Mobiilialalla keskeinen suoritinsuunnittelija, brittiläinen ARM, on haastanut yhdysvaltalaisen Qualcommin ja sen tytäryhtiön NUVIAn oikeuteen. Qualcomm tunnetaan muun muassa monista Android-älypuhelimista löytyvistä Snapdragon-järjestelmäpiireistään.
ARMin pääomistaja on vielä nykyisin japanilainen SoftBank, joka on kuitenkin suunnitellut ARMin listaamista pörssiin sen jälkeen, kun ARMin myynti kymmenien miljardien dollarien kaupassa Nvidialle kariutui kilpailuviranomaisten vastahangan myötä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ARMin mukaan Qualcomm ja erityisesti NUVIA ovat rikkoneet tekemiään lisensointisopimuksia ARMin kanssa, minkä lisäksi ne loukkaavat ARMin omistamia tavaramerkkejä.
ARM hakee nyt oikeudelta päätöstä, joka vaatisi Qualcommia tuhoamaan suunnitelmat, jotka on kehitetty NUVIAn ARM-lisenssisopimusten alla. ARMin mukaan näiden siirtämiseen Qualcommille olisi vaadittu sen hyväksyntä.
Qualcomm kertoi ostavansa NUVIAn alkuvuodesta 2021. Kauppahinta oli 1,4 miljardia dollaria. NUVIAn ostamalla Qualcomm hankki merkittävästi suoritinsuunnittelun osaamista, ja sittemmin Qualcomm on suunnitellut omien suoritinydintensä käyttöönottoa ensin PC-tietokoneisiin suunnatuissa järjestelmäpiireissä kuin myös jatkossa älypuhelinten järjestelmäpiireissä. Qualcomm on myös tähynnyt palvelinsuoritinmarkkinoille, jotka olivat NUVIAn itsenäisenä toimiessaan sen painopistealueena.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä omien itse suunniteltujen suoritinydinten käyttöönotto pienentäisi Qualcommin asiakkuutta ARMin kanssa. Myös Qualcommin omista suoritinytimistä valuisi rojaltimaksuja ARMille perustuen niiden arkkitehtuuriyhteensopivuuteen ja mahdolliseen muuhun teknologiaperustaan. Rojaltit olisivat kuitenkin todennäköisesti pienempiä kuin kokonaisten valmiiden suoritinydinten lisensoinnista.
Qualcomm on kiistänyt ARMin nostaman kanteen väitteet. Qualcommin muun muassa uutistoimisto Reutersille toimittaman lausunnon mukaan ARMilla ei ole oikeutta puuttua Qualcommin tai NUVIAn tekemiin innovaatioihin, ja Qualcommilla olisi ollut asianmukaiset oikeudet kehittää itse suunniteltuja keskussuoritinytimiä.
Joka tapauksessa ARMin kanne on heittänyt varjon Qualcommin suunnitelmien ylle. Jos ARM menestyisi oikeudessa, voisi Qualcomm olla pakotettu perääntymään suunnitelmistaan mitä tulee omien suoritinten suunnitteluun. Käytännössä NUVIA-yrityskauppa muuttuisi tämän myötä pitkälti turhaksi.
Qualcomm on pyrkinyt omaan suunnitteluun panostamalla haastamaan Applen paremmin suorituskykykilvassa, sillä ARMin suunnittelemien suoritinydinten kilpailukyvyn nähdään rapautuneen. Apple on pitänyt selkeällä tavalla älypuhelinten suorituskykyvaltikkaa hallussaan jo vuosien ajan, ja sittemmin sen omat suorittimet Maceissa ovat myös vakuuttaneet suorituskyvyn ja energiatehokkuuden suhteellaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Qualcommille PC-suoritinmarkkinat edustavat suurta kasvumahdollisuutta. Samanaikaisesti ARMille on merkittävää, että Qualcommin ja sen NUVIA-perustaisen suunnittelutyön myötä myös sille voisivat avautua PC-tietokoneiden markkinat ennennäkemättömällä tavalla. Yhtiöt siis tavallaan tarvitsevat toisiaan, mutta nyt on eripuraa ainakin siitä, millä ehdoilla mennään eteenpäin.
Täyttä välirikkoa ARMin ja Qualcommin välillä ei sentään ole. Yksittäinen lähde kommentoi uutistoimisto Reutersille, etteivät oikeusjutut koske Qualcommin lisenssejä ARMin kanssa, vaan ainoastaan teknologiaa, jota NUVIA on kehittänyt ARMin lisenssin alla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »