Applen toimitusjohtajalta Tim Cookilta kysyttiin jälleen alkuvuoden tulosjulkistuksen jälkeisessä analyytikkopuhelussa myös yhtiön yrityostokiinnostuksesta. Apple julkisti alkuvuoden tuloksensa myöhään torstai-iltana Suomen aikaa.
Apple on käyttänyt vuolasta kassavirtaansa pääasiassa omistajiensa palkitsemiseen kasvavien osinkojen ja omien osakkeiden takaisinostojen muodossa ja kertoi myös eilen osinkonsa korottamisesta 5 prosentilla ja 90 miljardin dollarin laajennuksesta omien osakkeidensa takaisinostoihin.
Toimitusjohtaja Tim Cookilta kysyttiin analyytikkopuhelussa mahdollisuudesta, että Apple voisi käyttää kassavarojaan myös johonkin suurempaan yritysostoon. Kysyjä nosti esiin esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin sekä sisältöjen alat ja viittasi esimerkiksi Pelotoniin ja Netflixiin. Näistä ensin mainitun markkina-arvo on nyt reilut 6 miljardia dollaria ja Netflixin yhä vajaat 90 miljardia dollaria rajun kurssilaskun jälkeenkin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen toimitusjohtajan Tim Cookin mukaan kategorisesti Apple ei ole sulkenut pois suuremmankaan kokoluokan yritysoston mahdollisuutta, vaikkei Apple perinteisesti sellaisia ole tehnytkään.
”Katsomme jatkuvasti ostettavia yrityksiä. Ostamme paljon pienempiä yrityksiä, ja teemme sitä jatkossakin aineettomien oikeuksien ja osaamisen hankkimiseksi. Emme sulje pois mitään suurempaa, jos tilaisuus avautuu. En aio käydä listaani läpi kanssanne tässä puhelussa, mutta olemme aina valppaana”, kommentoi Applen toimitusjohtaja Tim Cook.
Arvoltaan Applen historian suurin yritysosto on vuonna 2014 tapahtunut Beatsin osto 3 miljardilla dollarilla, ja toiseksi suurimman dillinsä Apple teki vuonna 2019 ostaessaan Intelin modeemipiirikehityksen 1 miljardilla dollarilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kassassa Applella oli viimeisimmässä tulosjulkistuksessa raportoidun ajanjakson lopussa 26. maaliskuuta 192,73 miljardia dollaria rahana ja sijoituksin, joten rahkeita Applella olisi suuriinkiin yrityshankintoihin niin halutessaan. Korollisilla veloilla vähennetty nettokassa oli 72,749 miljardia dollaria. Nettotulosta Apple teki pelkästään alkuvuoden 2022 vuosineljänneksellä yli 25 miljardia dollaria.
Vaikka Cook totesikin Applen ostavan paljon pienempiä yrityksiä teknologian ja osaamisen hankkimiseksi, on viime aikoina ostoksia tapahtunut vähemmän. Vuoden 2021 aikana julkisuuteen nousi vain kaksi kauppaa, tammikuussa suomalaisen Curious AI:n hankinta, jonka osalta järjestelyn tarkka rakenne ei ole tiedossa, sekä elokuussa klassisen musiikin suoratoistopalvelua kehittänyt Primephonic.
Alkuvuoden 2022 aikana Applen on raportoitu ostaneen tekoälyllä musiikkia luovan ja muokkaavan yhdysvaltalaisen AI Music -startupin sekä brittiläisen finanssialan Credit Kudos -startup-yrityksen, josta kauppahinta oli raportoidusti noin 150 miljoonaa dollaria.
Syyskuussa päättyneen tilikautensa 2021 aikana Apple kertoo käyttäneensä vain 33 miljoonaa dollaria yritysostoihin, kun tilikaudella 2019 summa oli 624 miljoonaa ja tilikaudella 2020 peräti 1,5 miljardia dollaria. Vielä alkuvuodesta 2021 Applen toimitusjohtaja Tim Cook kehuskeli yhtiön ostaneen noin sata yritystä viimeisen kuuden vuoden aikana, mutta sittemmin tahti on rauhoittunut tästä merkittävästi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »