OnePlussalta on viime vuosina nähty jo useammat erilaiset täyslangattomat nappikuulokkeet eri hintaluokissa.
Kesällä 2020 OnePlus julkisti alkuperäiset avoimen mallin OnePlus Buds -kuulokkeet 89 euron suositushinnalla. Syksyllä 2020 rinnalle esiteltiin edullisemmat, korvakäytävän sulkevilla tulpilla varustetut OnePlus Buds Z -kuulokkeet 59 euron suositushinnalla. Kesällä 2021 valikoima täydentyi uudella huippumallilla, 149 euron suositushinnan OnePlus Buds Pro -kuulokkeilla, joissa oli ensimmäisinä OnePlus-kuulokkeina aktiivinen melunvaimennus. Loppuvuonna 2021 vuorossa olivat 99 euron suositushinnalla OnePlus Buds Z2 -kuulokkeet, myöskin aktiivisella melunvaimennuksella varustettuna.
Nord Buds -kuulokkeet ovat puolestaan ensimmäiset kuulokkeet OnePlussan Nord-tuotesarjassa, jossa on aiemmin nähty sen edullisen ja keskihintaluokan älypuhelimia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
49 euron suositushinnaltaan Nord Budsit ovatkin toistaiseksi OnePlussan edullisimmat täyslangattomat nappikuulokkeet. Suomessa Nord Budsit tulevat saataville viikolla 22, joka alkaa 30. toukokuuta. Ennakkomyynti alkoi jo 19. toukokuuta.
Useimmilla markkinoilla, kuten Suomessa, Nord Buds -kuulokkeet ovat saatavilla vain yhtenä mustana Black Slate -värivaihtoehtona.
Nord Buds -kuulokkeet ovat muotoilultaan poikkeuksellisen ”lättänät” varsiosaltaan. Muodollaan kuulokkeet erottuvat samalla mukavasti massasta ja ovat melko tyylikkäätkin, vaikka toki tältä osin on kyse makuasioista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Varsiosa on ulospäin näkyvältä osin mattapintainen, kun taas korvan sisään menevä osa kuulokkeesta on pinnaltaan kiiltävä. Kuulokkeissa on korvakäytävän sulkevat silikonitulpat, joita kuulokkeiden mukana toimitetaan yhteensä kolme eri kokoa.
Yksittäisen kuulokkeen paino on 4,82 grammaa, ja kuulokkeet tuntuvat varsin kevyiltä. Mitoiltaan kuuloke on 27,76 x 20,72 x 23,49 millimetriä.
Kosketustoiminnoille kummassakin kuulokkeessa on oma pyöreä kiiltävä alueensa. Korotettuna se erottuu selvästi muusta pinnasta, eikä testin aikana kuulokkeiden kanssa aiheutunut virhekosketuksia.
Latauskotelo noudattelee kuulokkeiden kanssa samaa ovaalimaista, suoralinjaista muotokieltä. Samanlainen, yhtenäisyyttä luova muotoilu itse kuulokkeissa ja latauskotelossa on tyylikäs ratkaisu. Sinällään latauskotelo on varsin kookas, mitä teräväreunainen muotoilu vielä korostaa. Latauskotelon mitat ovat 67,9 x 35,5 x 28,68 millimetriä ja paino 41,7 grammaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nord Budsien latauskotelon laatutuntuma on itse kuulokkeiden tavoin hyvä – kertaluokkaa kalliimmissakin kuulokkeissa on nähty latauskoteloita, jotka natisevat Nord Buds -koteloa enemmän. Kuulokkeet asettuvat koloihinsa kotelossa vakaasti magneettien ohjaamana, eikä kuulokkeita ole mahdollista asettaa väärän puolen koloon vahingossa.
Nappikuulokkeiden korviin sopivuus on paljon käyttäjästä kiinni, mutta ainakin omiin korviini Nord Budsit istuvat mukavasti ja tiiviisti, ja kuulokkeita voi käyttää pidempäänkin korvien rasittumatta. Kuten edelläkin jo mainittu, mukana toimitetaan kolme eri kokoa korvakäytävän sulkevista silikonitulpista, joten säätövaraa on tarjolla tavanomaiseen tapaan.
Kestävyydeltään kuulokkeet ovat IP55-luokitellut, eli käytännössä hien- ja roiskevedenkestävät. OnePlussan mukaan kuulokkeissa on myös hienkestävä hydrofobinen nanopinnoite, joka suojaa niitä korroosiolta.
OnePlus on korostanut Nord Budsien tarjoavan voimakkaan bassotoiston, ja tässä kohdin todellisuus vastaa lupauksia. Äänentoisto yllätti positiivisesti, sillä kaiken kaikkiaan se on bassopainotteisuudestaan huolimatta miellyttävä ja erityisesti edullisiksi alle 50 euron kuulokkeiksi äänenlaatua voi pitää onnistuneena.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuulokkeissa on varsin kookkaat 12,4 millimetrin kokoiset titaanipäällysteiset dynaamiset kaiutinelementit.
Aktiivista melunvaimennusta Nord Budsit eivät sisällä, joten ulkopuoliset äänet kuulokkeiden kanssa kuuluvat monia kalliimpia, aktiivisella melunvaimennuksella varustettuja kuulokkeita selvemmin. Silkonitulppien tarjoama passiivinen melunvaimennus on kuitenkin kohtalaisella tasolla, mutta tämä riippuu toki myös itse kunkin korvien muodosta ja siitä miten hyvin kuulokkeet korvaan sattuvat sopimaan.
Edullisissa kuulokkeissa aktiivinen melunvaimennus on vielä nykypäivänä harvinaisuus ja voi vastavuoroisesti tarkoittaa muista ominaisuuksista karsitun. Nord Buds -kuulokkeissa äänenlaatu on lähtökohtaisesti kohdallaan, mitä moni arvostanee lopulta melunvaimennusta enemmän.
Bluetooth-yhteyden osalta Nord Buds -kuulokkeissa on tuettuna Bluetooth 5.2 -versio ja äänikoodekeista vain tavanomaiset SBC ja AAC, eli muista korkeamman äänenlaadun pakkauksen puolesta mahdollistavista koodekeista ei kuulokkeilla pääse nauttimaan.
Puheluissa kuulokkeiden äänenlaatu on lähtökohtaisesti otollisissa olosuhteissa kelvollinen. Kummassakin kuulokkeessa on kaksi mikrofonia melunvaimennukseen puheluissa yhdessä tekoälyalgoritmin kanssa. Lisäksi OnePlussan mukaan kuulokkeiden rakenne on suunniteltu vähentämään tuulesta aiheutuvaa kohinaa. Valitettavasti nimenomaan kovemmassa tuulessa ja siitä aiheutuvassa kohinassa kuulokkeiden äänen poimiminen tuntuu kärsivän pahasti, sillä ääni alkaa ikään kuin pätkimään niin, ettei siitä saa enää kunnolla selvää.
Nord Budsit eivät tue yhdistämistä samanaikaisesti kahteen laitteeseen eli niin sanottua multipoint-ominaisuutta, joka helpottaisi kuulokkeiden saumatonta käyttöä eri laitteiden välillä.
Lisäksi Nord Budsien yllättävämpi puute on se, etteivät ne tunnista korvassa olemista. Näin ollen monista muista täyslangattomista kuulokkeista poiketen toisto ei automaattisesti katkea otettaessa kuuloke korvasta tai jatku laitettaessa se takaisin.
Vain OnePlus-älypuhelinten kanssa äänentoiston erikoisominaisuuksia ovat Dolby Atmos -tilaäänituki ja matalan viiveen tila.
Dolby Atmos -tilaäänitoisto on tuettuna OnePlus 7 -sarjan ja uudempien numerosarjan mallien kanssa (toistaiseksi OnePlus 7, 7 Pro, 7T, 7T Pro, 8, 8 Pro, 8T, 9, 9 Pro, 9R, 9 RT, 10 Pro). Kuulokkeiden viive puolestaan on matalimmillaan 94 millisekuntia, kun kuulokkeet on yhdistetty tiettyjen OnePlus-puhelinten kanssa ja käytössä on Pro Gaming -pelitila.
OnePlus-älypuhelinten (OnePlus 6 ja uudempi, Android 11 ja uudempi) kanssa Nord Buds -kuulokkeet tukevat myös OnePlus Fast Pair -pikaparitusta, kunhan Wireless Earphones -sovellus on lisäksi ajan tasalla.
Laajemmin eri Android-laitteiden tarjoamaa Google Fast Pair -pikaparitusta ja muita toimintoja kuulokkeet eivät sen sijaan tue.
OnePlus-älypuhelimissa kuulokkeiden asetukset löytyvät suoraan Asetukset-sovelluksesta Bluetooth-valikosta. Muissa Android-älypuhelimissa hallinta onnistuu HeyMelody-sovelluksella. Se on saatavilla myös iPhoneille, mutta vielä tämän arvostelun julkaisuhetkellä HeyMelody-sovellus iPhonessa ei ollut päivittynyt tukemaan Nord Budseja.
Tarjolla kuulokkeiden asetuksissa on ilahduttavasti taajuuskorjain, jossa vaihtoehtoina oletustilan Tasapainoinen ohella ovat Voimakas, Serenadi ja Basso. Lisäksi taajuustoiston voimakkuutta voi mukauttaa oman maun mukaan.
Lisäksi mahdollista on muokata kuulokkeiden kosketustoimintoja. Sekä vasemmalle että oikealle kuulokkeelle voi erikseen määritellä toiminnot yhdelle, kahdelle ja kolmelle napautukselle sekä pitkälle kosketukselle. Yhdelle napautukselle ainoa mahdollinen toiminto on toista/tauko, kahdelle napautukselle lisäksi edellinen, seuraava tai puheavustajan (esimerkiksi Google Assistant) aktivointi. Kolmelle napautukselle mahdollisia toimintoja ovat edellinen, seuraava ja puheavustaja. Pitkälle kosketukselle ainoa mahdollinen toiminto on vaihto kahden viimeksi yhdistetyn laitteen välillä.
Halutessaan kaikki kosketustoiminnot saa poistettua käytöstä, mutta onneksi virhekosketusten kanssa ei Nord Buds -kuulokkeissa ongelmia ole.
Muilta osin OnePlus-puhelinten Bluetooth-asetukset ja toisaalta HeyMelody-sovellus tarjoavat samat mahdollisuudet kuulokkeiden hallintaan ja päivittämiseen, mutta lisätoimintona OnePlus-puhelimissa on Etsi nappikuulokkeet -valinta, joka toistaa kuulokkeista ääntä niiden löytämiseksi lähistöltä.
Nord Buds -kuulokkeissa on 41 milliampeeritunnin ja latauskotelossa 480 milliampeeritunnin akku.
OnePlussan itsensä mukaan akunkesto kuulokkeissa yltää 7 tuntiin ja yhdessä latauskotelon kanssa 30 tuntiin, joten latauskotelosta akultaan tyhjentyneet kuulokkeet voi ladata noin kolme kertaa. Puheluissa akunkeston kerrotaan yltävän 3,5 tuntiin.
Täyslangattomien nappikuulokkeiden akunkeston arviointi on osin hankalaa jatkuvasti muuttuvista olosuhteista sekä akunkestoon nähden lyhyistä kertakäyttöjaksoista johtuen. Mitään syytä epäillä OnePlussan akunkestolupausten asettumista karkeasti oikeaan ei kuitenkaan testin aikana ilmennyt.
Edullisten täyslangattomien kuulokkeiden sarjassa 7 ja kotelon kanssa 30 tunnin akunkesto on hyvää, ellei jopa erinomaista tasoa.
Lisäksi Nord Buds -kuulokkeet tukevat myös nopeaa pikalatausta: vain 10 minuutin latauksen luvataan tuovan jo 5 tuntia lisää kuunteluaikaa, kun kuulokkeita ja koteloa ladataan samanaikaisesti. Pelkkä kuulokkeiden lataus tuo niihin 10 minuutissa 3 tuntia kuunteluaikaa.
Latauskotelo on varustettu USB-C-liitännällä, jonka kautta lataus käy. Mukana Nord Buds -myyntipakkauksessa toimitetaan lyhyt USB-A-USB-C-kaapeli. Langatonta latausta Nord Budsien kotelo ei tue.
Yhteenveto: Yllättävän hyvät kuulokkeet alle 50 eurolla
Nord Buds -kuulokkeista ei löydy monia hienouksia, kuten aktiivista melunvaimennusta tai juuri mitään muitakaan erikoistoimintoja, mutta perusasiat niissä ovat kunnossa. Äänenlaatu ja akunkesto ovat kuulokkeiden hintaan nähden hyvällä tasolla. Äänentoistoa voi lisäksi tarvittaessa mukauttaa taajuuskorjaimella oman maun mukaan.
Nord Buds -kuulokkeiden vahvuuksia ovat myös elegantin tyylikäs muotoilu ja hyvä laatutuntuma – sekä latauskotelon että kuulokkeiden osalta, vaikka kuulokkeet ovatkin varsin kevyet. Lisäksi pikalatauksen avulla kuunteluaikaa saa tarvittaessa nopeasti lisää.
Testin aikana kaipasin Nord Buds -kuulokkeista puuttuvaa toimintoa, joka tunnistaa kuulokkeen ottamisen ja asettamisen korvaan sekä keskeyttää tai jatkaa toistoa tämän perusteella. Lisäksi Nord Buds -kuulokkeiden mikrofonit tuntuvat kovemmassa tuulessa pätkivän ääntä puheluissa. Kuulokkeiden latauskotelo on myös niin suurikokoinen, että housujen taskuun se alkaa olla liian kookas.
Täyslangattomia nappikuulokkeita saa edullisimmillaan kaupasta alle 20 eurollakin, mutta aivan halvimmat vaihtoehdot kannattaa todennäköisesti sivuuttaa.
Kokonaisuutena Nord Buds -kuulokkeet tuntuvat hyvin 49 euron suositushintansa arvoisilta.
Valinnanvaraa täyslangattomien nappikuulokkeiden markkinoilla on lähes loputtomasti. Nord Buds -kuulokkeet ovat hyvä valinta, jos haussa ovat edulliset, mutta hyvän äänenlaadun, laatutuntuman ja akunkeston kuulokkeet, eikä tarvetta ole erikoisemmille lisätoiminnoille.
Vaihtoehtoja Nord Buds -kuulokkeille harkitessa kannattaa pohtia erityisesti sitä, kaipaako lisäksi aktiivista melunvaimennusta. Täysin tai lähes samalla hinnalla on jo saatavilla melunvaimennuksellakin varustettuja kuulokkeita, kuten esimerkiksi Happy Plugs Air 1 ANC, JBL Tune 230NC ja Xiaomin Redmi Buds 3 Pro.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »