Kryptovaluutat ovat herättäneet mielenkiintoa suuremmankin yleisön keskuudessa. Siitä uumoillaan tulevaisuuden rahajärjestelmää, mutta edessä voi olla myös haasteita. Tutustumme kryptovaluuttojen toimintaan tässä artikkelissa tarkemmin.
Kryptovaluuttojen perusteet ovat yksinkertaiset. Kryptovaluutoilla tarkoitetaan virtuaalisia valuuttoja, joita käytetään internetissä maksuvälineenä. Ne ovat siis digitaalisessa ympäristössä toimivia vaihdannanvälineitä ja niitä kutsutaankin usein myös virtuaalivaluutoiksi.
Kryptovaluuttojen arvo perustuu niiden tarjontaan ja kysyntään. Arvo heittelee reippaastikin ja sijoitusmielessä kryptovaluuttojen riskit ovat erittäin suuret. Niitä voi ostaa asiaan perehtyneiltä kaupankäyntialustoilta ja suomalainen kryptovaluutta välittäjä saattaa kiinnostaa nimenomaan suomalaissijoittajia.
Tunnetuimmat kryptovaluutat
Bitcoin on maailman tunnetuin kryptovaluutta. Se perustettiin vuonna 2009 ja on ollut alusta asti suurin ja suosituin virtuaalivaluutta. Monet mieltävät kryptovaluutat nimenomaan Bitcoinin ympärille ja siihen viitataan usein kryptovaluutoista puhuttaessa.
Ethereum on toinen tunnettu kryptovaluuttojen toimija. Se perustettiin vuonna 2015 ja on ollut yksi menestyneimmistä kryptovaluutoista sen jälkeen. Ethereumilla voi tehdä paljon erilaisia asioita, kuten ostaa tuotteita tai palveluita. Se on itseasiassa kokonainen ekosysteemi, jonka virtuaalivaluuttana toimii Ether.
Litecoin on myös hyvin tunnettu kryptovaluutta. Se perustettiin vuonna 2011 ja se on Bitcoinin johdannaisvaluutta. Litecoinilla voi tehdä samoja asioita kuin Bitcoinilla, mutta se tarjoaa myös joitain etuja, kuten nopeammat siirrot ja pienemmät maksukulut.
Jokaiseen kryptovaluuttaan pitää tutustua huolellisesti. Niiden toiminnoissa on paljon samankaltaisuutta, mutta myös eroavaisuuksia. Sen takia huolellinen taustaselvittely on tarpeen ja liian suuria riskejä pitää välttää.
Kryptovaluuttojen historiaa lyhyesti
Kryptovaluuttojen varsinainen historia on noin 15-vuotinen. Sen voidaan sanoa alkaneen Bitcoinin myötä, joka tuli kryptomarkkinoille vuonna 2009. Sen perusti tuntemattomaksi jäänyt hahmo, Satosi Nakamoto. Tämä japanilainen henkilö julkaisi Bitcoinin white paperin.
Vuonna 2010 on nähty kaikenlaista kryptovaluuttojen parissa. Moni virtuaalivaluutta sai tuolloin alkunsa ja kryptovaluutat kävivät läpi monia eri vaiheita. Niistä alettiin kirjoittaa enemmän myös valtakunnallisissa medioissa ja ne tulivat enemmän suuren yleisön tietoisuuteen. Voidaan luultavasti todeta, että kryptovaluutat ovat edelleenkin verrattain pienen porukan toimintaa.
Lohkoketjuteknologia kryptovaluuttojen toiminnan ytimenä
Kryptovaluuttoja yhdistävä tekijä on lohkoketjuteknologia, johon valuuttojen toiminta perustuu. Lohkoketjuteknologiaa hyödynnetään muillakin aloilla ja siitä ennakoidaan lähitulevaisuuden uutta megatrendiä. Toisaalta tästä ei ole täyttä varmuutta ja ajatus on saanut osakseen kritiikkiäkin.
Lohkoketjuteknologia on tietokanta, joka koostuu solmuista eli lohkoista. Lohkot ovat linkitettyjä ja ne sisältävät tietoa, eli dataa. Oleellinen asia lohkoketjussa on se, että se on kaikille avoin. Jokainen voi nähdä siihen kirjatut asiat ja niitä on käytännössä mahdotonta muuttaa tai manipuloida jälkikäteen.
Tämä puoltaa lohkoketjuteknologian käytön turvallisuutta. Toisaalta kryptovaluutat eivät ole laisinkaan turvallinen sijoituskohde, koska ne sisältävät suuria riskejä.
Sijoittajan oltava varovainen kryptovaluuttojen kanssa
Kryptovaluuttojen sijoittaminen on riskialtista valuuttojen arvot heilahtelevat rajusti suuntaan ja toiseen. Se on erittäin tyypillistä niille. Lisäksi ne ovat alttiita erilaisille ilmiölle.
Sijoittajan tulisi olla tietoinen siitä, että hän voi menettää kaiken sijoittamansa pääoman. Tämän takia kryptovaluuttoihin pitää tutustua huolellisesti ja sijoittajan pitää tietää koko ajan, mitä on tekemässä.
Oleellinen asia kryptosijoituksissa on varojen säilyttäminen. Markkinoilla on tarjolla erilaisia lompakoita, joilla on hyvät ja huonot puolensa. Niihinkin pitää tutustua tarkemmin.