Maailman rikkain ihminen, Teslan ja SpaceX:n pääomistajana ja toimitusjohtajana tunnettu Elon Musk on ilmoittanut vetäytyvänsä sosiaalisen median palvelun Twitterin ostamisesta.
Musk oli aiemmin tehnyt sopimuksen Twitterin kanssa yhtiön ostamisesta 44 miljardilla dollarilla.
Musk ilmoitti vetäytymisestään kaupoista uudessa arvopaperimarkkinailmoituksessa Suomen aikaa myöhään perjantai-iltana 8. heinäkuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muskin liikkeet Twitterin ympärillä ovat olleet jo entuudestaan värikkäitä. Lopulta hän näyttää alkaneen katua Twitterin kanssa tekemäänsä sopimusta, jossa hän tarjosi yhtiöstä kovan hinnan samalla, kun talous- ja markkinakehitys ympärillä heikentyi nopeasti.
Useamman viime viikon ajan Muskilta on saatu kuulla valitusta liittyen roska- ja feikkitilien määrään Twitterissä. Tämä on yleisesti nähty tekosyyksi vetäytyä kaupoista tai ainakin neuvotella uudelleen kauppahinnasta.
Musk vaati aiemmin saada Twitteriltä lisätietoja, jotka osoittaisivat roska- ja feikkitilien määrän olevan Twitterin julkistusten mukaisella tasolla. Twitter on kertonut roska- ja feikkitilien määräksi alle 5 prosenttia kaikista käyttäjätileistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt ilmoituksessaan vetäytyä kaupoista Musk on lisäksi todennut, että roska- ja feikkitileihin liittyvän ongelman lisäksi Twitter olisi rikkonut Muskin ja yhtiön välistä sopimusta kaupoista myös erottamalla kaksi johtajaa sekä vähentämällä henkilöstöä sekä jäädyttämällä rekrytoinnit.
Vaikka Musk nyt ilmoitti vetäytyvänsä kaupoista, ei asia ole todellakaan loppuunkäsitelty.
Twitter on jo ilmoittanut vievänsä asian oikeuteen Delawaren osavaltiossa tavoitteenaan pyrkiä toteuttamaan kauppa Muskin kanssa sovitulla tavalla.
”Twitterin hallitus on sitoutunut saattamaan kaupan päätökseen herra Muskin kanssa sovitulla hinnalla ja ehdoilla ja aikoo ryhtyä oikeustoimiin yhdistymissopimuksen täytäntöönpanemiseksi. Olemme varmoja, että voitamme Delawaren oikeudessa”, kommentoi Twitterin hallituksen puheenjohtaja Bret Taylor.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osana Muskin ja Twitterin välistä sopimusta oli sovittu Twitterille maksettavasta 1 miljardin dollarin korvauksesta kauppojen jäädessä toteutumatta. Musk kiistää olevansa velvoitettu maksamaan edes tätä 1 miljardia dollaria johtuen Twitterin toimita, jotka hänen mukaansa ovat rikkoneet sopimusta.
Twitterin viedessä asian oikeuteen, mahdollisia päätösvaihtoehtoja on yksinkertaistetusti kolme: joko oikeus pakottaa Muskin toteuttamaan kaupan sovitun mukaisesti tai se hyväksyy kaupasta vetäytymisen olleen sopimuksen mukaista, jonka jälkeen sen tulee määritellä vielä, tuleeko Muskin maksaa Twitterille korvauksia vai ei.
Arvioissa tilanteesta on lisäksi nostettu esiin jo sekin mahdollisuus, että oikeus pakottaisi Muskin kauppojen läpiviemiseen, mutta hän ei kuitenkaan niin lopulta tekisi. Tämän jälkeen tilanne säilyisi edelleen hyvin epäselvänä.
Lisäksi toki yksi vaihtoehto on edelleen, että Twitter ja Musk sopivat tilanteen oikeuden ulkopuolella. Tässä tapauksessa Musk todennäköisesti joutuisi suorittamaan Twitterille merkittävästi 1 miljardia suuremman korvauksen, sillä yleisesti Twitterin nähdään olevan osapuolten sopimuksessa vahvoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jo alusta asti Muskin ja Twitterin välillä on nähty monta käännettä.
4. huhtikuuta Elon Musk ilmoitti ostaneensa Twitteristä yli 9 prosentin omistusosuuden. Muskista piti tulla tämän jälkeen Twitterin hallituksen jäsen, kunnes hän yllättäen vetäytyikin hallitukseen liittymisestä. 14. huhtikuuta Musk esitti julkisesti ostotarjouksen koko Twitteristä.
Twitter teki 25. huhtikuuta sopimuksen Elon Muskin kanssa liittyen tämän esittämään ostotarjoukseen yhtiöstä. Twitterin hallitus päätyi aluksi vastahankaan asettumisen jälkeen yksimielisesti hyväksymään Muskin ostotarjouksen ja suosittelemaan sitä osakkeenomistajille.
Muskin esittämä ostotarjous Twitteristä oli 54,20 dollaria osakkeelta, ja yhteensä Twitterin arvo kaupassa näin noin 44 miljardia dollaria eli vajaat 41 miljardia euroa. Kaupan oli odotettu toteutuvan vuoden 2022 aikana Twitterin osakkeenomistajien hyväksynnän, tarvittavien viranomaishyväksyntöjen sekä tavanomaisten muiden ehtojen täytyttyä.
Kauppaa Twitterin osakkeilla käytiin jo ennen Muskin vetäytymisilmoitusta yli 30 prosentin alennuksella suhteessa Muskin tarjoamaan hintaan. Vetäytyminen painoi kurssia vielä entisestään: pörssin jälkikaupankäynnissä perjantaina Twitterin osakekurssi painui 35,04 dollariin, joka on yli 35 prosenttia alle Muskin tarjoaman.
Muskin toiminta Twitter-kauppojen yhteydessä on herättänyt kaiken kaikkiaan paljon närää. Muun muassa joukko Twitterin osakkeenomistajia ovat haastaneet hänet oikeuteen, minkä lisäksi myös Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinaviranomainen SEC tutkii Muskin lainvastaisesti pitkittämää ilmoitusta 5 prosentin omistusosuuden ylittämisestä. Lisäksi Muskin toimet ovat ajaneet myös Twitterin johdon sekavaan tilanteeseen, ja monelle pomolle on joko annettu lähtöpassit tai he ovat päättäneet itse jättää yhtiön.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »