Kuituverkkojen kehittymisellä on jatkossakin suuri ja jopa kasvava merkitys, kun uudet käyttökohteet kasvattavat tiedonsiirron suorituskykyvaatimuksia ja mobiiliverkkojen seuraava sukupolvi lisää myös osaltaan tarvetta kuituyhteyksille.
Salosta lähtöisin olevan, valtakunnalliseksi Suomessa kuituyhteyksien tarjoajana Suomessa kasvaneen Lounean teknologiajohtaja Riku Päärni kertoi tulevaisuuden visiostaan Huawein osastolla Barcelonan Mobile World Congress -messuilla pitämässään esityksessä. Lounea kehittää tulevia verkkoratkaisujaan yhdessä muun muassa juuri Huawein kanssa.
Tulevaisuudessa kuituyhteyksien hyödyntämisessä tärkeässä osassa on se, miten nopea verkkoyhteys viedään päätelaitteisiin asti. Tähän parannuksia ovat tuomassa seuraavan sukupolven langattomat Wi-Fi 7 -yhteydet sekä kuidun vetäminen asuntojen ja talojen sisällä eri huoneisiin asti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lounea toi symmetriset 10 Gbit/s -kuituliittymät saataville asiakkaille jo vuonna 2021, tuolloin laajimmin Suomessa.
Nyt tutkinnan alla Lounealla on siirtymän aloittaminen verkkotekniikassa 10G PON -ratkaisusta 50G PONiin samalla verkon ydintä päivittäen.
”Olemme alkutaipaleella siinä, miten verkko päivitetään 10-gigaisesta 50 gigaan seuraavien vuosien aikana. Tämän myötä voimme jatkossa tarjota 10-gigaista yhteyttä laajemmalle yleisölle ja mahdollistaa aikanaan vieläkin suurempia nopeuksia”, Lounean teknologiajohtaja Riku Päärni kertoi Mobiili.fin haastattelussa Mobile World Congress -messuilla.
Kehittyvät virtuaalilasit vaativat lisää tarkkuutta ja tiedonsiirtoa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tulevaisuudessa vaatimuksia verkkoyhteyksille kasvattavat uudet laitteet ja sovellukset. Erityisesti tältä osin nousevat esiin virtuaali- ja lisätty todellisuus sekä näiden yhdistelmä sekoitettu todellisuus, eli niin sanottu metaversumi.
Kun vielä nykyisin televisiota kodeissa katsellaan pääasiassa korkeintaan 4K-tarkkuudella, ja suuri osa katselusta tapahtuu vielä huomattavasti matalammilla tarkkuuksilla älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla, voi tilanne tulevaisuudessa olla toinen.
Kun näytöt ovat lähempänä silmiä, kaivataan niihin enemmän tarkkuutta. Erilaisissa virtuaali- ja muissa laseissa voivat jo pian yleistyä 4K-näytöt kummallekin silmälle, ja jos esimerkiksi perheessä tällaisia laseja käyttää samanaikaisesti erikseen useampikin perheenjäsen, nousevat tiedonsiirron vaatimukset luonnollisesti uudelle tasolle.
Lisäksi yleisesti myös tiedonsiirtonopeuksiin pätee sama kuin prosessointitehoonkin: vähintään ajan myötä tekniikan kehittymisestä otetaan hyöty irti, eivätkä suoritin tai verkkoyhteys ikinä lopulta olekaan liian nopeita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Esimerkiksi verkkosivutkin ovat paisuneet ajan kasvaessa koko ajan suuremmaksi”, Lounean Päärni muistuttaa. Verkossa tiedonsiirron tarvetta ovat lisänneet tarkemmat kuvat sekä ennen kaikkea yleistyneet videosisällöt ja niiden jatkuvasti tarkempi kuvanlaatu.
Lisäksi 10 Gbit/s -nopeuden tai vielä nopeamman verkkoyhteyden tarpeessa ei ole toisaalta myöskään kyse siitä, että huippunopeutta tarvittaisiin jatkuvasti. Mutta huippunopeus mahdollistaa suuren kapasiteetin niin, että tarvittaessa siirtää enemmän dataa, tapahtuu se enempiä odottelematta. Tästä hyvä arjen esimerkki ovat jo nyt esimerkiksi pelikonsolien päivitykset ja pelien lataukset.
”Aina kysytään, että mihin suurempaa nopeutta tarvitaan. Mutta paremman käyttökokemuksen kautta kaikki haluavat lopulta nopeamman yhteyden”, Päärni toteaa.
Lounean yhteistyössä Huawein kanssa 50G PON -teknologiasiirtymän tutkiminen on nyt keskeisessä asemassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Silti, Huawei tulee jatkossakin pysymään vain yhtenä useammista verkkolaitetoimittajista Lounealle. Kuten operaattorit eivät yleensä muutenkaan, ei myöskään Lounea ole lyöttäytynyt yhteen vain yhden kumppanin kanssa. Tämä auttaa parantamaan neuvotteluasemaa ja hallitsemaan riskejä, liittyvätpä ne sitten tietoturvaan tai mahdollisiin laitetoimittajiin kohdistuviin mahdollisiin rajoituksiin.
Huawein ympärillä on ollut paljon kohinaa Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen suhteen vuoksi viime vuosina, mutta Lounean toimintaan Huawein kanssa tällä ei ole ollut suurta vaikutusta.
”Teemme joka tapauksessa itse tietoturvan verkkoon ja huolehdimme siitä monin eri tavoin”, kommentoi teknologiajohtaja Päärni, joka muistuttaa verkkoihin kohdistuvan valtiollisenkin tason häirintää monesta eri suunnasta. Lounean hän toteaa seuraavan viranomaisohjeita ja toimivan niiden mukaisesti mitä tulee verkon rakentamisessa käytettäviin kumppaneihin.
Huaweille entistä suorituskykyisempien verkkojen toteuttamisesta kokemusta voi kertyä sen kannalta vahvoilta Aasian markkinoilta, joissa muun muassa suuremman väestötiheyden myötä siirtymä uuteen verkkoteknologiaan kulkee usein etulinjassa suuremman tarpeen myötä.
Wi-Fi 7 ja kuitu huoneisiin asti tuovat nopean yhteyden käytettäväksi
Entistä nopeampien yhteyksien toteuttaminen kodeissa vaatii uusia ratkaisuja. Langattomiin yhteyksiin Wi-Fi 7 on tuomassa suorituskykyloikan. Ensimmäiset Wi-Fi 7 -reitittimet on jo julkistettu, ja myös päätelaitteissa, kuten älypuhelimissa, on alettu nähdä valmiutta Wi-Fi 7 -yhteyksille.
Langattomien yhteyksien ohella kasvaviin suurimpiin tiedonsiirtovaatimuksiin jatkossa voidaan vastata vetämättä kuitu talon tai asunnon sisällä eri huoneisiin asti. Huawein laitteet tarjoavat tähän ratkaisuja, ja Lounealla suunnitellaan sitä, miten näitä voitaisiin tarjota asiakkaille.
Huawei esitteli nyt Mobile World Congress -messuilla FTTR- eli fiber to the room -ratkaisujaan, joilla kuitu voidaan vetää eri huoneisiin. Valmiissa taloissa tämä voi onnistua Huawein esittämällä tavalla esimerkiksi vetämällä kuitu lattialistojen päälle. Lisäksi huoneisiin tulee yksikkö, jonka kautta laitteet voidaan kytkeä verkkoon langallisesti tai langattomasti. Huawein mukaan parhaimmillaan kuidun vetäminen yhteen huoneeseen vie aikaa vain noin parikymmentä minuuttia.
Lisäksi langattomien yhteyksien osalta tulevaisuudessa 6G-mobiiliverkko, jota odotetaan markkinoille 2020-luvun lopulta alkaen, voi rakentua entistä enemmän Wi-Fi-verkkoja vastaavaksi rakenteeltaan. 6G-verkoissa ollaan ottamassa käyttöön vielä 5G-verkkoja paljon korkeampiakin taajuuksia, minkä myötä yksittäisen tukiaseman peittoalue supistuu pienemmäksi ja tukiasemia verkon rakentamiseen tarvitaan suurempi määrä.
Lounean visiossa sen kuituverkosta muodostuukin jatkossa myös entistä tärkeämpi osa mobiiliverkkojen toimintaa, kun tukiasemat on kuitenkin liitettävä kuituyhteydellä eteenpäin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »