Google on julkaissut Pixel-älypuhelimilleen Android 13:n neljännen ja samalla viimeisen beetatestiversion eli Android 13 Beta 4:n.
Android 13:n ensimmäinen Developer Preview -versio julkaistiin jo 10. helmikuuta ja toinen 17. maaliskuuta. Ensimmäisen Android 13 Betan aika koitti 26. huhtikuuta, toisen 11. toukokuuta Google I/O -tapahtuman yhteydessä ja kolmannen 8. kesäkuuta.
Nyt julkaistun Android 13 Beta 4:n pitäisi jäädä viimeiseksi merkittäväksi testiversioksi ennen Android 13:n lopullista julkaisua päivityksenä. Tosin Android 13 Beta 3:n tavoin myös Beta 4 saattaa saada vielä pieniä korjauksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt Android 13 Beta 4:n julkaistessaan Google on todennut Android 13:n virallisen julkaisun olevan enää ”vain muutaman viikon päässä”. Todennäköisesti se tapahtuu elokuun aikana. Google tuo Android 13:n omille Pixel-puhelimilleen ja muut Android-laitevalmistajat aloittavat tämän jälkeen omien päivitystensä julkaisun eri laitteilleen vaihtelevin aikatauluin.
Jo edeltävässä Android 13 Beta 3 -testiversiossa Google saavutti niin sanotun alustavakauden, eli esimerkiksi viimeistellyt rajapinnat, jonka myötä sovelluskehittäjiin vaikuttavia muutoksia käyttöjärjestelmään ei enää tule ja kehittäjien oli mahdollista aloittaa sovellustensa lopullinen testaus. Alustavakauden Google saavutti Android 13:n kanssa kaksi kuukautta aiemmin verrattuna Android 12:n kehitystyöhön.
Android 13 Beta -testiversio on saatavilla Googlen verkkosivuilta Google-puhelimille Pixel 6 Prolle, Pixel 6:lle, Pixel 5a 5G:lle, Pixel 5:lle, Pixel 4a (5G):lle, Pixel 4a:lle, Pixel 4a XL:lle ja Pixel 4:lle, minkä lisäksi se saapuu OTA-päivityksenä Android Beta -ohjelmaan ilmoittautuneille ja esiversion käyttäjille. Googlen Pixelien jatkoksi Android 13 Beta tuli toukokuussa saataville myös useille valituille muiden valmistajien laitteille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alla on läpikäyty Android 13:n uudistuksia. Android 13 Beta 4:ssä ei merkittäviä uudistuksia ole enää tapahtunut.
Yksityisyys ja turvallisuus ovat jälleen keskeisimpiä Android 13:n kehityksen painopistealueita yhdessä nyt kehittäjien tuottavuuden kasvattamisen sekä tableteille ja muille suurinäyttöisille laitteille suunnattujen parannusten kanssa.
Android 13 tuo uuden sovellusten ilmoitusluvan. Tähän asti Androidissa ilmoitukset ovat olleet kysymättä automaattisia ja eri sovellusten ilmoitusasetuksia on voinut säätää vasta jälkikäteen, jos siihen ollut tarvetta. Android 13:ssa sovellusten tulee pyytää lupaa ennen kuin ne voivat lähettää ilmoituksia.
Android 13 tuo myös muuten hienojakoisemmat luvat sovelluksille. Aiemmin sovellukset ovat Androidilla pyytäneet pääsyä mediatiedostoihin kaikkien mediatyyppien osalta, kun jatkossa ne voivat pyytää lupaa vain kuviin tai videoihin tai äänitiedostoihin tarpeensa mukaan. Sovellusten on jatkossa siirryttävä uuteen tapaan pyytää lupia, kun ne päivitetään Android 13:n rajapintatasolle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kolmantena yksityisyysparannuksena Android 13:ssa Google tulee tarjoamaan sovelluskehittäjille myös uuden rajapinnan, joka mahdollistaa sovellukselle aiemmin käyttäjän myöntämistä luvista luopumisen, jos niille ei ole enää tarvetta. Näin sovellukset voivat luopua luvista, joita ne ovat saattaneet tarvita syystä tai toisesta vaikkapa vain kertaluonteisesti tai joiden tarve on muuten poistunut.
Android 13 tuo myös uuden järjestelmätason kuvavalitsimen, joka mahdollistaa käyttäjille kuvien ja videoiden jakamisen turvallisesti sovellusten kanssa standardoidulla ja optimoidulla tavalla. Sovellukset voivat hyödyntää kuvavalitsimen rajapintoja saadakseen pääsyn vain käyttäjän valitsemiin kuviin ja videoihin tarvitsematta pyytää lupaa kaikkien mediatiedostojen näkemiseksi.
Googlen mukaan se aikoo tuoda uuden kuvavalitsinkokemuksen myös useammille Android-käyttäjille Google Play -palvelujen päivitysten kautta Android 11 ja 12 -versioissakin.
Lisäksi yksityisyysparannuksena Android 13 esittelee uuden sovellusluvan lähellä oleviin Wi-Fi-laitteisiin yhteyden muodostamiseksi. Se mahdollistaa sovelluksille lähellä olevien Wi-Fi-laitteiden havaitsemisen ja niihin yhdistämisen ilman, että niiden tarvitsee enää pyytää lupaa käyttäjän sijaintitietoihin. Aiemmin monen sovelluksen oli pakko pyytää Wi-Fi-laitteisiin yhdistämisen vuoksi lupaa sijaintitietoihin, vaikka ne eivät itse sijaintietoja mihinkään tarvinneetkaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android 13 avaa myös kehittäjille myös jälleen muuten paljon uusia mahdollisuuksia.
Android 13:ssa Google laajentaa Android 12:ssa esiteltyä Material Youn dynaamista väriteemajärjestelmää myös kaikkiin sovelluskuvakkeisiin. Käyttäjät voivat valita käyttöön kuvakkeet, jotka heijastavat taustakuvan väriä tai muuta teemaa. Tätä silmällä pitäen sovelluskehittäjiä kehotetaan tarjoamaan sovelluksestaan monokromaattinen sovelluskuvake sekä tukemaan muuten tarvittavalla tavalla uudistusta. Googlen mukaan teemoitetut sovelluskuvakkeet ovat aluksi saatavilla Pixel-laitteissa, mutta se tekee yhteistyötä laitevalmistajakumppanien kanssa laajemman käyttöönoton osalta.
Google helpottaa myös sovellusten tarjoamien pika-asetusten löytämistä ja lisäämistä. Uuden rajapinnan avulla sovellus voi nyt esittää käyttäjälle kyselyn pika-asetuskuvakkeen lisäämisestä helposti yhdellä painalluksella pika-asetusten valikkoon, joka avautuu näytön yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä.
Android 13 tuo myös kehittäjien kannalta helpottavia uudistuksia sovelluskohtaisiin kieliasetuksiin, jotka eroavat järjestelmän kielestä.
Android 13:n osaksi Google on sisällyttänyt odotetusti myös Bluetooth LE Audio -tuen. Vuoden 2020 alussa alun perin esitelty Bluetooth LE Audio -spesifikaatio tulee mahdollistamaan sitä tukevissa laitteissa hyvän äänenlaadun yhdistämisen potentiaalisesti entistä huomattavasti pidempään toiminta-aikaan.
Android 12:n jälkeen erikseen julkaistussa Android 12L -käyttöjärjestelmäversiossa Google jo optimoi jo käyttöliittymää suurempinäyttöisille laitteille. Android 13 vie kehitystä eteenpäin tuomalla tableteille paremman moniajon uudistetulla tehtäväpalkilla, jonka avulla on helppo vaihtaa yhden sovelluksen näkymästä jaetun näytön näkymään vetämällä sovellus näytölle.
Parannuksia on tulossa myös kirjoittamiseen ja piirtämiseen stylus-kynällä: Android 13:ssa kättä voi pitää mukavasti näytön päällä ilman, että laite tulkitsee tätä kynän kosketukseksi.
Googlen mukaan Android 13:ssa useimmat sovelluksia koskevat muutokset ovat valinnaisia, mikä antaa sovelluskehittäjille aikaa niihin mukautumiseen.
Android 13 jatkaa myös aiemmista versioista tuttua kehitystä, jossa Google on siirtänyt yhä laajempia osia käyttöjärjestelmästä päivitettäväksi Google Playn kautta. Esimerkiksi edellä mainittu uusi kuvavalitsin ja OpenJDK 11 -liitännäiset muutokset tuodaan Google Play -päivitysten kautta myös osaksi vanhempia Android-versioita. Lisäksi Google Playn kautta päivitettäväksi on Android 13:n yhteydessä lisätty esimerkiksi Bluetooth- ja Ultra Wideband -moduulit.
Edellä mainittujen uudistusten ohella Google hienosäätää Androidin kehitysversioissa jatkuvasti myös eri toimintojen sekä erityisesti Pixel-puhelintensa käyttöliittymän yksityiskohtia.
Lisää Android 13 Beta 4:stä voi lukea Googlen Android Developers Blogista sekä Googlen Android 13 -kehittäjäsivuilta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »