Suomalainen Nokia-puhelinyhtiö HMD Global keskittyi ensimmäiset vuotensa älypuhelimiin laajentaen sitten hiljalleen tarjontaansa myös muihin tuotteisiin, kuten tablettilaitteisiin. Nokia T21 on järjestyksessään kolmas HMD Globalin tabletti.
Nokia T21 on edullinen ja jämäkkä tablettilaite puhtaalla Android-ohjelmistolla. Sen suositushinta on verrattain alhainen, 269 euroa (4+64 Gt, Wi-Fi) tai 299 euroa (4+128 Gt, 4G + Wi-Fi), mikä tekee siitä kiintoisan vaihtoehdon. Kaksisävyinen harmaa on ainut värivaihtoehto.
Katso tästä Nokia T21:n ajantasaiset hintatiedot Hinta.fi-hintavertailupalvelusta!
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edeltäjäänsä verrattuna Nokia T21:ssä on paljon samaa, mutta tekniikkaa on kuitenkin päivitetty. Järjestelmäpiirissä on pikkuisen paremmin potkua, muistia on tarjolla enemmän, ja lataustehoa on hieman kasvatettu.
Edut ovat kuitenkin pitkälti samat – myös Nokia T21 on edullinen ja jämäkkä tablettilaite yksinkertaisella käyttökokemuksella ja hintaluokkaan suhteutettuna hyvällä päivitystuella. Tabletin pitäisi luvatusti saada aikanaan Android 13 ja 14, ja tietoturvapäivityksiä on luvassa loppuvuoteen 2025 asti.
Nokia T21:n tekniset tiedot
- Alumiinirunko muovikaistaleella
- 10,36 tuuman LCD-näyttö 5:3-kuvasuhteella ja 2000×1200 pikselin tarkkuudella (225 PPI), tyypillinen enimmäiskirkkaus 360 nitiä, aktiivinen kynätuki (Wacom WGP, Wacom Active ESTM 2.0)
- Stereokaiuttimet ja OZO Playback -tuki
- 8 megapikselin automaattitarkenteinen kamera ja LED-kuvausvalo
- 8 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera
- Unisoc T612 -järjestelmäpiiri (12 nm, 2x 1,8 GHz ARM Cortex-A75 + 6x 1,8 GHz ARM Cortex-A55, ARM Mali-G57 MC1 -grafiikkasuoritin)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 64 tai 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki maksimissaan 512 gigatavun korteille)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa (vain LTE-mobiiliverkkoversiossa, toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 2G / 3G / 4G -mobiiliverkkoyhteys (vain LTE-mobiiliverkkoversiossa)
- 4G LTE: kategoria 7
- Matkapuhelut, SMS-tekstiviestit
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 ja 5 GHz) / Bluetooth 5.0 -yhteydet
- GPS / GLONASS Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / valoisuuden tunnistin / Hall-tunnistin
- USB-C (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
- 8 200 milliampeeritunnin akku tuella 800 lataussyklille ja 18 watin pikalataus (USB Power Delivery 3.0)
- Mitat 247,5 x 157,3 x 7,5 millimetriä ja paino 466,2 grammaa
- IP52-luokitus
- Android 12 -käyttöjärjestelmäversio
- Päivityslupauksena kaksi Android-versiopäivitystä ja kolme vuotta kuukausittain julkaistavia tietoturvapäivityksiä
Hyvää Nokia T21:ssä
- Selkeä kokonaisuus. Nokia T21 on kokonaisvaltainen tabletti, joka hintansa puolesta soveltuu monille. Sitä on mukava käyttää. Näyttö on tarpeeksi tarkka, suorituskyky peruskäyttöön riittävän hyvä ja kaiuttimetkin mukavan äänekkäät. Tabletissa on myös tilaa microSD-kortille sekä perinteinen kuulokeliitäntä langallisille kuulokkeille.
- Laatutuntuma. Alumiinisella rungolla varustettu Nokia T21 on laadukkaan tuntuinen, ja rakenne vaikuttaa kestävältä.
- Käyttöaika. Sisäänrakennettu 8 200 milliampeeritunnin akku takaa pitkän käyttöajan. Nokia T21 toimii yhdellä latauksella useita vuorokausia, vaikka käyttötottumukset toki vaikuttavatkin merkittävästi. Suoratoistoa tabletti jaksaa tunnista toiseen, ja verkkoselailuakin voi harjoittaa huoletta – käyttöaika on ehdoton etu.
- Päivitystuki kategoriassaan. Nokia T21:lle on luvassa kaksi Android-käyttöjärjestelmäversiopäivitystä (Android 13 ja 14) sekä kolme vuotta tietoturvakorjauksia (loppuvuoteen 2025). Kun hintaluokka otetaan huomioon, on päivitystuki mukavalla tasolla – etenkin Android-tablettien monesti taipuessa tällä saralla älypuhelimille.
Huonoa Nokia T21:ssä
- Uudistukset harvassa. Ulkoisesti Nokia T20 ja T21 ovat hyvin samankaltaisia, ja myös tekniset uudistukset jäävät vähiin. Tehoa ja muistia on hieman enemmän, mutta muuten ollaan pitkälti samalla tasolla. Raaka suorituskyky ei edelleenkään häikäise, vaikka käyttö sujuvaa onkin.
- Hidas lataus. Tuettua enimmäislataustehoa on hieman kohennettu, 15 watista 18 wattiin, mutta nopeaksi latausta ei silti voi kutsua. Tyhjä akku täyttyy reilussa kolmessa tunnissa, mutta onneksi lataus on tarpeen vain parisen kertaa viikossa. Laturia ei tule Nokia T21:n mukana.
Näpsäkkä tabletti hyvällä hinta-laatusuhteella
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
HMD Global saapui tablettimarkkinoille viime vuonna, ja Nokia T20 oli yleisesti katsoen kiinnostava debyytti. Seuraaja Nokia T21 jatkaa pitkälti samalla reseptillä puhtaalla Androidilla, keveällä rungolla ja kohtalaisen kattavalla päivitystuella.
Itse asiassa Nokia T20 ja T21 ovat teknisesti hyvin samankaltaisia – ulkoisissa mitoissakin on eroja vain joitakin millimetrin kymmenyksiä. Näyttö on kokoa, tarkkuutta ja tekniikkaa myöten sama, mikä pätee myös akkuun, takakameraan ja valmistusmateriaaleihin.
Uutta ovat hitusen tehokkaampi Unisoc T612 -järjestelmäpiiri kehittyneemmällä Mali-G57-grafiikkasuoritimella sekä kahdeksan megapikselin etukamera aiemman viiden megapikselin sijaan. Niin ikään tuettua lataustehoa on hieman kohotettu (15 vs. 18 wattia), tallennusmuistia on enemmän (jopa 128 gigatavua vs. 64 gigatavua), ja luonnollisesti Android-ohjelmisto on lähtötasoltaan vuotta uudempi.
Lisäksi Nokia T21 tukee kosketuskyniä (Wacom WGP, Wacom Active ES 2.0), jollainen on kuitenkin hankittava erikseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tabletissa on myös muutamia muita, verrattain pieniä parannuksia, joita käsitellään tarkemmin arvostelun edetessä.
Samalla tabletin suositushinnat ovat hitusen verran nousseet. Viime vuoden 229 ja 269 eurosta on noustu 269 ja 299 euroon. Hinnan ja ominaisuuksien tasapaino on kuitenkin yhä hyvällä tasolla, ja Nokia T21 onkin mukavan toimiva kokonaisuus.
Tabletti on edestä lasia ja takaa alumiinia, ja pyöreäkulmaisena se noudattelee uskollisesti HMD Globalin Nokia-älypuhelimissakin nähtyä tyyliä. Ainut värivaihtoehto, harmaa, on perustyylikäs, ja selkeästi erottuva, takakuoren kahteen osaan jakava raja on onnistunut tyylivalinta.
Nokia T21:ssä on fyysiset virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka sijaitsevat eri reunoilla samassa kulmassa. Käytettävissä ovat myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä USB-C, jonka kautta lataaminen hoituu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sekä Wi-Fi- että 4G-variantissa on saatavilla microSD-muistikorttipaikka tuella enintään 512 gigatavun lisämuistille.
Myyntipakkaus sisältää itse tabletin ohella ohjekirjasia ja USB-C-kaapelin. Laturi on kuitenkin hankittava erikseen, mikä on hyvä huomata. HMD Globalilla on lisäksi tarjolla virallisilta suositushinnoiltaan 39,90 euroa maksava, 60-prosenttisesti kierrätysmateriaaleista valmistettu Flip Cover -kansi sekä 19,90 euron laturi 20 watin teholla.
Nokia T21 on roisketiivis IP52-luokituksen mukaisesti. Sen tulisi siis sietää kohtuullisesti pölyä ja ajoittaisia vähäisiä roiskeita, mutta varsinaisesta vedenkestävyydestä ei ole kyse.
Kuten mainittua, on Nokia T21:ssä sama kahdeksan megapikselin takakamera kuin edeltäjässään. Sen sijaan etukameran tarkkuus on kohotettu viidestä megapikselistä kahdeksaan, mutta valokuvaamiseen tablettia ei voi suositella – mikä ei toki ole laitteen ensisijainen tarkoituskaan.
Nokia T21:n kamerat soveltuvat silti hyvin videopuheluihin, etäkokouksiin ja muuhun vastaavaan.
Moni tahtonee tabletin multimedialaitteeksi, ja siihen tarkoitukseen Nokia T21 on passeli valinta. Sen 10,36-tuumainen IPS LCD -näyttö 2000×1200 pikselin tarkkuudella ei kenties ole tuumakohtaisella pikselitiheydellä (224) mitattuna tarkimmasta päästä, mutta riittävän terävä kuitenkin, etenkin hintaluokkaan suhteutettuna. Enimmäiskirkkaus on 360 nitiä, joka menettelee tablettien ollessa eritoten sisäkäyttöön suunnattuja.
Katselukulmat ovat mukavan laajat, ja värejä näyttö toistaa luonnollisen täyteläisesti. Asetuksista voi valita kolmen värimaailmavaihtoehdon – mukautuvan, luonnollisen ja tehostetun – väliltä, kun taas valkotasapainoa voi itse säätää liukukytkimellä viileään tai lämpimään suuntaan.
Viihteen suurkuluttajalle Nokia T21 soveltuu hienosti. Tabletissa on nyt tärkeänä parannuksena myös edeltäjästä uupunut Netflix HD -sertifikaatti, joka mahdollistaa elokuvien, sarjojen ja dokumenttien suoratoistamisen teräväpiirtona mukaan lisätyn Widevine L1 -DRM-tuen ansiosta.
Suoratoistoelämystä tukee kahden kaiuttimen stereokokoonpano. Tabletin kummallakin lyhyellä sivulla on kaiutin, jotka yhdessä tuottavat kohtalaisen tasapainoisen ja täyteläisen äänen. Kumpikin kaiutin on yhtä tehokas, vaikka korkeimmat ja matalimmat taajuudet jäävätkin älylaitteille tyypillisellä tavalla hieman vaisuiksi.
Tarvittaessa Nokia T21:een voi kytkeä langallisen äänentoistolaitteen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän ansiosta. Toki käytettävissä ovat myös Bluetooth-yhteydet kaikenlaisia lisälaitteita ajatellen.
Kumpikin Nokia T21 -vaihtoehto tukee Wi-Fi-verkkoja (802.11a/b/g/n/ac) sekä GPS- ja GLONASS-yhteyksiin nojaavaa satelliittipaikannusta. NFC-yhteyksiä tabletissa ei ole.
Tyyriimmässä 4G-versiossa on edeltäjästä poiketen myös tuki perinteisille puheluille ja SMS-tekstiviesteille. Näin ollen Nokia T21:tä voi periaatteessa käyttää älypuhelimen korvikkeena, vaikka laitteen suuri koko tätä käytännössä hankaloittaakin.
Nokia T21:ssä on puhdas Android 12 -ohjelmisto. Niin sanottu puhtaus tarkoittaa käytännössä sitä, että tabletissa on hyvin vähän mitään lisättyä – kyse on käytännössä samasta ohjelmistosta, jonka Google vuosittain julkaisee Android-valmistajien käyttöön.
Vakio-Androidilla on monia etuja. Yksinkertaisuutensa vuoksi se on helppokäyttöinen ja kevyt, minkä ohella päivitysten julkaiseminen on usein vaivattomampaa kuin pitkälle mukautetuissa ohjelmistoissa. Nokia T21:lle onkin luvattu kolme vuotta kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä, siis vuoden 2025 loppupuolelle asti.
Toisaalta vakio-Android saattaa myös kärsiä yksinkertaisuudestaan. Käteviä lisäominaisuuksia on hyvin vähän, ja esimerkiksi Samsungin ja Xiaomin tableteissa onkin enemmän kokeiltavaa ja käyttökokemusta rikastuttavaa. Kyse on pitkälti makuasioista, ja puhdas Android soveltuu erinomaisesti selkeyttä ja sulavuutta arvostaville.
Käytössä ovat Googlen monipuoliset palvelut, jotka lienevät useimmille tuttuja älypuhelimilta. HMD Globalin kädenjälki näkyy yksinkertaisessa kamerasovelluksessa sekä tukisovelluksessa, minkä ohella esiasennettuja ohjelmia on muutamia.
Perheen pienimpiä varten tabletissa on oma Kids Space -tila, johon huoltajat voivat erikseen määritellä pikkuväelle sopivia pelejä, sarjoja ja muuta mukavaa ajanvietteeksi. Entertainment Space, johon siirrytään kotinäytöltä yksinkertaisella pyyhkäisyllä, tarjoaa vastaavan viihdekeskuksen aikuisille.
Tarvittaessa Nokia T21:stä saa nyt myös apunäytön Windows-tietokoneelle. Tabletti yhdistetään tietokoneeseen langattomasti, minkä jälkeen paneelille voi heijastaa vaikkapa valokuvia tai asiakirjoja. Kyseessä on kätevä lisäominaisuus, josta saattaa olla apua vaikkapa etätyötä tekeville.
Nokia T21 saa luvastusti aikanaan päivityksenä Android 13:n ja Android 14:n. Niin kutsuttu 2+3 vuoden (ohjelmistoversio+tietoturva) päivityslupaus onkin alle 300 euron Android-tabletille keskimääräistä parempi.
Tehoja hieman enemmän, käyttöaika yhä huippuluokkaa
Kuten mainittua, on Nokia T21 teknisesti hyvin samankaltainen kuin edeltäjänsä. Suorituskyvyssä on kuitenkin otettu pieni edistysaskel, kun Unisoc T610 on korvattu Unisoc T612:lla.
Myös T612 valmistetaan 12 nanometrin prosessilla, ja käytössä on samanlaiset keskussuoritinytimet (2x 1,8 GHz ARM Cortex-A75 + 6x 1,8 GHz ARM Cortex-A55). Grafiikkasuoritin sen sijaan on uudempaa sukupolvea (Mali-G57 vs. Mali-G52), mikä heijastuu osaltaan myös suorituskykytesteissä ansaittuihin tuloksiin.
Nokia T21 yltää Geekbench-testeissä yhdellä ytimellä noin 350 pisteeseen, usealla taas noin 1 400 pisteeseen. Monen ytimen tulokset ovat hitusen edeltäjää parempia, mutta erot ovat hyvin pieniä. Sama pätee Antutu-mittauksiin, joissa Nokia T21 ansaitsee reilut 177 000 pistettä.
Totuuden nimissä tulokset ovat melko vaatimattomia myös edullisten Android-tablettien kategoriassa. Käytännön toimivuudessa Nokia T21 sen sijaan menestyy paremmin, ja niin verkkoselailu kuin toimistosovellusten käyttö onkin sujuvan mukavaa.
Nokia T21:n ”salaisuus” saattaa osin piillä kevyessä perus-Androidissa, josta aiemmin mainittiin. Kun ohjelmisto on sulava, ei suorituskyky rasitu turhan päiten, mikä heijastuu suoraan käyttömukavuuteen.
Vähänkään raskaammat pelit Nokia T21:llä kannattaa joka tapauksessa jättää väliin. Alhaisimmilla grafiikoilla nimikkeet pyörivät jotenkuten, mutta erityisen hohdokasta pelaaminen ei ole. Suoratoisto, verkkoselailu, sosiaalinen media ja toimistosovellukset toimivat sen sijaan hienosti.
Työkäytöstä puheen ollen, Nokia T21:llä on myös Googlen myöntämä Android Enterprise Recommended -sertifikaatti, mikä varmistaa tabletin sopivuuden myös yritysten hyödynnettäväksi. HMD Global kauppaakin tablettiaan kuluttajien ohella vahvasti myös yrityskäyttöön.
Nokia T21 ei lämpene oikeastaan lainkaan, kovassakaan rasituksessa, mikä on mukava huomata.
Nokia T20 ilahdutti pitkällä käyttöajallaan, ja T21:llä on hihassaan sama ässä. Tabletissa on kiinteä 8 200 milliampeeritunnin akku, josta riittää vähäisellä käytöllä virtaa jopa viikoksi. Peruskäytössä suoratoiston ja verkkoselailun kanssa pärjäilee mukavasti kolmisen vuorokautta, ja tehokäyttäjienkään ei tarvinne ladata tablettia kuin muutamaan otteeseen viikossa.
Kevyt ohjelmisto vaikuttaa positiivisesti käyttöaikaan, minkä ohella osansa on teknisellä kattauksella, joka Nokia T21:llä on verrattain maltillinen. Monet Android-tabletit tarjoavat vuorokausien käyttöajan, mutta Nokia T21 erottuu tällä mittarilla silti edukseen.
Latausaika sen sijaan on hyvin hidas. Lataustehoa on kasvatettu 15 watista 18 wattiin, mutta käytännössä erot eivät ole kovinkaan merkittäviä. Siinä missä edeltäjä vaati täyteen lataukseen lähes neljä tuntia, on latausaika Nokia T21:llä reilun kolmen tunnin luokkaa. Kaikeksi onneksi lataaminen on kuitenkin tarpeen vain varsin harvoin.
Kuten edellä mainittiin, on laturi hankittava erikseen, sillä myyntipakkaukseen sisältyy tabletin lisäksi vain USB-C-kaapeli.
Yhteenveto: Hienoisesti päivittynyt tabletti täyttää tavoitteensa
HMD Global saapui tablettien markkinoille viime vuonna, ja Nokia T21 on Suomen markkinoilla kaikkiaan kolmas legendaarista kotimaista brändiä kantava tablettilaite HMD Globalilta. Edeltäjänsä tavoin se on kohtalaisen onnistunut tasapaino helppoutta, käyttömukavuutta ja edullisuutta.
Nokia T21:n ehdottomia vahvuuksia ovat pitkä akunkesto, hintaluokkaan nähden mukava päivitystuki ja vaatimattomista tehoista huolimatta sujuva käyttökokemus. Ulkoisestikin tabletti on laadukas, ja eritoten suoratoistoviihteeseen mieltyneille sitä on helppo suositella – varsinkin, kun Netflix-sisällötkin toistuvat nyt teräväpiirtona.
Toisaalta suorituskyky ei edes alle 300 euron hintaluokassa ole erityisen hyvä, minkä ohella latausajassa on annettava periksi monille haastajille. Jokapäiväisessä käytössä Nokia T21 pärjää kuitenkin hienosti, kunhan raskaat mobiilipelit unohtaa suosiolla.
Tablettimarkkinoille kilpailu on etenkin alhaisissa hintaluokissa älypuhelimia vähäisempää, ja Nokia T21 onkin tasapainoinen ja täten varteenotettava ehdokas uudeksi taulutietokoneeksi.
Vaihtoehtoja Nokia T21:lle tarjoavat esimerkiksi Samsung, Lenovo ja Xiaomi, joilta on markkinoilla edullista tabletteja. Esimerkiksi viime vuona esitellyt Samsung Galaxy Tab A8, Lenovon Tab M10 -sarjan tabletit ja Xiaomi Pad 5 ovat mahdollisia vaihtoehtoja, minkä ohella vanhakin Nokia T20 kannattaa yhä pitää mielessä parempien tarjousten osuessa kohdalle. Eikä toki pidä unohtaa myös Applen iPadeja, joiden hinnat toki lähtevät hieman Nokiaa ylemmältä tasolta.
Nokia T21:n suositushinta on joko 269 euroa (Wi-Fi, 4+64 Gt) tai 299 euroa (4G+Wi-Fi, 4+128 Gt). Muutamalla kympillä saa tuplasti enemmän tallennusmuistia sekä mahdollisuuden mobiiliverkkojen käytölle, ja pientä lisäpanostusta kannattaakin vakavasti harkita.
Kokonaisuutena Nokia T21 on asiansa ajava vaihtoehto edullista, sujuvaa ja vielä pitkään päivittyvää tablettilaitetta etsiville.
Katso tästä Nokia T21:n ajantasaiset hintatiedot Hinta.fi-hintavertailupalvelusta!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »