Oletko matkustamassa Norjaan, ja mietit toimiiko puhelimesi ja liittymäsi myös siellä moitteettomasti? Varmistaaksesi että sinulla on hyvä kuuluvuus Norjan jokaisessa kolkassa on norjalainen puhelinliittymä ja SIM-kortti varma vaihtoehto. 4G ja 5G matkapuhelinverkkoja löytyy oikein hyvin Norjan suurimmissa kaupungeissa, mutta jos haluat pysyä varmasti yhteydessä maaseudulla tai vuoristossa on verkon kattavuus varmempi norjalaisella SIM-kortilla. Jos siis olet menossa Norjaan syrjäseuduille, esimerkiksi vaeltamaan vuorilla tai purjehtimaan vuonoilla, sinun kannattaa harkita norjalaisen SIM-kortin hankkimista.
Kun mietit SIM-kortin hankintaa on hyvä vertailla vaihtoehtoja esimerkiksi erilaisia vertailu- ja arvostelusivustoja käyttämällä. Esimerkiksi reviewsbird.no vertailusivustolta voit löytää paikallisia vaihtoehtoja, jotka sopivat sinulle itsellesi. Black Weekin aikana myös Norjassa on saatavilla huimia tarjouksia liittymien ja puhelinten ostajille, joten jos olet sopivana ajankohtana matkalla ja Black Friday Norjassa osuu kohdalle, tutki alennuksia tarkasti, jotta voit löytää SIM-kortin edullisesti matkallesi.
Norjalaisen sim-kortin hankkiminen ei ole välttämätöntä
Suomesta tai muista EU-maista tulevien matkailijoiden ei välttämättä tarvitse enää hankkia matkustus kohteen SIM-korttia. He voivat käyttää EU-maissa puhelinta ja oman kotimaan liittymää aivan kuten kotimaassaan. Norja on kuitenkin edelleen virallisesti EU:n ulkopuolella, joten monelle voi tulla yllätyksenä, että kesäkuusta 2017 lähtien EU:n alueella matkustavilta ei veloiteta roaming- eli verkkovierailumaksuja myöskään Norjassa. Suomalaisella liittymällä pärjää siis maassa oikein hyvin, jos tarkoituksenasi on vierailla kaupungeissa ja hyvien yhteyksien alueilla.
Huomioithan kuitenkin, että datan käytöstä voi tulla lisämaksuja, riippuen kotimaan liittymästäsi. Joten jos tiedät, että netin käyttäminen vierailusi aikana tulee olemaan suurta, esimerkiksi työn tekemisen vuoksi, voi norjalaisen SIM-kortin hankkiminen olla sinulle kätevää. Myös jos netin saatavuus ja nopea toimiminen on sinulle kriittistä, sinun kannattaa miettiä norjalaista SIM-korttia vierailusi ajaksi. Jos esimerkiksi olet hyvin aktiivinen sosiaalisessa mediassa tai käytät Google Mapsia navigointiin ja liikkumiseen, sinun kannattaa luultavasti ostaa norjalainen sim-kortti heti tullessasi Norjaan.
Useimmat norjalaiset liittymäsopimukset ovat vähintään kolmen kuukauden pituisia, joten sinun kannattaa todennäköisesti hankkia prepaid-liittymän matkasi ajaksi. Norjaksi prepaid SIM-korttia kutsutaan kontantkortiksi. Prepaid SIM-kortti on helpoin vaihtoehto sinulle, joka matkustat Norjassa alle kolme kuukautta ja haluat varmistua siitä, että liittymäsi toimii kaikkialla Norjassa.
SIM-kortin hankkiminen Norjassa
Tavallisesti SIM-kortti ei toimi heti, kun ostat sen ja laitat puhelimeen. Norjalaiset SIM-kortit eivät ole tässä poikkeus. Kun olet ostanut ja asentanut SIM-kortin, se on vielä aktivoitava, jotta se alkaa toimia. Ilman aktivointia mobiilipalvelut eivät toimi, jolloin olet turhaan investoinut uuteen SIM-korttiin.
Monet palveluntarjoajat mainostavat, että uuden SIM-kortin voi aktivoida verkossa tai puhelimitse. Huomioithan, että tämä onnistuu vain, jos sinulla on norjalainen henkilötunnus, eli fødselsnummer, jonka saa vain Norjan kansalaiset ja siellä asuvat henkilöt tai D-numero, jonka saavta Norjassa asuvat ulkomaalaiset. Jos olet vain matkalla Norjassa, eikä sinulla ole näitä numeroita tai norjalaista kontaktia, joka voisi auttaa sinua aktivoimaan uuden SIM-korttisi omilla tiedoillaan, et voi itse aktivoida uutta SIM-korttia verkossa tai puhelimitse.
Tämä tarkoittaa siis sitä, että ulkomaalaisten matkustajien, joilla ei ole norjalaista henkilötunnusta tai D-numeroa, on aktivoitava SIM-kortti henkilökohtaisesti sen yrityksen valtuutetulla jälleenmyyjällä, josta SIM-kortti on alunperin ostettu. Kun ostat SIM-kortin, jälleenmyyjän henkilökunta auttaa sinua täyttämään lomakkeen, johon kaikki tietosi merkitään ja rekisteröidään. Kun tietosi on syötetty ja olet rekisteröitynyt heidän järjestelmäänsä, henkilökunta voi aktivoida uuden SIM-korttisi puolestasi ilman, että sinulla on norjalaisia henkilötunnuksia.
SIM-kortin aktivointi on hankalaa ulkomaalaiselle, jos hänellä ei ole norjalaisia kontakteja. Siksi ulkomaalaisen vierailijan kannattaa hankkia norjalainen SIM-kortti suoraan valtuutetuilta jälleenmyyjiltä.
Voit hankkia norjalaisen SIM-kortin esimerkiksi heti saapuessasi Oslon lentokentälle Gardemoeniin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että jos hankit norjalaisen prepaid SIM-kortin heti Oslon lentokentältä, joudut todennäköisesti maksamaan enemmän kuin jos ostaisit SIM-kortin elektroniikkamyymälästä kaupungissa tai kioskissa. Lentokentän prepaid-liittymissä voit saada paketin mukana paljon vähemmän datayhteyttä kuin muualta ostettuna. Norjalaisen prepaid SIM-kortin ostaminen on yleensä edullisinta paikallisissa kioskeissa tai puhelinliikkeissä. SIM-kortit ja paketit ovat halvempia kioskeissa kuin niiden hankkiminen heti lentokentältä.
Muista, kun ostat liittymää Norjassa, sinulla tulee olla voimassa oleva henkilöllisyystodistus mukana. Varmista siis, että sinulla on ulkomaalaisena passi aina mukaan etenkin, kun ostat SIM-korttia Norjasta.
Norjalaiset operaattorit
Mitä operaattoreita Norjassa on? Minkä operaattorin SIM-kortti kannattaa hankkia? Norjassa on kaksi isompaa puhelinoperaattoria: Telenor ja suomalaisillekkin tuttu Telia. Yleisesti ottaen datapaketit ovat Norjassa edullisia. Voit käyttää norjalaista liittymää myös muualla Euroopassa erikseen rajoitetuissa EU-maissa. Tavanomainen norjalainen liittymä on usein kuitenkin määräaikainen, joten älä heti hämäänny halvasta hinnasta vaan tutki liittymän ehtoja ennen ostamista. Kuitenkin kuten edellä mainittiin, tavanomaisen norjalaisen liittymän ostoon tarvitset norjalaisen hnkilötunnuksen tai D-numeron, jota yleensä ulkomailta tulevilla matkailijoilla ei ole.
Norjan suurimmilla matkapuhelinoperaattoreilla Telenorilla ja Telialla on samanlainen kuuluvuus maanlaajuisesti. He myös tarjoavat samanlaisia liittymäpaketteja Norjassa. Moni vertailu suosittelee matkailijoille Telenorin prepaid SIM-kortin hankkimista. Vertailuissa selviää, että Telenorilla on paras 4G/5G-verkko ja edullisimmat datapakettien hinnat kuin Telialla. Kuitenkin meille suomalaisillekkin tuttu Telia voi monelle olla tutumpi ja turvallisempi vaihtoehto. Prepaid-liittymien ollessa hyvin samanlaisia, käyttäjälle ei loppujen lopuksi ole väliä kumman matkapuhelinoperaattorin hän valitsee.