Elisa on kehittänyt uuden ratkaisun, jolla se voi optimoida tukiasemiensa sähkönhankinnan sekä tarjota tasapainotuspalveluita kantaverkkoyhtiölle.
Elisa on kehittänyt mobiiliverkon tukiasemiensa varavirran älykkääseen hallintaan perustuvan Distributed Energy Storage (DES) -ratkaisun. Nyt Elisa kertoo saaneensa 3,9 miljoonan euron valtionavustuksen, joka mahdollistaa palvelun nopeutetun käyttöönoton 150 MWh:n kapasiteetilla, jolla kyseessä on Elisan mukaan suurin kaltaisensa hanke Euroopassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Rahoitus on osa puhtaan energian hankkeisiin suunnattua Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmaa ja edellyttää vielä Euroopan komission hyväksynnän.
Elisan kehittämä ratkaisu on yksi osa sähköverkon toiminnan joustavuuden lisäämistä. Uusiutuvien energialähteiden kasvava käyttö aiheuttaa haasteita, koska niiden ennustettavuus ja saatavuus voivat vaihdella. Näin ollen jatkossa sähköverkon tulee tarjonnan sijaan joustaa enemmän kysynnän puolelta. Elisan mukaan sen kehittämä ainutlaatuinen, koneoppimiseen perustuva DES-ratkaisu vastaa tähän haasteeseen muuttamalla mobiiliverkon tukiasemien akuston hajautetuksi virtuaaliseksi voimalaitokseksi, joka optimoi energianhallintaa akkujen lataamisen ja purkamisen kautta sähkön hinnan perusteella.
Lisäksi ratkaisu mahdollistaa tukiasemien akkujen sähkökapasiteetin toimittamisen joustavasti kantaverkko-operaattorille sähköverkon tasapainottamista varten. Kantaverkko tasapainottuu sekunnin välein, ja DES-järjestelmä päättää, minkä tukiasemien akkuja säädetään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Yhteiskunnan kannalta on ratkaisevan tärkeää, että meillä on edullinen, turvallinen ja kestävä energiahuolto, ja tässä mahdollisuudet tietoliikenneverkkojen hajautetun sähkönvarastoinnin hyödyntämisessä ovat valtavat”, sanoo Elisan tekoäly- ja erityisprojektien johtaja Jukka-Pekka Salmenkaita.
”Laajentamalla verkkoomme varastointikapasiteettia ja hallitsemalla sitä älykkäästi paitsi parannamme verkon kestävyyttä, myös säästämme energiakustannuksissa ja edistämme nollahiilisiirtymää helpottamalla uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian varastointia. Se on hyväksi niin verkolle, liiketoiminnalle kuin planeetallemme.”
Elisa testasi DES-ratkaisuaan onnistuneesti 200 tukiasemalla Suomen mobiiliverkossaan vuoden 2022 aikana ja läpäisi Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin teknisten vaatimusten todentamis- ja hyväksyntäprosessin mikä mahdollisti osallistumisen automaattisen taajuuden palautusreservin (aFRR) sähkömarkkinaan. Kokeilut osoittivat myös, että ostamalla ja varastoimalla sähköä silloin, kun se on edullista, voidaan pienentää Elisan sähkökustannuksia sekä tarjota sähköverkon tasapainotuspalveluja Fingridille kulutushuippujen aikaan.
DES-ratkaisu tarjoaakin Elisalla etuja niin toiminnallisesta, taloudellisesta kuin ympäristönäkökulmasta tarkasteltuna. Sen avulla Elisan mobiiliverkon toimintavarmuus paranee, kun käytössä on enemmän varasähköä tilanteissa, joissa ensisijainen virtalähde on häiriintynyt. Lisäksi se vähentää sähkön kokonaiskustannuksia, kun akkuja ladataan sähkön ollessa edullisempaa ja puretaan kalliimman sähkön aikoina.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Täysin hiilineutraalin talouden saavuttaminen on Euroopan tasolla valtava haaste. DES tarjoaa ratkaisun, jolla voidaan täydentää luonteeltaan epävakaiden uusiutuvien energialähteiden, kuten tuulivoiman, käyttöä. Uusiutuvien energialähteiden käytön odotetaan kasvavan tulevina vuosina eksponentiaalisesti, mutta niiden tasapaino edellyttää älykkäitä tallennus- ja hallintaratkaisuja. Arviomme mukaan tietoliikenneteollisuus voi antaa gigawattitunnin-tasoisen panoksen DES:n kaltaisilla ratkaisuilla nopeuttamaan siirtymää* ”, sanoo Salmenkaita.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »