Kyberhyökkäykset ovat lisääntyneet maailmanlaajuisesti kuluvan vuoden aikana. Samalla niitä kohdistuu hiljaisemman kevään jälkeen kasvavassa määrin myös Suomeen, kertoo liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus.
Kyberturvallisuuskeskuksen saamien ilmoitusten mukaan suomalaisiin organisaatioihin kohdistuvien kyberhyökkäysten, erityisesti haittaohjelmien, tietojenkalastelun ja palvelunestohyökkäysten lukumäärät ovat kasvaneet.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hyökkääjien ja heidän motivaationsa todentaminen on usein haasteellista, toteaa Traficom. Vaikka tavanomaisten kyberhyökkäysten määrä on kokonaisuudessaan kasvanut, myös muun muassa kohdennetut tietojenkalasteluviestit ja murtautumisyritykset ovat lisääntyneet.
Traficomin mukaan niin valtioiden tekemät poliittiset ratkaisut ja turvallisuusympäristössä tapahtuvat muutokset kuin yritysten tekemät päätökset voivat aktivoida rikollisia kohdistamaan hyökkäyksiä suomalaisiin organisaatioihin. Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on tämän johdosta arvioinut kyberturvallisuuden uhkatason nousseen Suomessa.
Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaan mukaan kyberhyökkäysten määrät ovat kasvaneet Suomessa vuosi vuodelta. Kasvu on myös jatkunut tänäkin vuonna ja toimintatavat ovat muuttuneet.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Tämä käy selvästi ilmi saamistamme tietoturvapoikkeamista, joiden pohjalta olemme tukeneet organisaatioita poikkeamatapausten selvittämisessä ja tehneet tapauksista analyysiä. Olemme myös verranneet Suomen tilannetta kansainvälisen kumppaniverkostomme tietoon, jonka pohjalta voimme sanoa uhkatason kohonneen”, toteaa pääjohtaja Kirsi Karlamaa.
”Tekemämme analyysi osoittaa, että suomalaisiin organisaatioihin kohdistuvat hyökkäykset vaikuttaisivat olevan nyt aiempaa räätälöidympiä, ja ne on todennäköisesti kohdistettu tiettyyn yksittäiseen organisaatioon aikaisemman hakuammunnan sijaan”, Kirsi Karlamaa jatkaa.
Kesän 2022 aikana yrityksistä esimerkiksi Wärtsilä ja STT ovat kertoneet kiristyshaittaohjelman uhriksi joutumisestaan. Suomessa entistä useampi organisaatio onkin joutunut tällaisen haittaohjelman uhriksi. Karlamaa peräänkuuluttaakin yleisesti organisaatioilta panostusta kyberuhkiin varautumiseen.
”Muistuttaisimme, että osana päivittäistä toimintaansa ja riskienhallintaa, organisaatioiden tulee kiinnittää huomiota varautumiseen, harjoitteluun ja viestintään. Tässä esimerkiksi STT on toiminut esimerkillisesti viestimällä avoimesti heihin kohdistuneesta kyberhyökkäyksestä”, Kirsi Karlamaa sanoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »