Facebookista Meta Platformsiksi viime vuonna nimensä muuttanut, sosiaalisen median palveluistaan tunnettu yhtiö on ilmoittanut nyt tulevansa sulkemaan kryptovaluuttapohjaisen Novi-lompakkopalvelunsa syyskuun alusta.
Novin tavoitteena oli mahdollistaa helppo ja nopea maksaminen esimerkiksi Facebook- tai WhatsApp-kavereille ja muille yhteystiedoille ja yrityksille. Alkuvaiheessa Novi-lompakolla maksut tapahtuivat Yhdysvaltojen dollaria vastaavaa Pax Dollar (USDP) -stablecoin-kryptovaluutalla. Palvelua testattiin myös osana WhatsAppia loppuvuodesta 2021 alkaen.
Metan mukaan Novi-sovellus ja Novi-palvelu WhatsAppin osana eivät ole saatavilla enää 1. syyskuuta alkaen. Jo 21. heinäkuuta alkaen käyttäjät eivät voi enää lisätä varoja tileilleen, ja käyttäjien kehotetaan nostavan varansa pois Novista niin pian kuin mahdollista. Toiminnan päättymisen jälkeen käyttäjillä ei ole enää pääsyä transaktiohistoriaansa tai muihin tietoihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaikka Meta ajaa nyt Novin alas, kertoo yhtiö suunnittelevansa sen teknologian hyödyntämistä tulevissa tuotteissa, kuten metaversumin kehittämisessä.
”Hyödynnämme jo vuosien työtä, jota on käytetty Metan ominaisuuksien rakentamiseen lohkoketjuissa ja esittelemme uusia tuotteita, kuten digitaaliset keräilytuotteet”, kommentoi Meta lausunnossaan Bloombergille. ”Voitte odottaa näkevänne meiltä enemmän web3:n osalta, koska olemme erittäin optimistisia sen arvon suhteen, jonka nämä teknologiat voivat tuoda ihmisille ja yrityksille metaversumissa.”
Metan kryptovaluuttahankkeilla ja lompakolla on takanaan monivaiheinen historia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Facebook esitteli suunnitelmansa uudesta Libra-kryptovaluutasta ja Calibra-lompakosta alun perin kesällä 2019. Sittemmin kumppanien kaikottua ja poliitikoiden sekä viranomaisten asettaman kovan kritiikin ja paineen myötä Facebook joutui perääntymään ja muuttamaan suunnitelmiaan useampaan otteeseen. Lompakon nimeksi muuttui keväällä 2020 Novi ja uuden kryptovaluutan nimeksi Diem, ja alkuperäisistä suunnitelmista poiketen kyse ei ollut enää useiden fiat-valuuttojen taustoittamasta kryptovaluutasta. Sen sijaan Diemistä kehitettiin perinteisempää stablecoin-kryptovaluuttaa.
Ensimmäisillä markkinoilla Novi-lompakkosovellus tuli vihdoin saataville pilottiluonteisesti lokakuussa, mutta Diem-kryptovaluuttaa ei vielä julkaistu sen yhteydessä. Lopulta Facebookista Metaksi nimensä muuttanut yhtiö irtautui koko valuuttahankkeesta sitä kehittäneen Diem Associationin myydessä siihen liittyvät omaisuuserät tammikuussa 2022 Silvergate Capitalin johtamalle ryhmälle 200 miljoonalla dollarilla. Aiemmin loppuvuodesta 2021 Facebookilla lohkoketju- ja kryptovaluuttahankkeita johtanut David Marcus jätti yhtiön.
Alun perin Libran ja sittemmin myös Diemin visiona oli helpottaa rahansiirtoja, myös eri maiden väillä. Aluksi Novi-lompakko tuli kuitenkin saataville tukien Yhdysvaltojen dollaria vastaavaa Pax Dollar (USDP) -stablecoin-kryptovaluuttaa mahdollistaen osan käyttäjistä Yhdysvalloissa ja Guatemalassa siirtää rahaa.
Metan päätös ajaa nyt alas Novi voidaan nähdä osana sen kustannusleikkauksia nopeasti viime aikojen heikentyneessä talousympäristössä kiihtyneen inflaation ja osin sen myötä ympäri maailmaa romahtaneen kuluttajaluottamuksen johdosta. Erityisesti kryptovaluuttamarkkinat ovat myös romahtaneet vuoden 2022 aikana ja moni projekti on ajautunut suuriin ongelmiin. Lisäksi Meta on kohdannut omassa liiketoiminnassaan ongelmia myös Applen tekemien, käyttäjien yksityisyyttä parantavien muutosten seurauksena.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »