Meta on jälleen saanut isot sakot Irlannin viranomaisilta. Tällä kertaa syynä on tapa, jolla yhtiö säilytti käyttäjiltä kerättyjä tietoja, The Wall Street Journal kirjoittaa.
Irlannin tietosuojaviranomainen on antanut Facebookia hallinnoivalle Meta-yhtiölle 265 miljoonan euron sakot huolimattomasta tietojenkäsittelystä. Päätös liittyy tapaukseen, jonka tutkinta alkoi jo reilu vuosi sitten.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Keväällä 2021 tuntematon hakkeri julkaisi yli 530 miljoonan Facebook-käyttäjän tietoja verkossa. Meta kommentoi tilannetta nopeasti viittaamalla niin sanottuun tiedonhaalintaan (engl. data scraping), eli tilanteeseen, jossa tietoja haetaan automatisoidusti tietystä palvelusta useita lähteitä yhdistellen.
Hakkerin kerrottiin käyttäneen keräämiään puhelinnumeroita ja verranneen niitä Facebook-palvelimilla oleviin tietoihin, joita yhdistelemällä hän ikään kuin pala palalta loi kattavia profiilitietoja.
Meta-yhtiö korjasi pian puheitaan kertomalla, että hakkerin käyttämä, täysin laillinen Contact Importer -työkalu oli tosi asiassa poistettu käytöstä jo vuonna 2019, joten ”haalimisesta” ei olisi kyse.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tutkinnan jälkeen Irlannin tietosuojaviranomainen – joka vastaa Metaan liittyvistä asioista suuryhtiön Euroopan-päämajan sijaitessa maassa – on kuitenkin päätynyt sakottamaan yhtiötä. Sen mukaan Meta ei ole käsitellyt tietoja tarpeeksi tarkasti ja tehnyt kaikkea voitavaansa vastaavien vuotojen välttämiseksi.
Sakkojen määräämisen ohella viranomainen vaatii Metaa päivittämään toimintatapojaan. Yhtiö voisi uudistaa päivittää Facebook-asetuksia niin, ettei omien tietojen jakaminen kaikille halukkaille olisi mahdollista. Täten tietoja olisi vaikea kerätä ja yhdistää kokonaisuuksiksi, kuten aiemmin vaikuttaa tapahtuneen.
Meta kommentoi sakkoja lyhytsanaisesti tuomiten niin kutsutun haalimisen ja painottaen jo tekemiään muutoksia. Tiedottajansa mukaan Meta ei ole vielä päättänyt, aikooko se valittaa suursakoista.
Aiemmin tänä vuonna Meta sai 405 miljoonan euron sakot Irlannin tietosuojaviranomaisen katsottua yhtiön loukanneen lasten tietosuojaa Instagram-palvelussaan. Myös WhatsAppiin liittyvistä rikkomuksista on jo ehditty määrätä 225 miljoonan euron sakot, ja Euroopan viranomaiset ovatkin alkaneet suhtautua tietosuojakysymyksiin alati ankarammin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »