Twitterin osakkeenomistajat ovat odotetusti hyväksyneet Elon Muskin tekemän 44 miljardin ostotarjouksen yhtiökokouksessa tiistaina 13. syyskuuta.
Osakkeenomistajien hyväksyntä on yksi askel kohti kaupan toteutumista. Kaupan, jota Musk ei enää haluaisi toteuttaa tarjottuaan Twitteristä liian kovan hinnan samanaikaisesti yleisen taloudellisen kehityksen käännyttyä huonompaan suuntaan.
Muskin tarjoama hinta Twitteristä on yli 30 prosenttia Twitterin osakkeen tämänhetkistä pörssikurssia korkeampi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Musk ilmoitti aikeestaan vetäytyä Twitter-ostotarjouksensa toteuttamisesta 8. heinäkuuta. Teslan ja SpaceX:n pääomistajana ja toimitusjohtajana tunnettu Musk oli aiemmin tehnyt sopimuksen Twitterin kanssa yhtiön ostamisesta 44 miljardilla dollarilla.
Muskin ilmoituksen jälkeen Twitter haastoi hänet oikeuteen pyrkien pakottamaan hänet toteuttamaan toimimaan tekemänsä sitovan sopimuksen mukaisesti. Oikeudenkäynti asiassa on alkamassa lokakuussa sen jälkeen, kun oikeus tyrmäsi Muskin lakitiimin pyynnön lykätä käsittelyä myöhemmäksi.
Muskin liikkeet Twitterin ympärillä ovat olleet kaikkiaan värikkäitä. Lopulta hän näyttää alkaneen katua Twitterin kanssa tekemäänsä sopimusta, jossa hän tarjosi yhtiöstä liian kovan hinnan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Musk itse on perustellut ostotarjouksesta vetäytymistä Twitterin roska- ja feikkitilien ongelmalla, jonka osalta Twitter ei hänen mukaansa ole onnistunut tarjoamaan riittäviä tietoja, jotka osoittaisivat roska- ja feikkitilien määrän olevan Twitterin julkistusten mukaisella tasolla. Twitter on kertonut roska- ja feikkitilien määräksi alle 5 prosenttia kaikista käyttäjätileistä. Tämä on yleisesti nähty tekosyyksi vetäytyä kaupoista tai ainakin neuvotella uudelleen kauppahinnasta.
Sittemmin Musk on pyrkinyt hyötymään myös Twitterin ex-tietoturvajohtajan Peiter Zadkon paljastuksista. Zadkon mukaan Twitterin toiminnassa on ollut puutteita. Musk on myös esittänyt, että Twitter olisi rikkonut sopimustaan hänen kanssaan maksamalla Zadkolle alkuvuodesta 2022 erokorvauksen hänen jättäessään yhtiön.
Lopulta on nyt avoin kysymys päätyykö Twitter Muskin omistukseen.,
Mahdollisia päätösvaihtoehtoja oikeudella on nähty yksinkertaistetusti olevan kolme: joko oikeus pakottaa Muskin toteuttamaan kaupan sovitun mukaisesti tai se hyväksyy kaupasta vetäytymisen olleen sopimuksen mukaista, jonka jälkeen sen tulee määritellä vielä, tuleeko Muskin maksaa Twitterille korvauksia vai ei.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osana Muskin ja Twitterin välistä sopimusta oli sovittu Twitterille maksettavasta 1 miljardin dollarin korvauksesta kauppojen jäädessä toteutumatta. Musk kiistää olevansa velvoitettu maksamaan edes tätä 1 miljardia dollaria johtuen Twitterin toimita, jotka hänen mukaansa ovat rikkoneet sopimusta.
Lisäksi toki yksi vaihtoehto on edelleen, että Twitter ja Musk sopivat tilanteen oikeuden ulkopuolella. Tässä tapauksessa Musk todennäköisesti joutuisi suorittamaan Twitterille merkittävästi 1 miljardia suuremman korvauksen, sillä yleisesti Twitterin nähdään olevan osapuolten sopimuksessa vahvoilla.
Muskin esittämä ostotarjous Twitteristä oli 54,20 dollaria osakkeelta, ja yhteensä Twitterin arvo kaupassa näin noin 44 miljardia dollaria. Viimeiset noteeraukset Twitterin osakkeelle pörssikaupankäynnissä ovat nyt reilut 40 dollaria ja lähes 25 prosenttia alle Muskin tarjoaman hinnan.
Muskin toiminta Twitter-kauppojen yhteydessä on herättänyt kaiken kaikkiaan paljon närää. Muun muassa joukko Twitterin osakkeenomistajia ovat haastaneet hänet oikeuteen, minkä lisäksi myös Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinaviranomainen SEC tutkii Muskin lainvastaisesti pitkittämää ilmoitusta 5 prosentin omistusosuuden ylittämisestä. Lisäksi Muskin toimet ovat ajaneet myös Twitterin johdon sekavaan tilanteeseen, ja monelle pomolle on joko annettu lähtöpassit tai he ovat päättäneet itse jättää yhtiön.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »