Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoo sen 16. toukokuuta uudistamansa määräyksen antavan operaattoreille uudet velvoitteet estää soittajan numeron väärentäminen ja huijaussoittojen välittäminen puhelun vastaanottajille.
Aiemmin Traficom oli jo antanut operaattoreille asiasta suosituksen.
Uudistetun määräyksen tavoitteena on estää suomalaisten numeroiden käyttö kansainvälisessä tietoverkkorikollisuudessa ja vähentää ulkomailta tulevia huijauspuheluita. Velvoitteet estää väärennettyjen numeroiden käyttö astuvat voimaan asteittain: kiinteän verkon numeroiden osalta 1.7.2022 ja matkapuheinnumeroiden osalta 2.10.2023.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Soittajan numeron väärentäminen ulkomailta tulevissa huijauspuheluissa on ollut viime vuosina merkittävä ongelma myös Suomessa. Huijauspuheluissa tavoitteena voi muun muassa olla huijata puhelun vastaanottaja luovuttamaan huijarille etäkäyttöyhteys vastaanottajan tietokoneelle (teknisen tuen huijauspuhelu) tai antamaan verkkopankkitunnukset huijarin käyttöön. Keskusrikospoliisin aikaisemman arvion mukaan suomalaiset ovat menettäneet vuosina 2020 ja 2021 yksistään teknisen tuen huijauspuheluissa noin 7,1 miljoonaa euroa.
Suomessa operaattorit on jo aiemmin velvoitettu huolehtimaan numeroiden oikeellisuudesta, mutta ulkomailta yleisenä ulkomaanliikenteenä saapuvista puheluista ei ole ollut käytännössä mahdollisuutta tunnistaa soittajaa ja tarkistaa, onko tällä oikeus käyttää ilmoitettua suomalaista puhelinnumeroa. Nyt määräys antaa Traficomin mukaan selkeät velvoitteet tarkistaa myös ulkomailta tulevien puheluiden osalta, että suomalaisia puhelinnumeroita ei ole väärennetty.
”Suomalaiset teleoperaattorit ovat tehneet erittäin hyvää yhteistyötä viimeisen vuoden ajan yhteistä tavoitetta kohti. Operaattorit ovat alusta alkaen pitäneet uutta määräystä välttämättömänä, jotta ne voivat puuttua puhelinliikenteeseen rikollisen toiminnan ehkäisemiseksi. Uskomme, että luottamus siihen, että suomalaisesta numerosta tuleva puhelu on oikeasti soitettu suomalaisesta puhelinliittymästä, voidaan palauttaa uudistetun Määräyksen 28 toimenpiteiden mukaisesti,” sanoo Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen kehityspäällikkö Lauri Isotalo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Määräyksen uudistamistyössä mukana ovat olleet suomalaiset operaattorit DNA, Elisa, Telia ja Ålcom.
Tehtävien muutosten seurauksena yritysten puhelinpalvelut voivat estyä, jos niitä ei ole järjestetty uudistetun määräyksen mukaisesti. Suomalaisella puhelinliittymällä ja -numerolla voi edelleen soittaa ulkomailta Suomeen, mutta uudistettu määräys varmistaa sen, ettei suomalaisen puhelinliittymän ja numeron haltijan puhelinnumeroa käytetä rikoksiin.
Suomessa toimivat yritykset voivat uudistetun määräyksen mukaisesti myös jatkossa ostaa ja tarjota vaihde- tai call center -palveluja yrityksen käyttöön ulkomailta käsin. Uusi määräys kuvaa miten yhdysliikenne on järjestettävä teleoperaattoreiden kanssa yhteistyössä siten, että yritysvaihteesta tulevat puhelut voidaan tunnistaa ja numeroiden käyttöoikeus varmistaa.
”Kehotamme yrityksiä jo nyt tutustumaan uudistetun määräyksen sisältöön ja varmistamaan, että niiden ulkomailta ostamat puhelinpalvelut on järjestetty Määräyksen 28 mukaisesti vaihde- tai call center -palvelujen tarjoamisen jatkamiseksi”, korostaa Isotalo.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »