Euroopan unionin uusi digipalvelusäädös on tuonut julki uutta tietoa eri palveluiden käyttäjämäärästä EU-alueella, kertoo Politico.
Digipalvelusäädös asettaa uusia ja tiukempia velvoitteita digitaalisten palvelujen tarjoajille, kuten sosiaalisen median palveluille tai markkinapaikoille. Niiden on muun muassa torjuttava laittoman sisällön leviämistä, verkossa olevaa disinformaatiota ja muita yhteiskunnallisia riskejä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusina velvoitteina digipalveluille asetetaan vaatimuksia laittoman verkkosisällön torjumiseksi ja alustoille velvollisuus reagoida nopeasti. Markkinapaikoille säädös tuo edellytyksiä paremmasta jäljitettävyydestä tuotteiden ja palvelujen turvallisuuden varmistamiseksi.
Digipalvelusäädöksen vaatimukset koskevat kesästä 2023 alkaen alustoja ja hakukoneita, joilla on yli 45 miljoonaa käyttäjää EU-alueella. Jos ne eivät täytä vaatimuksia, voi niitä uhata jopa 6 prosenttiin maailmanlaajuisesta liikevaihdosta kohoavat sakot. Pienempiä alustoja kevyemmät vaatimukset alkavat koskea vasta vuonna 2024.
Muun muassa TikTok, Twitter ja Metan palveluista Facebook ja Instagram tulevat kohtaamaan digipalvelusäädöksen tiukimmat vaatimukset käyttäjämääränsä perusteella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Palvelujen tulee kertoa digipalvelusäädöksen vaatimuksen mukaisesti, kuinka paljon niillä on käyttäjiä EU-alueella.
TikTokin mukaan sillä on ollut keskimäärin 125 miljoonaa aktiivista käyttäjää kuukausitasolla EU-alueella elokuun 2022 ja tammikuun 2023 välisenä aikana. Meta puolestaan on kertonut, että Facebookilla oli noin 255 miljoonaa aktiivista käyttäjää kuukaudessa ja Instagramilla noin 250 miljoonaa aktiivista käyttäjää kuukaudessa keskimäärin kesä-joulukuussa 2022. Twitterin mukaan sillä oli 101 miljoonaa käyttäjää EU-alueella viimeisen 45 päivän aikana.
Googlen omistamaa videopalvelua YouTubea käyttää puolestaan yli 401 miljoonaa käyttäjää Euroopan alueella.
Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että suurimpien alustojen tulee maksaa vuodessa 0,05 prosenttia maailmanlaajuisesta liikevaihdostaan käytännössä valvontamaksuna digipalvelusäädöksen toimeenpanon rahoittamiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suurista palveluista TikTokin on arveltu voivan joutua kärsimään digipalvelusäädöksestä. Se onkin jo ennakolta kasvattanut aloitteitaan ja panostuksiaan sisällön moderointiin.
TikTok kertoi maaliskuussa avaavansa uuden läpinäkyvyyteen ja vastuullisuuteen keskittyvän keskuksen Dubliniin, Irlantiin, jossa sijaitsee TikTokin Euroopan-pääkonttori. Yhteensä TikTokilla on jo yli 5 000 työntekijää yli 10 EU-maassa.
TikTok on myös kertonut aikovansa säilyttää jatkossa eurooppalaisten käyttäjien tiedot kolmessa datakeskuksessa Euroopassa. Kaksi näistä sijaitsee Irlannissa, ja kolmas jossain muuassa maassa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »