Jolla on saanut nyt ensimmäisen puhelimensa markkinoille – ennen joulua kuten läpi vuoden luvattiinkin. Mitä löytyy Jollan tulevaisuudesta ensi vuonna? Kävimme haastattelemassa Jollan toimitusjohtajaa Tomi Pienimäkeä alkuviikosta. Olemme jo aiemmin julkaisseet neljä muuta juttua haastattelun eri aihealueista ennen tätä päätösjuttua.
”Meidän tilanne muuttuu merkittävästi nyt, kun myynti on alkanut”, Pienimäki sanoo. Nyt yhtiön kassaan tulee rahaa kunnolla myös tuotteiden myynnistä, kun tähän asti työtä on tehty rahoittajien parin kymmenen miljoonan euron sijoitusten turvin. Jollalla on vajaat 100 työntekijää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tullaanko 2014 näkemään joltain muulta kuin Jollalta Sailfish-puhelin? “Hyvin todennäköisesti”, vastaa toimitusjohtaja Pienimäki. Hänen mukaansa Jolla käy asiasta keskusteluja useiden eri kumppanien kanssa.
”Olemme koko ajan sanoneet, että pyrimme levittää Sailfishiä muille. Muuten siihen ei käyttäjämassaa saa oikein mitenkään”, toteaa Pienimäki. Kasvavan käyttäjämäärän myötä Sailfishille voisi tulla enemmän sovelluksiakin ja Jolla tehdä tulosta. Jolla on kertonut tähtäävänsä miljoonan Sailfish-puhelimen myyntiin, joka jakautuu Jollan omiin ja kumppanien puhelimiin.
Ensimmäisenä Jollan puhelin tuli myyntiin Suomessa ja nyt toimitetaan myös ennakkotilauksia jo Euroopan maihin. Jollalla on myös useita sopimuksia puhelimen myynnistä eri maissa. Esimerkiksi Portugalissa ja Tanskassa Jolla on saapumassa tarjolle vahvemmin. Tänään Jolla avasi verkkokauppansa uusille tilauksille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jollalle tärkeä markkina on tietenkin Kiina, joka kenties tulee pitkälti ratkaisemaan koko Jollan menestyksen. Jollalla on ollut pitkään jo vuoden 2012 toiselta puoliskolta asti Kiinassa puhelimen jakelusopimus suuren D.Phone-matkapuhelinketjun kanssa.
”Ei ole ollut oikein mitään uutta kerrottavaa”, toteaa Pienimäki sen tilasta. Jolla sovittaa nyt puhelintaan kiinalaisiin vaatimuksiin. ”Kysymys on siitä, paljonko tehdään lokalisointijuttuja ennen kuin toimituksia kannattaa aloittaa. Kiinan lokalisointi ei ole ollut ensimmäisenä agendalla. Ei ole mitään järkeä ensimmäiseksi maailman suurimmalle markkinalle”, kertoo Pienimäki.
”Halusimme ensin nähdä, että tämä toimii ja saada palautetta – ja sitä on helpompi saada täältä kuin Kiinasta.”
Tänä vuonna Jolla keskittyy vielä beta-testiversiomäärellä varustetun Sailfish-käyttöjärjestelmänsä paikkaamiseen toisella suurella korjauspäivityksellä. Ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana päivitykset alkavat tuoda Jollaan myös uusia toimintoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jo kauan sitten puhetta riitti myös Sailfish-allianssista, johon olisi Jollan vetämänä liittynyt alan erilaisia toimijoita operaattoreista komponenttitoimittajiin.
Pienimäen mukaan allianssiraportit olivat kuitenkin osittain väärinkäsitys. ”Meitä ymmärrettin täysin väärin. Jokin merkittävä media kirjoitti ensimmäisen jutun ja siitä tuli absoluuttinen totuus. Median lähdekritiikki jäi vähän vaillinaiseksi. Se yksi julkaisu kirjoitti aivan eri lailla, mitä me sanottiin”, Pienimäki selittää. ”Syntyi mielikuva, että meillä on kasattuna 200 miljoonaa euroa rahaa allianssiin. Mutta ei meillä sellaista ole tai ole koskaan ollut. Totesimme, että jos haluaa vakavasti tätä ehdä, niin puhutaan tuollaisista mittaluokista. Jos allianssia haluaa rakentaa se edellyttää merkittävää panostusta ja tottakai käymme erilaisia keskusteluja eri toimijoiden kanssa. Jos joku alkaa tekemään Sailfish-puhelimia, niin siitä se alkaa muotoutumaan.”
Pienemmässä mittakaavassa Jolla tekee yhteistyötä myös Jollan takakuorien eli toisien puolikkaiden kehittämisessä kumppanien kanssa. Jolla sisältää takakuorelle data- ja virtaliitäntänsä ja NFC-yhteyden, mikä mahdollistaa uusien toimintojen kehittämisen puolikkaisiin. Toistaiseksi Jolla hyödyntää tätä eri värisissä puolikkaissa olevalla piirillä, jonka puhelin tunnistaa heti kuoren liittämisen yhteydessä ja vaihtaa puhelimen ohjelmiston käyttöliittymän teeman, tai Jollan termein tunnelman, kuoressa mukana tulleeksi.
Pienimäen mukaan toisia puolikkaita on kehityksessä useammilla eri toimijoilla. ”Osa on vakavasti otettavampia ja osa lennokkaampia ajatuksia. Pyrkimys olisi, että me keskitymme puhelimen tekemiseen ja yritämme saada kumppaneita, jotka innostuisivat tästä asiasta. Kyseessä on myös resurssien käyttökysymys. Me olemme tarjonneet mahdollisuuden muille”, Pienimäki kertoo. Toinen puolikas -konsepti on Jollan itse puhelinlaitteen ainoa merkittävä erikoisuus ja myös jotain, mitä ei ole vielä muissa puhelimissa ennen nähty. Konseptin potentiaalin lunastavat kuitenkin vasta tulossa olevat puolikkaat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jonkun muun tekemän Sailfish-puhelimen ohella myös Jollalta itseltään odotetaan ensi vuonna uutta, toista puhelinmallia. Tomi Pienimäki, voimmeko odottaa Jollalta ensi vuonna uutta puhelinta? ”Kai on selvää, että laitteilla on rajattu elinkaari. Kai siihenkin voi sanoa, että todennäköisesti. Kyllä meillä on siihen suunnitelmat olemassa.”
Ensi vuodesta alkaen rahoittajien Jollaan tehdyille sijoituksille pitäisi alkaa syntyä vastinetta. Jolla toimii Nokian entisissä toimitiloissa Helsingin Ruoholahdessa, joissa toinen vuokralainen on peliyhtiökomeetta Supercell. Clash of Clansista ja Hay Daysta tuttu peliyhtiö tulee kurkottamaan jo lähelle miljardin euron liikevaihtoa. Jolla ei vielä aivan vastaaviin lukuihin yllä. ”Ehkä joku päivä sitten”, toteaa Pienimäki.
—
Lue kaikki tämän viikon Pienimäki-haastattelujuttumme tästä!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »