Nokia on julkaissut vuoden 2022 toisen vuosineljänneksen eli huhti-kesäkuun tuloksensa.
Nokian liikevaihto huhti-kesäkuussa kasvoi vuodentakaisesta 11 prosentilla 5,873 miljardiin euroon. Nokian kasvua tukivat selvästi valuuttakurssimuutokset, joita ilman liikevaihto olisi kasvanut 3 prosentilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian vertailukelpoinen liikevoitto nousi 5 prosenttia vuodentakaisesta 714 miljoonaan euroon ja vertailukelpoista osakekohtaista tulosta Nokia teki 0,10 euroa osakkeelta verrattuna 0,09 euroon vuotta aiemmin.
Nokian liikevaihto sekä vertailukelpoinen liikevoitto ja osakekohtainen tulos ylittivät analyytikko-odotukset, sillä keskimäärin Nokiaa seuraavat analyytikot olivat odottaneet siltä 5,572 miljardin euron liikevaihtoa, 632 miljoonan euron vertailukelpoista liikevoittoa sekä 0,08 euron vertailukelpoista osakekohtaista tulosta.
Nokian huhti-kesäkuu jatkoi sen vahvaa kehitystä, sillä myös alkuvuonna 2022 tammi-maaliskuussa Nokia onnistui ylittämään odotukset.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian vertailukelpoinen bruttomarginaali huhti-kesäkuussa oli 40,6 prosenttia ja liikevoittomarginaali 12,2 prosenttia. Nokian mukaan taustalla olevaa parantunutta kannattavuutta heikensivät Teknologia-liiketoimintaryhmä ja Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän edellisvuoden kertaluonteinen ohjelmistokauppa, Viime vuoden huhti-kesäkuussa Nokia kirjasi kertaluonteisen noin 80 miljoonan euron ohjelmistokaupan Matkapuhelinverkoissa ja solmi uusia patenttilisensointisopimuksia. Teknologia-liiketoimintaryhmässä viime vuoden aikana päättyi myös kaksi merkittävää lisensointisopimusta, joille ei ole vielä saatu jatkoa.
”Olen tyytyväinen toisen vuosineljänneksen vahvaan tulokseen. Liikevaihtomme kasvu parani kolmeen prosenttiin ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta toimitusketjujen jatkuneista pullonkauloista huolimatta. Vuosineljänneksen kannattavuus oli jälleen vahva ja vertailukelpoinen liikevoittomarginaalimme oli 12,2 %”, kommentoi Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.
Nokian mukaan vahva suoritus vuoden 2022 alkupuoliskolla tukee koko vuoden tavoitteiden saavuttamista. Nokia säilytti nyt ennallaan näkymänsä koko vuoden 2022 liikevaihdosta ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta: liikevaihdon odotetaan nyt kesäkuun lopun valuuttakursseilla olevan 23,5–24,7 miljardia euroa. Vertailukelpoisen liikevoiton näkymän Nokia piti ennallaan 11-13,5 prosentissa liikevaihdosta.
Nokia kertoo luvuistaan vertailukelpoisina ja raportoituina – vertailukelpoisista luvuissa ei ole huomioitu esimerkiksi yrityskaupoista syntyneiden aineettomien oikeuksien poistoja sekä uudelleenjärjestelykuluja. Huhti-kesäkuussa Nokian raportoitu liikevoitto oli 564 miljoonaa euroa, nettotulos 460 miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos 0,08 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian liiketoimintaryhmistä Matkapuhelinverkoissa liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa vuotta aiemmasta 9 prosentilla 2,593 miljardiin euroon. Ilman valuuttakurssimuutoksia kasvu oli 1 prosenttia. Liikevoitto nousi 17 prosentilla 291 miljoonaan euroon liikevoittomarginaalin kohennuttua 10,5 prosentista 11,2 prosenttiin.
Nokian mukaan Matkapuhelinverkot olisi kasvanut nopeammin ilman komponenttien saatavuuteen liittyviä rajoitteita. Nyt Nokia näkee merkkejä komponenttitilanteen paranemisesta. Nokian tuotteiden parantunut kilpailukyky tuki edelleen Matkapuhelinverkkojen suoritusta, ja liikevaihto kasvoi vahvasti Pohjois-Amerikassa, mutta laski Euroopassa pääasiassa Venäjältä vetäytymisen vuoksi. Huhti-kesäkuussa tuotteiden kilpailukyvyn paranemista kuvastava järjestelmäpiiripohjaisen 5G Powered by ReefShark -tuotevalikoiman osuus toimituksista oli jo 91 prosenttia, ja Nokian mukaan se etenee aikataulussa vuoden 2022 lopun 100 prosentin tavoitteen saavuttamiseksi.
IP-verkot, optiset verkot, kiinteät verkot ja merenalaiset verkot sisältävä Nokian Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmä jatkoi vahvaa suorittamistaan vilkkaan kysynnän vetämänä: liikevaihto kasvoi 21 prosentilla 2,153 miljardiin euroon, ja ilman valuuttakurssien muutoksiakin 12 prosentilla. Liikevoitto pomppasi 52 prosenttia 247 miljoonaan euroon, kun liikevaihdon kasvun ohella liikevoittomarginaali nousi 9,1 prosentista 11,5 prosenttiin.
Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmässä liikevaihto kasvoi 7 prosenttia 753 miljoonaan euroon. Ilman valuuttakurssien muutoksia kasvua ei olisi kuitenkaan tullut (muutos 0 %). Pilvi- ja verkkopalvelujen liiketulos oli -5 miljoonaa euroa verrattuna 10 miljoonaan euroon vuotta aiemmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Teknologia-liiketoimintaryhmässä liikevaihto laski 24 prosentilla 305 miljoonaan euroon. Ilman valuuttakurssimuutoksia liikevaihto olisi laskenut 25 prosentilla. Liikevaihdon lasku painoi myös liikevoiton 35 prosentin laskuun 217 miljoonaan euroon.
Nokian mukaan liikevaihto Teknologia-liiketoimintaryhmässä laski johtuen kahdesta vuoden 2021 aikana päättyneestä lisenssisopimuksesta, joiden osalta oikeudenkäynnit/uusimisprosessit ovat meneillään, sekä älypuhelinalan markkinaosuusmuutoksesta, johon liittyy erään yrityksen poistuminen älypuhelinmarkkinoilta. Tässä kyse on LG:stä. Nokian toteaa lisäksi, että sekä vuoden 2022 että vuoden 2021 toinen neljännes hyötyivät uusiin patenttilisenssisopimuksiin auto- ja kulutuselektroniikkamarkkinoilla liittyvistä aiempiin kausiin kohdistuvista tuotoista.
Konsernin yhteiset toiminnot ja muut -osiossa liikevaihto kasvoi 24 prosentilla (ilman valuuttakurssimuutoksia 16 prosentilla) 77 miljoonaan euroon ja liiketulos parani -70 miljoonasta eurosta -36 miljoonaan euroon. Liiketuloksen kasvu johtui Nokian mukaan lähes kokonaan kasvusta venture fund -sijoitusten tuotossa, joka oli nyt noin 40 miljoonaa euroa verrattuna vuodentakaiseen 10 miljoonaan euroon.
Nokian kassa ja korolliset sijoitukset kesäkuun lopussa olivat 9,183 miljardia euroa. Korollisilla veloilla vähennetty nettokassa oli 4,546 miljardia euroa. Nokia palasi toukokuussa jälleen osingonmaksajaksi, minkä lisäksi se on palauttanut pääomia osakkeenomistajille myös omien osakkeiden takaisinostoilla. Huhti-kesäkuussa Nokia käytti osingonmaksuun noin 120 miljoonaa euroa ja omien osakkeiden takaisinostoon noin 90 miljoonaa euroa.
Näin toimitusjohtaja Pekka Lundmark kommentoi Nokian tulosta kokonaisuudessaan
Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin kommentit Nokian osavuosikatsauksesta alla:
”Olen tyytyväinen toisen vuosineljänneksen vahvaan tulokseen. Liikevaihtomme kasvu parani kolmeen prosenttiin ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta toimitusketjujen jatkuneista pullonkauloista huolimatta. Vuosineljänneksen kannattavuus oli jälleen vahva ja vertailukelpoinen liikevoittomarginaalimme oli 12,2 %. Hieman edellisvuotta alempaan liikevoittomarginaaliin vaikuttivat tietyt sopimusten uusimisen ajoituksiin liittyvät tekijät Teknologia-liiketoimintaryhmässä sekä vertailukauteen vaikuttanut kertaluonteinen ohjelmistokauppa. Jos näitä tekijöitä ei oteta huomioon, liiketoiminnan kannattavuus parani edelleen merkittävästi.
Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän kasvu pysyi vahvana ja liikevaihto ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta kasvoi 12 %, joka enemmän kuin kompensoi Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihdon laskun. Olen tyytyväinen, että Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmä palasi kasvu-uralle, kun liikevaihto kasvoi 1 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta toimitusketjujen rajoitteista huolimatta. Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän liikevaihto pysyi vakaana edellisvuoteen verrattuna.
Näemme edelleen paljon mahdollisuuksia yritysasiakasliiketoiminnassa, jossa saatujen tilausten määrä kasvoi ja liikevaihto kääntyi 8 %:n kasvuun ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Nämä ovat tärkeitä askeleita pitkän aikavälin tavoitteidemme saavuttamiseksi tällä markkinalla. Vahvistaaksemme markkinajohtajuuttamme yksityisissä langattomissa verkoissa olemme kasvattaneet vuoden alusta lähtien investointejamme T&K-työhön sekä myynti- ja markkinointikanaviin. Odotamme, että saamme näille investoinneille vahvan tuoton keskipitkällä aikavälillä, mistä on osoituksena yksityisten langattomien verkkojen liikevaihdon kaksinumeroinen kasvu tällä vuosineljänneksellä.
Vaikka makrotalouden epävarmuudet ovat lisääntyneet ympäri maailmaa ja merkittävä valuuttakurssien vaihtelu voi vaikuttaa joihinkin kehittyviin markkinoihin, uskon että strategiamme on oikea näiden haasteiden keskellä navigoimiseksi. Asemaamme vahvistaa lisäksi 5G- ja kuituyhteyksien laajamittainen käyttöönotto. Liialliseen tyytyväisyyteen ei kuitenkaan ole syytä, vaan keskitymme edelleen teknologiajohtajuuden vahvistamiseen ja kustannustehokkuuden parantamiseen, jotta voimme saavuttaa tulevien vuosien strategiset tavoitteemme.
Kokonaisuudessaan vuoden alkupuolisko oli vahva ja parantunut kilpailukykymme antaa meille hyvät edellytykset saavuttaa koko vuoden 2022 ohjeistus. Teknologia-liiketoimintaryhmän tiettyjen lisenssisopimusten uusimisen aikatauluun liittyy edelleen epävarmuutta, koronasulkujen riski on yhä olemassa ja toimitusketjujen tilanne jatkuu haastavana, vaikka merkkejä tilanteen paranemisesta on nähtävissä. Tällä hetkellä arvioimme liikevaihtomme olevan lähempänä antamamme vaihteluvälin ylälaitaa. Odotamme liikevoittomarginaalin asettuvan ohjeistuksen keskivaiheille ja teemme jatkuvasti töitä vastataksemme inflaatioon ja valuuttakursseihin liittyviin haasteisiin.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »