”Nokian alkuvuosi oli vahva ja kannattava”, kuten yhtiö itse tilanteen summasi heti tammi-maaliskuun osavuosikatsauksensa otsikossa.
Nokialla näyttääkin nyt menevän vakaalla tavalla vahvasti, sillä vaikka toimintaympäristö oli alkuvuonna erikoinen, selätti Nokia useat haasteet loppujen lopuksi pienin vahingoin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lue aiemmasta artikkelistamme kattavammat tiedot Nokian alkuvuoden tuloksesta!
Nokian alkuvuoden vertailukelpoinen 583 miljoonan euron liikevoitto ylitti analyytikko-odotukset ja myös vuodentakaisen vertailukauden, vaikka Nokia tuolloin hyötyikin 50 miljoonaa euroa enemmän venture fund -sijoitustensa tuotoista. Nokian suhteellinen kannattavuus vertailukelpoisella liikevoittoprosentilla oli nyt alkuvuonna 2022 tismalleen sama 10,9 prosenttia kuin vuotta aiemminkin.
Raportoitu liikevoitto laski samanaikaisesti 431 miljoonasta 354 miljoonaan euroon, kun Nokia kirjasi alkuvuodelle 104 miljoonan euron varauksen 12. huhtikuuta tiedotettuun Venäjältä vetäytymiseen liittyen. Nokialla ei ole Venäjällä tuotannollista toimintaa, ja varaus liittyy muihin taseessa oleviin eriin, kuten saataviin, varastoihin ja mahdollisiin vetäytymiseen liittyviin muihin kustannuksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaiken kaikkiaan vielä vuonna 2020 ongelmissa paininut Nokia on saanut viime vuodesta alkaen oman toimintansa niin paljon parempaan kuosiin, että alkuvuoden tulosjulkistuksen jälkeen torstaiaamuna Nokian suomalaismedioille järjestämässä Pekka Lundmarkin haastattelutilaisuudessa kysymykset koskivat Nokiaa yksinomaan koskevien asioiden enemmänkin yleistä toimintaympäristöä ja Nokian vetäytymistä Venäjältä.
Nokialle sota Ukrainassa ja Venäjältä vetäytyminen eivät ole kokonaisuuden kannalta merkittäviä.
Ukrainan tilanne ei ole myöskään näkynyt komponenttipulan pahentumisena.
”Sodan suorat vaikutukset eivät ole olleet merkittäviä toimitusketjuihin, vaan isossa kuvassa hyvin vähäisiä. Epäsuoria vaikutuksia talouskasvun ja energiakustannusten inflaation kautta on vaikeampi arvioida ja ne tulevat pidemmällä aikavälillä”, kommentoi toimitusjohtaja Pekka Lundmark.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ylipäänsä komponenttipula ja toimitusketjun haasteet vaivasivat Nokiaa yhä alkuvuonnakin, mutta minkäänlaisena yllätyksenä tätä ei voi pitää. Esimerkiksi Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmässä, jonka liikevaihto ilman valuuttakurssimuutoksia laski alkuvuonna 4 prosentilla vuodentakaisesta, myynnin kehitystä söivät komponenttipulasta johtuvat toimitusrajoitteet.
Puolijohdemarkkinan Nokia näkee Lundmarkin mukaan vakautuneen, mutta olevan edelleen tiukka. Tilanteessa ei ole tapahtunut yhtäkkistä suurta parannusta, vaan vähitellen pulan pitäisi helpottaa.
Lundmarkin mukaan Nokialla on kuitenkin Matkapuhelinverkoissakin vahva tilauskanta ja yhtiössä uskotaan, että liiketoimintaryhmä tulee kasvamaan tämän vuoden aikana.
Nokian käänne parempaan on kiteytynyt juuri Matkapuhelinverkoissa, joissa tuotekehitykseen laitetut lisäpanostukset ovat onnistuneesti näkyneet tuotteiden kilpailukyvyn parantumisena. Alkuvuonna Matkapuhelinverkoissa myynnin kannattavuutta mittaava bruttokate paranikin vuodentakaisesta 33,2 prosentista 39,8 prosenttiin pompsauttaen vertailukelpoisen liikevoiton 76 miljoonasta eurosta 171 miljoonaan euroon. Matkapuhelinverkkojen kannattavuus parani 3,4 prosentista 7,5 prosenttiin liikevaihdosta.
Koko vuoden osalta pari merkittävää uhkatekijää
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia toisti tänään näkymänsä koko vuodelle. Valuuttakurssien muutoksen myötä päivitetty liikevaihtonäkymä on nyt 22,9-24,1 miljardia euroa, kun vuoden 2021 lopun valuuttakursseilla odotus oli 22,6-23,8 miljardia euroa. Vertailukelpoisen liikevoittoprosenttinsa Nokia odottaa yhä olevan tänä vuonna 11-13,5 prosenttia.
Hienoisia pilviä tulevan ylle heittää kuitenkin mahdollisten yleisten taloudellisen tilanteen ja kiihtyneen inflaation vaikutusten lisäksi Kiinan tiukat toimenpiteet koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Niiden myötä viime aikoina ja yhä jatkuen useilla alueilla Kiinassa on nähty erilaisia lockdown-toimia lamauttaen laajasti tuotannon normaalia etenemistä esimerkiksi Shanghain alueella.
”Emme usko, että nämä saattaisivat uhanalaiseksi koko vuoden näkymiä, mutta lyhyellä aikavälillä niillä voi olla vaikutuksia”, kommentoi Lundmark tilannetta Nokian osalta.
Matkapuhelinverkkojen ohella Nokian liiketoimintaryhmistä Verkkoinfrastruktuuri ja Pilvi- ja verkkopalvelut tekivät molemmat hyvän suorituksen alkuvuonna. Molemmat kasvattivat liikevaihtoaan myös ilman valuuttakurssimuutoksia (+9 ja +5 prosenttia), minkä lisäksi molempien liiketulos parani – Verkkoinfrastruktuurissa niukasti suhteellisen kannattavuuden hienoisesta laskusta huolimatta ja Pilvi- ja verkkopalveluissa tulos kääntyi tappiolta 20 miljoonaa euroa plussan puolelle.
Heikko kohta Nokialle alkuvuonna olikin Teknologia-liiketoimintaryhmä, jonka bisneksestä valtaosa koostuu Nokian patenttisalkun lisensoinnista älypuhelinvalmistajille ja muille yhtiöille. Teknologia-ryhmän liikevaihto laski ilman valuuttakurssimuutoksia 17 prosentilla ja vertailukelpoinen liikevoitto painui 23 prosenttia 220 miljoonaan euroon.
Nokian mukaan liikevaihdon laskun taustalla olivat kaksi vuoden 2021 aikana päättynyttä lisenssisopimusta, joiden osalta oikeudenkäynnit/uusimisprosessit ovat meneillään, sekä älypuhelinmarkkinoilta poistuneen yrityksen patenttilisenssisopimuksen päättyminen. Viimeksi mainitussa kyse on todennäköisesti LG:stä. Lisäksi mainituista päättyneistä sopimuksista toinen koskee tiettävästi Oppoa (jonka ryhmään kuuluvia brändejä ovat myös OnePlus ja Realme), jonka kanssa Nokialla on käynnissä oikeudenkäyntejä puolin ja toisin.
Nokian tulokselle patenttien lisensoinnista saatavat tuotot ovat edelleen keskeisiä, ja uudet lisensointisopimukset tämän vuoksi hyvin tärkeitä. Nokian mukaan se odottaa neuvottelujen lopputuloksen sisältävän myös maksuja, jotka kattavat maksamatta jääneet kaudet. Näin myöhemmille vuosineljänneksille voi kirjautua kertaluonteisia tuottoja, jos ja kun Nokia saa esimerkiksi Oppon kanssa uuden sopimuksen solmittua.
Nokia on ohjeistanut näkymissään Teknologia-liiketoimintaryhmälle vakaata liikevoittoa, mutta tämä näkymä perustuu oletukseen neuvottelujen saamiseen päätökseen. Nokian mukaan se asettaa kuitenkin immateriaaliomaisuutensa arvon turvaamisen aikataulujen saavuttamisen edelle, joten riitojen pitkittyessä odotettuja tuottoja ei välttämättä nähdä vielä tänä vuonna.
Oikeastaan Nokian seesteistä ja vakaan vahvaa kokonaisuutta tällä hetkellä alleviivaakin se, että suurin huoli tulosjulkistuksessa löytyi tällä kertaa patenttilisensoinnin ajoituksesta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »