Amazon.comin raportoitiin hiljattain suunnittelevan 10 000 työntekijän irtisanomista, keskittyen erityisesti sen laiteorganisaatioon, joka on ollut vastuussa Amazonin eri laitteiden kuin myös Alexa-ääniavustajapalvelun kehittämisestä. Lisäksi vähennyksiä tulee tapahtumaan myös verkkokauppayksikössä ja henkilöstöhallinnossa.
Amazon onkin aloittanut käymään läpi edellä mainittuja sen historian suurimpia irtisanomisia.
Taloustilanteen heikentyessä Amazonilla on alettu kiinnittää tähänastista enemmän huomiota tappiollisiin liiketoimintoihin. Yksi näistä on juurikin sen laitteita ja palveluja sisältävä Worldwide Digital -ryhmä, jonka osia ovat Alexa-virtuaaliavustajapalvelu sekä Amazon Prime Video -sisältöpalvelu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Business Insiderin mukaan Worldwide Digital -ryhmän tappiot vain vuoden 2022 ensimmäiseltä neljännekseltä olivat yli 3 miljardia dollaria, ja ”huomattava enemmistö” näistä tappioista kertyi Alexasta. Yhteensä liiketoimintaryhmän tappioksi tältä vuodelta on tulossa yli 10 miljardia dollaria.
Noin kymmenvuotias Alexa oli pitkään yksi Amazonin ylpeyden aiheista, mutta merkittävää – saati kannattavaa – liiketoimintaa se ei ole synnyttänyt. Ääniavustajapalvelujen suurin hype on laantunut, ja samalla Google ja Apple ovat kirineet Amazonin johtoasemaa kiinni.
Heikentyneen yleisen talouskehityksen ajamat Amazonin kululeikkaukset ja irtisanomiset osuvatkin nyt merkittävästi Alexan ja Amazonin laitteiden kehitykseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Business Insiderille lähteet kuvailevat ”yksikön olevan kriisissä”, kun aiemmin se oli sittemmin toimitusjohtajan paikalta väistyneen Amazonin perustajan Jeff Bezosin ”lempiprojekti”. Hänkin menetti kiinnostustaan siihen jo vuonna 2020, kun kehitys hidastui ja bisnestä ei syntynyt. Amazonin nykyiseltä toimitusjohtajalta Andy Jassylta ei raportoidusti löydy Bezosin lailla sympatiaa Alexan tappioille.
Amazonin yritykset muuttaa Alexa tavalla tai toisella liiketoiminnaksi ovat epäonnistuneet, ja yksi työntekijä kuvaileekin nyt Alexaa ”suunnattomaksi mielikuvituksen epäonnistumiseksi” ja ”menetetyksi mahdollisuudeksi”.
Amazon myy laajaa valikoimaa Echo-älykaiuttimia, mutta katetta niiden myynnistä ei juuri kerry, sillä useimpia myydään vain niiden valmistuskustannusten hinnalla. Amazon on totuttanut älykaiutinten ostajat edullisiin hintoihin, mikä vaikeuttaa hintojen nostamista.
Alun perin Amazonin ajatuksena oli, että ajan kanssa älykaiuttimet toisivat yhtiölle uutta liiketoimintaa ihmisten tehdessä ostoksia niiden kautta, mutta näin ei ole tapahtunut. Yksinkertaiset komennot esimerkiksi ajastimen asettamiseksi tai sään tiedustelemiseksi eivät tuota rahaa. Amazonin hanke kumppanuuksista esimerkiksi ravintolaruoan kotiinkuljetusten tai Uber-kyytien tilaamisesta Alexan kautta ei myöskään ottanut tuulta alleen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Amazonin lisäksi myös Googlen on raportoitu viime aikoina vähentäneen resursseja Google Assistantin ja omien älykaiutintensa kehitystyöstä.
Yleisesti ottaen suuret teknologiajätit ovat viime aikoina päätyneet karsimaan toimintojaan, kun liiketoiminnan kasvu on tyrehtynyt yleisen taloustilanteen heikennyttyä. Facebookin, Instagramin ja WhatsAppin omistava Meta Platforms vähentää 11 000 työntekijää, noin 13 prosenttia henkilöstöstään. Elon Muskin ostama Twitter ilmoitti vähentävänsä puolet työntekijöistään, jopa 3 700 työntekijää. Microsoft antoi lähtöpassit puolestaan lähes tuhannelle työntekijälle. Lisäksi henkilöstövähennyksistä ovat kertoneet lukemattomat pienemmät teknologia- ja kasvuyhtiöt.
Teknologiajäteistä Apple ei ole sen sijaan lähtenyt ainakaan toistaiseksi irtisanomisten tielle, mutta sekin on tehnyt suunniteltuihin budjetteihin leikkauksia sekä jäädyttänyt laajasti rekrytoinnit lukuun ottamatta valittuja panostusalueita.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »