1. Mistä saitte inspiraation Divlyn luomiseen ja minkä ongelman haluatte ratkaista markkinoilla?
Carl: Ruben ja minä perustimme Divlyn, koska koimme ensi kädessä kryptoverojen laskemisen vaikeuden vuonna 2018, kun meidän piti laskea ne itse. Näimme tarpeen ratkaisulle, joka oli helppokäyttöinen ja joka ei vaatinut lukemattomia tunteja manuaalisia laskelmia tai verojuristin apua.
Ruben: Lisäksi olemassa olevat ratkaisut olivat lähes yksinomaan Yhdysvaltoja varten, mikä tarkoitti, että muiden maiden käyttäjät joutuivat tyytymään “yhden koon” veroilmoituksiin, jotka eivät toimi heidän maassaan. Siksi olemme keskittyneet laajasti rakentamaan kryptovaluuttojen veroalustan erityisesti pohjoismaisille sijoittajille.
2. Miten Divly eroaa muista tällä hetkellä Suomen markkinoilla olevista kryptoverolaskureista?
Carl: Tavoitteemme on aina ollut tarjota lokalisoitua palvelua. Halusimme helpottaa käyttäjien verojen ilmoittamista verohallinnolle. Tästä syystä olemme kehittäneet veroilmoituksemme noudattamaan verohallinnon kryptovaluuttojen ilmoittamista koskevia sääntöjä. Teemme myös yhteistyötä suomalaisten yritysten, kuten Nordic Law’n ja Coinmotionin kanssa, tarjotaksemme parasta mahdollista palvelua suomalaisille kryptosijoittajille. Nämä läheiset suhteet antavat meille käsityksen ongelmista, joita kryptovaluuttasijoittajat kohtaavat Suomessa.
Ruben: Olemme myös kehittäneet lokalisoidumpaa palvelua. Ensinnäkin olemme ainoa kryptoverotuslaskuri, joka tukee Suomen hankintameno-olettamaa. Tämän säännön avulla sijoittajat, jotka ovat pitäneet kryptovaluuttoja hallussaan pitkään, saaneet suuria tuottoja tai eivät löydä valuutan ostohintaa, voivat alentaa verotettavaa voittoaan ja täten myös veroja.
Carl: Pohjimmiltaan halusimme olla ainoa resurssi kryptovaluuttaverojen ilmoittamiseen. Sen lisäksi, että opastamme käyttäjiä Divlyn käytössä verojen ilmoittamiseen OmaVerossa, haluamme myös keskittyä läpinäkyvyyteen siitä, miten käsittelemme erilaisia kryptovaluuttojen transaktiotyyppejä Divlyssä. Siksi tarjoamme myös kryptovaluuttojen verotusoppaita. Nämä auttavat suomalaisia veronmaksajia ymmärtämään, miksi ja miten tiettyjä transaktioita verotetaan. Näin kryptotreidaajat voivat olla tietoisempia transaktioiden kustannuksista ja tehdä parempia sijoituspäätöksiä.
3. Mitkä ovat tämän päivän suurimmat haasteet kryptovaluuttaverojen ilmoittamisessa?
Carl: Yksi suurimmista haasteista on kryptovaluuttatransaktioiden voittojen tai tappioiden laskemisen monimutkaisuus, erityisesti niille, jotka ovat toteuttaneet useita kauppoja useissa kryptopörsseissä. Toisin kuin tavallinen osakkeiden osto ja myynti, kryptovaluuttoja voidaan vaihtaa keskenään, mikä vaikeuttaa euromääräisten voittojen ja tappioiden määrittämistä.
Transaktioiden seuraaminen useissa pörsseissä voi myös olla vaikeaa. Lisäksi jotkut pörssit eivät tarjoa helppoa pääsyä veroilmoitusta tarvittaviin tietoihin. Joskus transaktiohistoriatiedostot ovat epätäydellisiä tai niitä on vaikea saada.
Tästä syystä on tärkeää käyttää verolaskuria, joka toimii läheisessä yhteistyössä pörssien kanssa. Esimerkiksi Divly tekee yhteistyötä Coinmotionin kanssa, jotta kryptotreidaajat onnistuisivat veroilmoituksissaan.
Ruben: Haasteena ovat erilaiset valuutat ja tuotteet, jotka ovat nykyään kryptovaluuttakauppiaiden saatavilla. Kaikkien näiden transaktioiden ja niiden verotuksen ymmärtäminen voi olla monimutkaista. Verojen laskeminen voi olla aikaavievää ja haastavaa ilman asiantuntemusta tai oikeita työkaluja.
4. Pitäisikö meidän olla tietoisia tulevista merkittävistä sääntelyn muutoksista?
Carl: Tulossa on sekä pieniä että suuria muutoksia. Esimerkiksi verohallinto on parantanut NFT:eiden ja kryptojen cashback-hyvitysten ohjeistusta.
Joillakin muutoksilla on kuitenkin suurempi vaikutus sijoittajiin tulevaisuudessa. Euroopan komissio on ehdottanut muutoksi(DAC 8) -direktiiviin. Nämä muutokset pakottaisivat pörssejä jakamaan asiakkaiden tietoja paikallisten veroviranomaisten kanssa. Muutoksia toteutetaan, koska kaikki eivät ilmoita kryptosijoituksiaan.
Suurin osa suomalaisista kryptosijoittajista ei tällä hetkellä maksa veroja sijoituksistaan. Siksi ehdotuksella olisi merkittävä vaikutus sijoittajiin.
Veroviranomainen arvioi, että vuonna 2022 vähintään 150 000 suomalaisella olisi ilmoitettavia kryptovaluuttoja, mutta vain 12 500 teki ilmoituksen. Kun DAC 8 tulee voimaan, veroviranomainen tietää, kuka ei ole ilmoittanut kryptosijoituksiaan. Tämä valitettavasti johtaa verosakkoihin ilmoittamatta jättämisestä. Siksi on tärkeää olla ennakoiva.
5. Onko teillä mitään muuta neuvoa jaettavana?
Carl: Koska useat lukijat jo tietävätkin, kryptovaluuttojen arvot ovat laskeneet merkittävästi menneenä vuonna, minkä vuoksi useat sijoittajat ovat menettäneet rahaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö mitään pitäisi ilmoittaa. Jos olet tehnyt tappiota, voit vähentää ne kyseisen verovuoden ja seuraavan viiden vuoden aikana, joten on järkevää ilmoittaa tappioista.
Ruben: Viimeinen asia, jonka haluan sanoa, on olla varovainen sijoitustesi kanssa tehdä tutkimusta ennen sijoituksen tekemistä.