Nokia jatkaa Euroopan 6G-hankkeen johdossa myös sen toisessa vaiheessa, Hexa-X-II-projektissa.
Aiemmin Nokia toimi jo johtajana alkuperäisessä, vuoden 2021 alusta alkaneessa Hexa-X-projektissa. Hexa-X-projektien päämääränä on rakentaa Euroopalle johtoasemaa 6G:n kehittämisessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hexa-X-II-projektivaiheessa kumppaneiden määrä on kasvamassa 44 organisaatioon ja tavoitteena on luoda 6G:n standardointia edeltävä alusta ja järjestelmänäkemys, joka tulee muodostamaan perustan tulevalle 6G:n standardointityölle.
Hexa-X-II-projektin alla työn on tarkoitus alkaa 1. tammikuuta 2023, ja suunniteltu projektin kesto on kaksi ja puoli vuotta.
Euroopan komissio on myöntänyt rahoitusta Hexa-X-II-projektille osana Smart Network and Services Joint Undertaking (SNS-JU) -kokonaisuutta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hexa-X-II:n kerrotaan edustavan koko tulevaisuuden yhteysratkaisujen arvoketjua. Projektissa jäsenenä on verkkotoimittajia, viestintäpalvelujen tarjoajia eli operaattoreita, eri toimialojen yrityksiä sekä teknologiatoimittajia, kuin myös merkittävimmät eurooppalaiset viestinnän tutkimusorganisaatiot.
”Nokialla on kunnia johtaa tätä uraauurtavaa projektia. 6G-aikakaudella digitaalinen, fyysinen ja ihmisten maailma integroituvat paljon enemmän. Tavoitteidemme on heijastettava tätä integraation ja keskinäisen riippuvuuden tasoa. Kun miljardit ihmiset ja laitteet yhdistetään, kaupungistuminen voimistuu ja pyrimme hallitsemaan energiaan ja materiaaleihin liittyviä rajoitteita, verkkojen ja 6G:n rooli vain syvenee. On tärkeää, että pidämme laajemman kontekstin mielessä, kun luomme uutta verkkoa”, kommentoi Nokian Bell Labs Core Researchin johtaja Peter Vetter.
Hexa-X-II-projektissa tullaan tutkimaan teknologioita, jotka auttavat saavuttamaan nollahiilijalanjäljen sekä vähentämään energian ja materiaalien käyttöä, tavoittelemaan yhteysratkaisujen kehittämistä sekä kehittyneille että vähemmän kehittyneille alueille ja erilaisille käyttäjätarpeille sekä varmistamaan tietojen läpinäkyvyys, turvallisuus ja yksityisyys sekä verkon luotettavuus.
Hexa-X-II-projektissa Nokian ruotsalainen kilpailija Ericsson tulee toimimaan teknisen hallinnoijan rollissa. Orange, TIM SpA, TU Dresden, Oulun yliopisto, IMEC ja Atos tuleva auttamaan eri työkokonaisuuksien koordinoinnissa. Näitä ovat esimerkiksi radioverkon evoluutio ja innovaatiot, tulevat laitteet ja joustava infrastruktuur sekä älykäs verkonhallinta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian mukaan ennen 6G:tä se jatkaa myös 5G-standardointi- ja kehitystyön parissa. Nokia on mukana esimerkiksi 5G-Advancedin kehityksessä osana 3GPP:n Release 18 ja 19 -määrittelyjä. Uusien standardiversioiden myötä 5G kehittyy yhä uusilla kyvykkyyksillä, jotka vievät sitä lähemmäs tulevaisuuden 6G-visiota.
Hexa-X-II:n ja Hexa-X:n ohella Nokia on johtanut Saksan 6G-ANNA-projektia
Yleisesti 6G-järjestelmien kaupallista lanseerausta odotetaan vuosikymmenen loppupuolella perustuen tyypilliseen kymmenen vuoden sykliin verkkosukupolvien välissä. Toistaiseksi kehitys etenee vasta varhaisessa tutkimus- ja esistandardointivaiheessa.
6G-verkkojen odotetaan tuovan mukana entistäkin suuremmat tiedonsiirtonopeudet, lähes huomaamattoman pienen viiveen sekä jopa rajattomaksi kuvaillun kapasiteetin. Käytännössä tiedonsiirtonopeuksista voidaan puhua tietyiltä osin jopa sadoista gigabiteistä sekunnissa. Huippunopeuksiin pääsyn odotetaan tulevan vaatimaan entistäkin korkeampien taajuusalueiden käyttöönottoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
6G-yhteyksillä on odotettu olevan merkittävä rooli tulevaisuuden uusien käyttökokemusten, kuten entistä kehittyneemmän lisätyn ja sekoitetun todellisuuden, luomisessa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »