Siirtyminen toisen asteen koulutukseen voi tuntua jännittävältä, kuten kaikki elämänmuutokset. Suomessa valitaan yleensä lukion ja ammattikoulun väliltä, mutta vaihtoehtoina ovat myös kansanopistot ja aikuiskoulutuskeskukset. Valintaa tehdessä on tärkeintä kuunnella omaa sisäistä ääntään, että mikä tuntuu oikealle vaihtoehdolle. Toisen asteen koulutukseen siirtyessä kavereilla voi olla suuri vaikutus ja myös vanhemmilla sekä muilla perheenjäsenillä voi olla omat mielipiteensä. Erilaisen valinnan tekeminen, toiseen kaupunkiin muuttaminen opiskelujen perässä tai kokonaan uusi aihealue, mistä ei tiedä mitään voi tuntua pelottavalle. Hyppäämällä rohkeasti uuteen ja tuntemattomaan saa korvaamattomia kokemuksia ja onnistumisen tunnetta ei voita mikään.
Aina voi vaihtaa suuntaa ja kouluttautua uudelleen
Tärkeintä on kuitenkin luottaa omaan visioon, että mitä haluaa isona tehdä. Joskus se voi olla vähän vaikeaa hahmottaa, mutta se ei haittaa. Jokin asia saattaa tuntua oikealle nyt, mutta aivan toiselle kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä. On ihan ok, muuttaa mielensä ja opiskella jotain muuta myöhemmin. Tärkeintä on kuitenkin jatkaa opintojaan eikä lamaantua ja jäädä pois koulusta kokonaan. Välivuosi voi olla joskus toimiva ratkaisu, mutta sen jälkeen saattaa olla haastavaa palata opintoihin. Useimmiten on siis parempi vaan alkaa opiskella jotain. Seuraamalla omaa sisäistä ääntään omien kiinnostustenkohteiden pariin löytää useimmiten myös samanhenkisiä ystäviä. Peruskoulun kaverit voivat tuntua elinikäisiltä ystäviltä, mutta todellisuus on, että usein elämä kuljettaa meitä eri suuntiin ja kaikki ystävät eivät pysy matkassa mukana, vaikka olisivat olleet kuinka hyviä ystäviä peruskoulussa.
On hyvä pitää mielessä, että oppivelvollisuusikä on 18-vuotta viime vuoden elokuusta alkaen. Ei kannata kuitenkaan ajatella niin, että käy kaikki koulut kerralla ja valmistuu mahdollisimman pian, jotta pääsee työelämään tekemään pitkän uran. Useimmat meistä uudelleenkouluttautuvat koko elämänsä ajan tänä päivänä. Se on mahtavaa, koska uuden oppiminen antaa niin paljon. Toisen asteen opiskelu voi tuntua kamalalle pakolliselle pahalle, mutta useimmiten työelämään siirtyneet aikuiset muistelevat noita aikoja haikeina. Opiskelun tuomasta vapaudesta ja huolettomuudesta kannattaa siis nauttia täysillä.
Kuinka voi keskittyä olennaiseen
Miten valinta sitten tehdään? Ammattikoulu sopii sellaiselle, joka tietää mihin ammattiin haluaa elämässään tähdätä. Lukio puolestaan kattaa paljon yhteisiä yleissivistäviä kursseja, mutta lisäksi myös vapaavalintaisia aineita, jotka valmistavat lisäopintoihin. Osa lukion kursseista on kaikille pakollisia, mutta vapaavalintaiset aineet varmistavat, että lukiossa pääsee opiskelemaan myös itselle mielenkiintoisia aihealueita. Moni valitsee ammattikoulun, koska lukio tuntuu liian ainekeskeiselle. Moni haluaa tehdä mieluummin käsillään jotain konkreettista sen sijaan, että lukisi ja kirjoittaisi. Lukemiseen ja kirjoittamiseen on kuitenkin saatavilla paljon tukea, joka sujuvoittaa opiskelua. Tässä asiassa ei kannata jäädä yksin, vaan hakea rohkeasti apua oppimiseen. On tärkeää, että oppii oppimisen perusteet, jotta pystyy hahmottamaan isoja kokonaisuuksia ja jäsentämään laajoja aineistoja pienemmiksi kokonaisuuksiksi. On olemassa paljon erilaisia mallipohjia, jotka eivät anna suoraa vastausta koulutehtäviin, mutta auttavat hahmottamaan, että mitkä asiat kannattaa mainita omassa tehtävässä, mitkä ovat hyvän laadun periaatteet ja mikä on oikeasti olennaista. Lukiota kannattaa siis harkita tosissaan, vaikka työmäärä tuntuisi pelottavalle, koska apua on tarjolla.
On olemassa myös kolmas vaihtoehto, joka on kaksoistutkinto. Tällöin pääset kokeilemaan molempia vaihtoehtoja ammatillista koulutusta ja lukiota. Työmäärä on totta kai iso, mutta kaikesta selviää ajalla ja hyvällä suunnittelulla. Joskus käy myös niin, että toinen vaihtoehto tuntuu enemmän omalle ja toisen tutkinnon jättäminen pois ei ole missään tapauksessa epäonnistuminen, koska olet oppinut jotain.