorilla Glass 5 -lasi näytössä ei ole viimeisintä sukupolvea, mutta kuitenkin tavallinen ratkaisu, minkä ohella näytönsuoja on Xiaomin perinteitä mukaillen asetettu paikoilleen jo tehtaalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myyntipakkaus sisältää kaiken tarvittavan 67 watin laturista USB-C-kaapeliin ja pikaohjeisiin, minkä ohella mukana on totutusti läpinäkyvä ja laadukkaan tuntuinen silikonisuoja.
Näyttö on älypuhelinten tärkeimpiä ominaisuuksia, ja Xiaomi 13 Litesssä kaikki on tällä saralla kunnossa. Jo viime vuodelta tuttu 6,55-tuumainen AMOLED-paneeli on nyt lievästi reunoiltaan kaartuvasti asennettu, kuten edellä mainittiin, ja näyttö vakuuttaa Full HD+ -tarkkuudella (2400x 1080 pikseliä), korkealla 120 hertsin virkistystaajuudella ja 240 hertsin kosketustunnistuksella kaikin puolin.
Virkistystaajuus kertoo, montako kertaa sisältö ruudulla päivittyy sekunnissa, ja Xiaomi 13 Litellä oletusvaihtoehtona on tilanteen mukaan mukautuva käyttötila. Myös 60 ja 120 hertsiä voi itse valita asetuksista.
Teknisesti näyttö on hintaluokka huomioiden mainio. Värintoisto on korkealla 12-bittisellä tasolla, joten Xiaomi 13 Lite toistaa jopa 68 miljardia eri sävyä. Mukana on myös HDR10+- ja Dolby Vision -tuki, minkä ohella enimmäiskirkkaus yltää automaattiasetuksilla jopa 1 000 nitiin.
Xiaomi 13 Liteä käyttöön otettaessa kannattaa heti suunnata näyttöasetuksiin ja valita Väriskeema-valikosta värisävyksi Alkuperäinen. Tämä kohentaa etenkin kirkkaan värikästä sisältöä silmin nähden parantaen jo valmiiksi mukavaa sisältöjen katselukokemusta.
Ikävä kyllä käytössä on vain yksi kaiutin. Tilanne on erityisen harmittava, sillä edeltäjässä oli vielä kohtalaisen laadukas stereotason äänentoisto, ja Xiaomi 13 Lite ottaakin tällä osa-alueella takapakkia. Yhden kaiuttimen kohtalaisen kirkas ääni tuottaa perushyvää ääntä, mutta stereokokemus on toki aina yhtä kovaäänistä miellyttävämpi ratkaisu.
Lisälaitteita varten käytössä on Bluetooth 5.2 -yhteys, minkä ohella Xiaomi 13 Lite tukee luonnollisesti Wi-Fiä (Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax), NFC-lähiyhteyksiä sekä uuden sukupolven 5G-mobiiliverkkoja. Lisäksi käytössä on monista muistakin Xiaomi-puhelimista löytyvä infrapunalähetin, jonka ansiosta älypuhelimella voi hallinnoida vaikkapa useimpia televisioita.
Maltillinen suorituskykyparannus ja jo vanha Android 12 -ohjelmisto
Xiaomi 13 Liten kiintoisimpia uudistuksia on Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiri, jonka Qualcomm esitteli toukokuussa 2022. Suomessa keskiluokan tehosuorittimeksi tarkoitettu piiri on toistaiseksi ollut hyvin harvinainen.
Esimerkiksi Snapdragon 778G:hen ja 778G+:aan verrattuna Snapdragon 7 Gen 1:n tulisi olla reilusti tehokkaampi. Piiri valmistetaan samalla neljän nanometrin tuotantoprosessilla kuin vaikkapa huippuluokan Snapdragon 8 Gen 1, vaikka suorituskyvyltään se onkin keskiluokkaisena heikompi.
Keskussuoritinytimiä on kahdeksan kappaletta: yksi ARM Cortex-A710-tehoydin 2,4 gigahertsin ja kolme 2,36 gigahertsin enimmäiskellotaajuudella sekä neljä 1,8 gigahertsiin kellotettua, vähävirtaisempaa ARM Cortex-A510 -ydintä.
Parannetun Adreno 662 -grafiikkasuorittimen ansiosta piirin graafinen suorituskyky on Qualcommin mukaan kohentunut jopa viidenneksellä, ja pelaajille suunnattujen Snapdragon Elite Gaming -ominaisuuksien tulisi ilahduttaa mobiilipelaajia ruudunpäivitysnopeuden ja kosketusvasteen säilyessä korkealla kovassakin rasituksessa.
Piiri sisältää myös Qualcommin seitsemännen sukupolven AI Engine -tekoälymoottorin, jonka ansiosta tekoälylaskennan suorituskyvylle luvataan peräti 30 prosentin parannusta. Xiaomi 13 Liten tulisikin olla suorituskykytesteissä selkeästi edeltäjäänsä etevämpi.
Käytännössä tilanne on kuitenkin hieman toinen. Graafisissa suorituskykytesteissä parannusta on kyllä tapahtunut, mutta vain vajaat 20 prosenttia ja monilta osin suorituskyky on myös hyvin lähellä Xiaomi 12 Liten vastaavaa. Kaikkiaan Snapdragon 7 Gen 1 ei ole niin merkittävä parannus kuin voisi ajatella.
Ilahduttavasti Suomessa Xiaomi 13 Litessä on 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X) ja 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 2.2). Suuri tallennustilan määrä perustelee osittain Xiaomi 13 Liten hintaa.
Peruskäytöstä Xiaomi 13 Lite selviää hienosti, ja myös mobiilipelit sekä moniajo siltä sujuvat pääosin ongelmitta. Puhelin ei liioin lämpene merkittävästi, mikä on aina positiivista. Suorituskyky sen sijaan laskee jonkin verran rasituksen kasvaessa.
Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että 500 euron hintaluokassa on saatavilla reilusti tehokkaampiakin älypuhelimia. Myös Xiaomin omassa mallistossa on tarjolla parempaa suorituskykyä, ja raa’assa tehossa Xiaomi 13 Lite joutuukin ikävä kyllä takamatkalle.
Monet viime vuoden keskiluokan älypuhelimet ovat keväällä 2023 merkittävästi edullisempia, ja myös joitakin huippupuhelimia on jo saatavilla lähes samaan hintaan.
Uudemmasta ohjelmistostakaan Xiaomi 13 Lite ei saa apua, sillä käytössä on yhä syksyllä 2021 esitelty Android 12.
Xiaomi 12 Lite saapui viime syksynä markkinoille Android 12:een perustuvalla MIUI 13:lla. Xiaomi 13 Litessä sen sijaan on MIUI 14, jonka perustana on kuitenkin yhä sama ja arvostelun julkaisuhetkellä jokseenkin vanhahtava Android 12.
Xiaomin ohjelmistojen nimeämiskäytänteet poikkeavat monista muista, ja vaikka kaikissa Xiaomi 13 -älypuhelimissa onkin nimellisesti sama MIUI 14, perustuu se Xiaomi 13:ssa ja 13 Prossa uudempaan Android 13:een. Käyttäjän onkin hyvä selvittää puhelimen ohjelmisto tarkasti, sillä se vaikuttaa osaltaan myös päivitystukeen.
Xiaomi 13 Litelle on luvattu kolme Android-järjestelmäversiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvatukea. Muuten mukiinmenevää takuuta varjostaa se, että ensimmäinen versiopäivitys nostaa älypuhelimen vasta tasolle, jolla sen tulisi jo julkistuksen yhteydessä olla.
Aikanaan Xiaomi 13 Lite on siis saava Android 13:n, 14:n ja 15:n, minkä ohella tietoturvan tulisi pysyä ajan tasalla ainakin alkukeväälle 2027.
MIUI 14 on Xiaomin mukaan merkittävä päivitys, jossa monet ohjelmiston osa-alueet on rakennettu kokonaan uusiksi. Työllä on saavutettu Xiaomin mukaan paikoin kymmeniä prosentteja parempi suorituskyky sekä keveys, jonka tulisi parantaa MIUIn toimivuutta myös edullisilla älypuhelimilla.
Päällisin puolin Xiaomi 13 Liten Android-ohjelmisto on hyvin samankaltainen kuin sisarmalleilla vanhemmasta järejstelmäversiosta huolimatta. Ilmoitus- ja pika-asetusvalikko on kiinalaisvalmistajalle tyypilliseen tapaan jaettu oletuksena kahtia, ja mukautusasetuksia on runsain mitoin.
Käytössä on suuri joukko esiasennettuja sovelluksia sekä Xiaomilta että kolmansilta osapuolilta. Xiaomi-ohjelmat, kuten Mi-selain, Galleria tekstiä kuvista tunnistavine uudistuksineen sekä Optimoija-muistiapuri, ovat kätevän näppäriä, ja esimerkiksi Facebookin ja TikTokin voi halutessaan helposti poistaa.
On hyvä huomata, että osa MIUI 14:n luvatuista uudistuksista ei ainakaan vielä ole käytössä Xiaomi 13 Litellä. Esimerkiksi uudistuneet kotinäytön mukautusvalinnat sekä pitkään käyttämättä olleiden sovellusten automaattinen arkistointi näyttävät vaativan toimiakseen Android 13:n, jota jouduttaneen tässä tapauksessa vielä jonkin aikaa odottamaan.
Xiaomi 13 Liten käyttö on kaikesta huolimatta miellyttävän monipuolista ja sujuvaa, vaikka akunkesto ei olekaan aivan viime vuoden tasolla. Puhelimessa on 4 500 milliampeeritunnin akku, joka on hieman Xiaomi 12 Liten vastaavaa suurempi (vs. 4 300 mAh), mutta tällä kertaa kaksi vuorokautta jää yhdellä latauksella useimmiten haaveeksi.
Puolisentoista vuorokautta Xiaomi 13 Lite sen sijaan toimii lataamatta, ja varsinaisesti heikoksikaan käyttöaikaa ei voikaan moittia.
Lataus hoituu 67 watin teholla myyntipakkaukseen sisältyvällä laturilla. Tyhjästä täyteen akku täyttyy noin 42 minuutissa, mikä on nykypäivänä perusvarma suoritus. Vartissakin virtaa kertyy jo noin 45 prosenttia.
Langatonta latausta Xiaomi 13 Lite ei sen sijaan tue, mikä ei keskihintaluokassa ole mitenkään yllättävää.
Tasavahva kamera – selfie-panostus jää laihaksi
Etukameroita on viime vuosina toteutettu mitä moninaisimmilla tavoilla. Valtavista näyttölovista on siirrytty pienikokoisiin kamerareikiin, ja onpa markkinoilla nähty myös esiin nousevia sekä näyttöpaneelin alle asetettuja ratkaisuja. Useimmiten etukameroita on kuitenkin yksi, vaan ei Xiaomi 13 Litellä.
Xiaomi 13 Liten kokonaan uudistettu etukamerajärjestelmä koostuu 32 megapikselin pääkamerasta 100 asteen kuvakulmalla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla. Lisäksi mukana on 8 megapikselin syvyyskamera, jonka tulisi parantaa taustaa sumentavan boke-efektin toimintaa.
Pillerin muotoiseen näyttöreikään istutetun kahden kameran ohella etupuolelta löytyy kaksi Xiaomi Selfie Glow -brändättyä LED-kuvausvaloa, jotka ainakin teoriassa takaavat näyttävät omakuvat myös hämärässä.
Teknisistä muutoksista huolimatta etukamera ei kykene ihmeisiin. Värit tallentuvat tarkasti, ja tausta sumenee mukavan sujuvasti, mutta hiemankaan heikommassa valaistuksessa yksityiskohdat sumenevat kohtalaisen nopeasti. Apukamerasta ei silmämääräisesti näyttäisi olevan merkittävästi iloa, sillä yhtä tasokas taustan sumennus on monesti toteutettu yhdenkin kameran ratkaisulla.
Selfie-kuvaamiseen ja somettamiseen mieltyneille Xiaomi 13 Lite ei siis olekaan itsestäänselvä vaihtoehto, vaikka erityisesti hintaluokassaan hyvän selfieiden kuvanlaadun tarjoaakin.
Takana Xiaomi 13 Litessä on kolmen kameran muodostama kokonaisuus:
- 50 megapikselin pääkamera 86 asteen kuvakulmalla, 1/1,56″-koon Sony IMX766 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12,5 megapikselin kuvakoolla 2,0 mikronia) ja f/1,8-aukolla
- 8 megapikselin 119 asteen ultralaajakulmakamera 1/4,0″-koon Sony IMX355 -kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera 82 asteen kuvakulmalla, 1/5,0″-koon kennolla, 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,45-aukolla.
Pääkamera on laitettu uusiksi, sillä edeltäjässä käytössä oli vielä 108 megapikselin kenno, mutta ultralaajakulma- ja makrokamerat ovat samaa kaliperia kuin edeltävässä Xiaomi 12 Litessä. Kannattaa kuitenkin muistaa, etteivät megapikselimäärät useinkaan kerro kuvanlaadusta mitään, ja Xiaomi 13 Lite suoriutuukin kameroineen passelisti.
Päivitetty pääkamera tallentaa värikkäitä, tarkkoja ja pitkälti kohinasta vapaita valokuvia sekä kirkkaassa että pilvisessä säässä. Valotukseen vaikuttava dynaaminen alue on silmämääräisesti hallussa erinomaisesti, ja varjoisilla alueilla jonkin verran madaltuva terävyys on oikeastaan ainut hiemankaan merkittävä napinan kohde.
Xiaomin keskihintaiset älypuhelimet tunnetaan vahvasti korostetuista väreistään, mutta 13 Litellä laatu on luonnollisempaa ja jotenkin miellyttävän tasapainoista.
Sisätiloissa Xiaomi 13 Liten tarkkuus hieman kärsii, mikä pätee odotetusti myös hämärässä kuvaamiseen. Erillistä telekameraa ei käytössä ole, ja pääkameralla digitaalista, jokseenkin keskinkertaista zoomia on tarjolla kymmenkertaiselle tasolle.
Teknisestä tavanomaisuudestaan huolimatta ultralaajakulmakamera yllättää hienoine 120 asteen otoksineen. Ero kalliimpiin älypuhelimiin on toki selvä tarkkuuden taipuessa pääkameralle, mutta kahdeksan megapikselin ”perus-ultra” on silti ihan hyvä.
Takana on vielä kahden megapikselin makrokamera, jonka hyödyllisyys on helppo kyseenalaistaa. Kovinkaan tarkkoja otoksia kamera ei vangitse, ja se lieneekin mukana lähinnä kameroiden lukumäärää kasvattamassa.
Kameraohjelmisto on Xiaomi-puhelimiin tutustuneille tuttu, mutta perinteisten kuvaustilojen ohella Xiaomi 13 Lite sisältää ominaisuuksia sosiaaliseen mediaan mieltyneille.
Tarjolla on muun muassa dynaaminen kehystys, joka automaattisesti tunnistaa kuvattavien henkilöiden määrän säätäen kuva-alaa ja lähentäen tarvittaessa digitaalisesti zoomaamalla. Toinen maininnan ansaitseva uudistus on vloggaajille tarkoitettu teleprompter-tekstinlukutoiminto.
Xiaomi 13 Lite tallentaa videoita 4K-tarkkuudella (30 ruutua sekunnissa) tai alhaisemmalla 1080p-tarkkuudella (30/60/120 ruutua). Pääkameran sisältö on laadukasta ja myös käsivaralla miellyttävän tasaista. Videoihin tallennetut äänet sen sijaan kohisevat jonkin verran, mikä on monille keskihintaisille älypuhelimille tyypillistä.
Kokonaisuudessaan Xiaomi 13 Lite on mukavan laadukas kamerapuhelin, joka sisältää erikoisominaisuuksia paljon somettaville. Uudistetulta kaksoisetukameralta toivoisi hieman enemmän, mutta kaiken kaikkiaan kameroiden kyvykkyys on hintaluokan vaatimalla tasolla.
Yhteenveto: Kilpailu on kovaa – Xiaomi 13 Lite ei ole itsestäänselvä valinta
Kilpailu älypuhelinten 400-600 euron keskihintaluokassa on viime vuodet ollut erittäin kiivasta, ja sama tahti jatkunee myös vuonna 2023. Xiaomi 13 Lite on perusvarma vuosipäivitys, jonka hinnan ja laadun suhde tekee siitä kuitenkin myös haavoittuvan.
Uudistettu etukamera, paranneltu pääkamera, roisketiiviys (IP53) ja hieman nopeampi lataus – vaikkakin viime vuodelta tutulla enimmäisteholla – ovat Xiaomi 13 Liten näkyvimpiä päivityksiä uudistetun muotoilun ohella. Käytössä on myös uusi Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiri, joka tuo maltillisia parannuksia suorituskykyyn.
Joillakin osa-alueella Xiaomi 13 Lite on ottanut myös takapakkia. Edeltäjästään poiketen älypuhelimessa ei enää ole stereokaiuttimia, minkä ohella akunkesto on syystä tai toisesta kohtalaisen selkeästi aiempaa huonompi. Myös julkaisun yhteydessä vanha Android 12 -käyttöjärjestelmäversio on pettymys, joka heikentää älypuhelimen houkuttelevuutta.
Xiaomi 13 Lite on ensimmäisiä vuoden 2023 keskihintaisia älypuhelimia Suomen markkinoilla, mutta viime vuoden haastajat ovat monet samalla linjalla Android-versioon liittyvän ongelman vuoksi. Moni tarjoaakin pitkälti enemmän suorituskykyä samalla rahalla – tai edullisemmin.
Esimerkiksi Xiaomi 12T on edullisempi ja tehokkaampi, mikä pätee myös Poco F4 GT:hen. Xiaomi-leirin ulkopuolelta haasteen heittävät ainakin OnePlus Nord 2T 5G ja Samsung Galaxy A53 5G pitkine päivitystukineen. Myös Honor 70 on mahdollinen ehdokas Motorola Edge 30 Neon sopiessa siroutta arvostaville. Samsung on ehtinyt myös tuomaan jo Xiaomi 13 Liten kanssa alkaen samalla suositushinnalla vaihtoehdoksi uuden Galaxy A54 5G:n – varustettuna Android 13:lla ja lyömättömällä 4+5 vuoden päivityslupauksella.
Myös viime vuoden huippupuhelimia saattaa kevään edetessä löytää tarjouskampanjoista houkuttelevin hinnoin. Mikäli budjetti joustaa hieman ylöspäin, saattaa pienellä lisäpanostuksella saada taskuunsa merkittävästi Xiaomi 13 Liteä tehokkaamman ja monipuolisemman älypuhelimen.
Xiaomi 13 Lite on ihan hyvä älypuhelin, mutta kun huomioon otetaan hinta, verrattain pieniksi jääneet vuosiparannukset sekä kova kilpailu, on sitä ainakaan arvostelun julkaisuhetkellä ja 499 euron hinnalla vaikea suositella.
Arvostelun lopuksi vielä esimerkkikuvia Xiaomi 13 Liten kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten lähemmin niitä kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Täysikokoiset kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »