Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkistanut pilottitutkimuksen viestintäverkkojen energiankulutuksesta Suomessa.
Tutkimuksen mukaan vuonna 2021 viestintäverkkojen energiankulutus kokonaisuudessaan oli noin 650 gigawattituntia. Viestintäverkkojen osalta eniten energiaa kuluttavat loppukäyttäjää lähimpänä olevat verkon osat. Näitä ovat kiinteiden verkkojen osalta liityntäverkko ja matkaviestinverkon osalta radioverkko.
Matkaviestin- eli mobiiliverkossa tiedonsiirto kuluttaa selvästi enemmän energiaa kuin kiinteässä verkossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Matkaviestinverkkojen radioverkot kattoivat kerättyjen tietojen perusteella kokonaiskulutuksesta noin 60 prosenttia, kiinteät liityntäverkot noin 20 prosenttia ja muut verkkojen osat yhteensä noin 20 prosenttia.
Keväällä 2022 Traficom toteutti pilottitiedonkeruun verkkojen energiankulutuksesta suurimmilta teleyrityksiltä. Lisäksi Traficom kerää teleyrityksiltä verkkojen tiedonsiirtomäärän gigatavuina kahdesti vuodessa. Traficomin tarkastelu sisältää mobiiliverkkojen osalta kaikki sukupolvet 2G:stä 5G:hen ja kiinteän verkon kohdalla teknologiat kupariverkoista valokuituverkkoihin.
Kerättyihin tietoihin pohjautuen Traficomin mukaan energiankulutus vuonna 2021 kiinteässä verkossa on 0,05 kilowattituntia (kWh) ja matkaviestin- eli mobiiliverkossa 0,12 kWh siirrettyä gigatavua kohden, kun muiden verkonosien energiankulutus jaetaan tasan kummankin verkon kesken. Vastaavasti yhdellä kilowattitunnilla siirretään matkaviestinverkossa dataa noin 8,5 gigatavua ja kiinteässä verkossa noin 20 gigatavua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Traficom toteuttaa uudelleen viestintäverkkojen energiankulutusta koskevan tiedonkeruun loppukeväällä 2023, jolloin saadaan myös tietoa, miten energiakulutus on muuttunut vuoden aikana.
Traficomin mukaan yleisesti ottaen viestintäverkot ovat kehittyneet energiatehokkaammiksi ajan kanssa. Jatkossa tämän kehityksen jatkuminen on tärkeää sähkönkulutuksen kasvun hillitsemiseksi.
Traficom muistuttaa, että tieto- ja viestintäteknologia-alalla on kahdenlainen rooli: toisaalta se tuottaa päästövähennyksiä edistäviä ratkaisuja, mutta samalla on kiinnitettävä huomiota alan omaan hiilijalanjälkeen ja muihin ympäristövaikutuksiin.
Tiedonsiirron ympäristövaikutusten osalta merkittävää on, että suurin osa teleyritysten kuluttamasta energiasta perustuu uusiutuviin energialähteisiin. Viestintäverkkojen energiankulutus kattaa arviolta noin neljänneksen koko ICT-sektorin hiilijalanjäljestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Nyt tehty tiedonkeruu osoittaa, että tarvitsemme lisää tietoa tieto- ja viestintäteknologia-alan ympäristö- ja ilmastovaikutuksista. Tälle tiedolle on tarvetta kansainvälisestikin, kun tieto- ja viestintäteknologia-alan ympäristövaikutukset nousevat enenevässä määrin mielenkiinnon kohteeksi”, toteaa johtava asiantuntija Petri Makkonen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »