Ruotsalainen verkkoteknologiayhtiö Ericsson on ilmoittanut ”olevansa nyt siinä asemassa”, että se voi tehdä 2,3 miljardin kruunun eli noin 220 miljoonan dollarin tai 204 miljoonan euron varauksen vuoden 2022 viimeisen neljänneksen tulokseensa liittyen mahdolliseen ratkaisuun Yhdysvaltojen oikeusministeriön kanssa.
Asia liittyy Ericssonin toimintaan, joka on voinut rikkoa yhtiön vuonna 2019 Yhdysvaltojen oikeusministeriön kanssa tekemää sopimusta yhtiön aiemman lainvastaiseksi nähdyn toiminnan osalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ericssonin mukaan se ei ole kuitenkaan vielä nyt päässyt lopulliseen sopimukseen oikeusministeriön kanssa asiassa ja keskustelut jatkuvat yhä. Ericsson kertoo uskovansa nyt tehdyn varauksen olevan riittävä kattamaan sille todennäköisesti aiheutuvat seuraamukset ja kulut.
Sijoittajat ottivat Ericssonin uutiset ilolla vastaan, ja yhtiön osakekurssi nousi torstaina 5-6 prosenttia ilmoituksen jälkeen, kun Ericssonin arvio odotetuista seuraamuksista oli yleisiä odotuksia matalampi.
Vuonna 2019 Ericsson sopi Yhdysvaltojen kanssa maksavansa rangaistuksena lahjonnasta ja muista rikkomuksistaan yli 1 miljardin dollarin seuraamusmaksut. Ericsson oli vuodesta 2000 alkaen aina vuoteen 2016 asti maksanut lahjuksia ja väärentänyt kirjanpitoaan voittaakseen kauppoja esimerkiksi Kiinassa, Vietnamissa ja Djiboutin tasavallassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lokakuussa 2021 Yhdysvaltojen oikeusministeriö syytti Ericssonia vuonna 2019 solmitun sopimuksen rikkomisesta sen jätettyä tiettyjä asiakirjoja toimittamatta oikeusministeriölle asianmukaisella tavalla.
Lisäksi helmikuussa 2022 Ericssonin raportoitiin saattaneen osana liiketoimintaansa suorittaa maksuja terroristijärjestö ISISille saadakseen pääsyn tietyille liikenneväylille Irakissa. Tästäkään Ericsson ei kertonut Yhdysvaltojen oikeusministeriölle asianmukaisella, sovitulla tavalla.
Ericssonin mukaan yhtiön sisäinen tutkinta ja yhteistyö viranomaisten kanssa jatkuvat yhä avoimena.
Vuoden 2019 jälkeen Ericsson kertoo ottaneensa käyttöön uusia yhtiön hallituksen valvomia varotoimia, jotka sisältävät riskienhallinnan parantamisen ja compliance-ohjelman vahvistamisen. Lisäksi joulukuussa 2022 Ericsson sopi pidentävänsä compliance-toimintojensa riippumatonta valvontaa kesäkuuhun 2024 asti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen oikeusministeriö ei ole Ericssonin mukaan virallisesti syyttänyt Ericssonia mistään rikoksista vuonna 2019 solmitun sopimuksen jälkeen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »