Musiikin suoratoistopalveluna aikanaan aloittanut Spotify on pitkään valitellut Applen rajoittavan kilpailun toteutumista sovellusten toimintamahdollisuuksia rajoittamalla. Nyt Spotifyn viimeisin ulostulo liittyy äänikirjoihin, joihin Spotify laajensi palveluaan musiikin ja podcastien jatkoksi vuoden 2022 aikana, toistaiseksi Yhdysvalloissa.
Spotifyn mukaan Apple tekee äänikirjojen myynnistä vaikeaa.
Tuttuun tapaansa Apple edellyttää digitaalisen sisällön myyntiin iPhone- ja iPad-sovelluksissa käytettävän vain sen tarjoamaa maksutapaa, jolla tehdyistä ostoksista Apple ottaa itselleen pääsääntöisesti 30 prosentin komission. Tämä korkea komissio ei käytännössä mahdollista äänikirjojen myymistä Spotifylle sen sovelluksessa, koska toiminta olisi tappiollista Applen komission ja äänikirjojen oikeuksien omistajille korvausten jälkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muiden vastaavien sovellusten tavoin Spotifyn asiakkaiden täytyykin käydä ostamassa äänikirjansa Spotifyn verkkopalvelussa, jonka jälkeen ne ilmestyvät käyttäjätilille ja niitä voi kuunnella Spotify-sovelluksessa Apple-laitteillakin.
”Äänikirjojen ostotapa, jonka Applen säännöt pakottavat meidät tarjoamaan kuluttajille nykyisellään, on aivan liian monimutkainen ja hämmentävä – hämmentävä se on, koska he myös muuttavat sääntöjä mielivaltaisesti, jolloin niitä on mahdotonta tulkita. Loppujen lopuksi meidän on pakotettava käyttäjät työskentelemään entistä enemmän kuunnellakseen äänikirjoja. Tämä ei vahingoita vain kuluttajia, vaan tällä kertaa myös kirjailijoita ja julkaisijoita, jotka ovat nyt Applen peukalon alta”, todetaan Spotifyn julkaisemassa kannanotossa.
Spotifyn mukaan Apple hylkäsi osana App Storessa jaettavien sovellusten hyväksyntäprosessiaan Spotifyn ehdottaman äänikirjojen ostoprosessin kolmesti. Applen sääntöjen mukaan Spotify-sovelluksessa ei saa esittää kirjojen hintaa eikä ohjata käyttäjiä suoraan tekemään ostoja muualla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen säännöt nykyisin lähtökohtaisesti sallivat Spotifyn tarjoavan käyttäjille mahdollisuutta pyytää heille lähettävän sähköposti, jonka sisältämästä linkistä käyttäjä voi ostaa kirjan käyttäjätililleen Spotifyn verkkosivuilla.
Alun perin Spotify ei toteuttanut toiminnallisuutta kuitenkaan juuri Applen vaatimalla tavalla. Apple on kommentoinut omalta osaltaan hyväksyneensä Spotify-sovelluksen päivityksen heti, kun se oli Applen asettamien App Store -sääntöjen mukainen.
”Melkein neljä vuotta. Näin kauan on kulunut siitä, kun Spotify valitti Applesta Euroopan komissiolle, ja odotamme edelleen päätöstä. Ja odotettaessa Apple sanelee edelleen, milliaisia innovaatiot verkossa voivat olla, aiheuttaen vakavaa haittaa internet-taloudelle, kuristaen kilpailua ja sovelluskehittäjien mielikuvitusta”, kommentoi Spotifyn perustaja ja toimitusjohtaja Daniel Ek.
Euroopan komissio ilmoitti alustavana näkemyksenään jo keväällä 2021, että Apple on käyttänyt hallitsevaa markkina-asemaansa väärin vaatiessaan App Store -sovelluksia käyttämään vain Applen tarjoamaa maksutapaa. Komissio oli myös huolissaan, että Apple asettaa rajoituksia sovelluskehittäjille estäen niitä kertomasta iPhone- ja iPad-käyttäjille vaihtoehtoisista, edullisemmista ostomahdollisuuksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sittemmin komissio ei ole kuitenkaan vielä määrännyt tältä osin Applelle sakkoja tai muutoksia sen toimintaan, vaan päätöstä odotetaan yhä.
Komissio aloitti Apple-tutkintansa aikanaan Spotifyn valituksen jälkeen.
Spotify on ollut Applen äänekkäimpiä kriitikoita läpi viime vuosien. Merkittävänä syynä tähän on se, että Apple on alustana toimimisen ohella Spotifyn merkittävin kilpailija musiikin suoratoistopalveluissa. Lisäksi Apple on kilpailija myös Spotifyn laajentumiselle podcasteihin ja nyt äänikirjoihin, sillä Applella on näissäkin omat kilpailevat palvelunsa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »