Muun muassa Tinderin ja muita deittipalveluja omistava Match Group haastoi Googlen aiemmin toukokuussa oikeuteen. Syynä ovat Google Play -sovelluskaupan kiristyneet rajoitukset sovellusten sisäisille ostoille. Nyt Google ja Match Group ovat tehneet väliaikaisen sopimuksen, kunnes oikeus käsittelee asiaa.
Google kertoi jo vuonna 2020, että jatkossa se edellyttää kaikkien Play-kaupassa jaettavien sovellusten hyödyntävän sen tarjoamaa maksutapaa. Muutoksen voimaantuloa lykättiin lopulta alun perin suunnitellusta syksystä 2021 vuoteen 2022. 1. kesäkuuta alkaen Google on kertonut voivansa poistaa Play-kaupasta sovellukset, jotka eivät ole ehtojen mukaisia eli eivät käytä sen maksutapaa.
Sekä Applen että Googlen sovelluskauppakäytännöt ovat olleet laajentuneen kritiikin ja tarkastelun kohteena viime aikoina.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen tavoin myös Google pidättää sovelluskauppansa maksujärjestelmän kautta suoritetuista maksuista pääosin 30 prosentin komission itselleen. Tosin vuoden 2022 alusta kaikkien tilausten osalta komissio on enintään 15 prosenttia ja osin vain 10 prosenttia.
Mielenkiintoisesti Google Playn säännöt edellyttivät jo aiemminkin Googlen maksujärjestelmän tarjoamista digitaalisen sisällön ostoihin, mutta Google on antanut tähän asti todellisuudessa monien sovelluskehittäjien jättää tämän huomiotta ilman seuraamuksia.
Googlen mukaan se puolustautuu Match Groupia vastaan oikeudessa, mutta 19. toukokuuta se pääsi oikeuden pyynnöstä Match Groupin kanssa väliaikaiseen sopimukseen siksi ajaksi, kun tapausta käsitellään oikeudessa ja Google suunnittelee omaa vastakannettaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Omassa tiedotteessaan Google kertoo Match Groupin lähettäneen kuitenkin 20. toukokuuta harhaanjohtavan tiedotteen, joka vääristelee asioiden todellista laitaa väliaikaisen sopimuksen osalta.
Googlen mukaan oikeus pyysi Googlea olemaan väliaikaisesti poistamatta Match Groupin sovelluksia Play-kaupasta 1. kesäkuuta alkaen, vaikka ne rikkovatkin kaupan ehtoja. Google kertoo suostuneensa tähän useilla ehdoilla, jotka sisältävät Match Groupin tallettavan 40 miljoonaa dollaria sulkutilille vastineeksi sen Googlen ehtojen mukaan kertyvistä palvelumaksuista ja Match Groupin toimittavan Googlelle kuukausittain kirjanpidon kaikista sovellustensa sisäisistä digitaalisen sisältöjen ja palvelujen ostoista 1. kesäkuuta alkaen.
Lisäksi Match Groupin on toimittava hyvässä hengessä mitä tulee Google Playn maksujärjestelmän tarjoamiseen vaihtoehtona käyttäjille samalla, kun Google sitoutui toimimaan hyvässä hengessä kehittämään lisämaksutapaominaisuuksia, jotka ovat tärkeitä Match Groupille.
Googlen mukaan se on luottavainen puolustuksensa osalta Match Groupin sitä vastaan nostaman kanteen osalta, mutta lisäksi Google tulee myös jättämään oikeudelle vastakanteen, jonka mukaan Match Group ei ole täyttänyt velvollisuuksiaan, joista se on sopinut Googlen kanssa tekemässä kehittäjäsopimuksessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Match Groupin ohella Google on tehnyt nyt vastaavan väliaikaisen sopimuksen myös Fortnite-pelistään tunnetun Epic Gamesin kanssa. Epicin nykyisin omistamaa Bandcamp-musiikkisovellusta uhkasi myös poistaminen Google Playsta 1. kesäkuuta alkaen sen jatkaessa oman maksutapansa tarjoamista Googlen maksutavan sijaan. Väliaikaisen sopimuksen myötä Bandcamp voi jatkaa omalla maksutavallaan, mutta asettaa 10 prosenttia näistä maksuista sulkutilille, kunnes oikeus on käsitellyt tapauksen.
Epic Games haastoi Googlen sekä Applen oikeuteen jo aiemmin elokuussa 2020. Epic Games rikkoi tietoisesti sovelluskauppojen sääntöjä, jonka jälkeen sekä Apple että Google heittivät sen Fortnite-pelin ulos kaupoistaan. Samantien tämän jälkeen Epic Games vei asian oikeuteen. Googlen vastaisen kanteen osalta oikeudesta ei ole saatu vielä ensimmäistäkään päätöstä.
Match Group ja Epic Games ovat olleett mukana perustajajäseninä sovelluskehittäjien kannalta parempia ehtoja sovelluskaupoihin vaativaassa Coalition for App Fairness -yhteenliittymässä. Lisäksi jäsenenä on myös musiikin ja podcastien suoratoistopalvelu Spotify. Sen kanssa Google teki kuitenkin hiljattain sopimuksen, joka mahdollistaa Spotifyn tarjoavan Android-sovelluksessaan vaihtoehtoisen maksutavan Google Play -maksutavan rinnalla. Tarkkoja tietoja Googlen ja Spotifyn välisen sopimuksen ehdoista ei ole.
Sekä Yhdysvalloissa että erityisesti Euroopan unionissa etenee lainsäädäntöhankkeita, jotka voimaan tullessaan vaikuttaisivat selvästi sovelluskauppojen ehtoihin. Ennen niiden aikaa erimielisyyksiä ratkotaan oikeusteitse, kuten nyt Match Groupin ja Googlen välillä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »