Nokia on julkaissut alkuvuoden 2022 eli tammi-maaliskuun tuloksensa.
Nokian alkuvuoden liikevaihto oli 5,348 miljardia euroa, vertailukelpoinen liikevoitto 583 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen osakekohtainen tulos 0,07 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Keskimääräiset analyytikko-odotukset odottivat Nokialta 5,258 miljardin euron liikevaihtoa, 519 miljoonan euron vertailukelpoista liikevoittoa ja 0,07 euron vertailukelpoista osakekohtaista tulosta, joten Nokia löi odotukset hienoisesti sekä liikevaihdossa että liikevoitossa.
Nokia onnistui parantamaan vertailukelpoista liikevoittoaan 6 prosentilla vuodentakaisesta, vaikka Nokian alkuvuoden 2021 tulos oli myös poikkeuksellisen vahva muun muassa Nokian venture fund -sijoitusten arvonnousujen ansiosta. Nokian raportoitu liikevaihto kasvoi vuodentakaisesta 5 prosentilla, mutta ilman valuuttakurssien muutoksia kasvu olisi ollut vain 1 prosentin. Vertailukelpoinen liikevoittomarginaali pysyi vuodentakaiseen nähden täysin samalla tasolla 10,9 prosentissa. Parantuneen bruttomarginaalin vaikutusta tasoittivat pienemmät liiketoiminnan muut tuotot sekä kasvaneet tutkimus- ja kehitysinvestoinnit.
”Ensimmäinen neljännes oli hyvä alku kuluvalle vuodelle sekä liikevaihdon että kannattavuuden osalta. Kysyntä on säilynyt voimakkaana ja toimitusrajoitteista sekä kustannusinflaatiosta huolimatta uskomme, että voimme saavuttaa vuoden 2022 taloudelliset näkymämme ja pitkän aikavälin tavoitteemme”, kommentoi toimitusjohtaja Pekka Lundmark Nokian osavuosikatsauksessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian raportoitu liikevoitto alkuvuodelta laski 18 prosentilla vuodentakaisesta 354 miljoonaan euroon johtuen Venäjältä vetäytymiseen liittyen tehdystä 104 miljoonan euron varauksesta.
Nokia kertoo luvuistaan vertailukelpoisina ja raportoituina – vertailukelpoisista luvuissa ei ole huomioitu myöskään esimerkiksi yrityskaupoista syntyneiden aineettomien oikeuksien poistoja sekä uudelleenjärjestelykuluja. Nokian raportoitu nettotulos laski alkuvuonna 17 prosenttia 219 miljoonaan euroon ja oli 0,04 euroa osaketta kohden.
Myös komponenttipula hidasti Nokiaa edelleen alkuvuonna. Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto laski 4 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta johtuen toimitusketjujen pullonkauloista, vaikka kysyntä oli Nokian mukaan edelleen voimakasta.
Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi 9 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta kiinteiden ja merenalaisten verkkojen vahvan kysynnän ansiosta. Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi 5 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta ydinverkkojen vahvan kehityksen siivittämänä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihto laski 17 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta, sillä tiettyjä vuonna 2021 päättyneitä lisenssisopimuksia ei ole vielä uusittu.
Nokia piti tulosjulkistuksen yhteydessä ennallaan koko vuoden 2022 taloudelliset näkymät ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Koko vuoden 2022 liikevaihdon näkymä maaliskuun lopun valuuttakursseilla on 22,9-24,1 miljardia euroa, kun vuoden 2021 lopun valuuttakursseilla odotus oli 22,6-23,8 miljardia euroa. Vertailukelpoisen liikevoittoprosenttinsa Nokia odottaa yhä olevan tänä vuonna 11-13,5 prosenttia.
Nokian kassavarat ja korolliset sijoitukset olivat maaliskuun lopussa 9,5 miljardia euroa ja korollisilla veloilla vähennetty nettokassa 4,9 miljardia euroa. Nettokassa vahvistui alkuvuonna 289 miljoonalla eurolla vapaan kassavirran oltua 326 miljoonaa euroa. Omien osakkeiden takaisin ostamisen lisäksi Nokia on palaamassa jälleen osingonmaksajaksi. Ensimmäinen erä vuosineljänneksittäin maksettavasta osingosta maksetaan toukokuussa.
Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto alkuvuonna oli 2,268 miljardia euroa ja käytännössä edellisvuoden tasolla. Ilman valuuttakurssimuutoksia liikevaihto olisi laskenut 4 prosentilla. Matkapuhelinverkkojen bruttokate parani merkittävästi 33,2 prosentista 39,8 prosenttiin Nokian tuotteiden kilpailukyvyn parannuttua. Sekä tuotteiden että palveluiden bruttokate vahvistui, ja myyty tuote- ja palveluvalikoima oli kannattavuuden kannalta suotuisa. Matkapuhelinverkkojen vertailukelpoinen liikevoitto pomppasi 125 prosentilla 171 miljoonaan euroon liikevoittoprosentin noustua 3,4 prosentista 7,5 prosenttiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmä keräsi alkuvuodelta 1,974 miljardin euron liikevaihdon. Kasvua kertyi 14 prosenttia ja ilman valuuttakurssien muutostakin 9 prosenttia. Ryhmän sisällä liikevaihto kiinteistä verkoista kasvoi ilman valuuttakurssien muutosta 29 prosentilla ja merenalaisten verkkojen 25 prosentilla. IP-verkkojen kasvu oli vastaavasti 3 prosenttia, mutta optisissa verkoissa liikevaihto ilman valuuttakurssimuutoksia laski 13 prosentilla. Verkkoinfrastruktuuri toi 4 prosentin kasvulla 195 miljoonan euron vertailukelpoisen liikevoiton, mutta liikevoittoprosentti laski 10,8 prosentista 9,9 prosenttiin.
Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän alkuvuoden liikevaihto oli 736 miljoonaa euroa 9 prosentin kasvulla, josta 5 prosenttia tuli ilman valuuttakurssien muutoksia. Bruttokate parani 33,4 prosentista 38,6 prosenttiin, mikä Nokian mukaan johtui liikevaihdon kasvusta ja liiketoimintaan tehdyistä parannuksista. Vertailukelpoista liikevoittoa kertyi 20 miljoonaa euroa vuodentakaiseen -20 miljoonaan euroon verrattuna ja liikevoittoprosentti oli 2,7 prosenttia.
Teknologia-liiketoimintaryhmässä liikevaihto laski 16 prosentilla 306 miljoonaan euroon. Ilman valuuttakurssien muutoksia lasku olisi ollut 17 prosenttia. Vertailukelpoinen liikevoitto laski 23 prosentilla 220 miljoonaan euroon. Nokian mukaan liikevaihdon laskun taustalla olivat kaksi vuoden 2021 aikana päättynyttä lisenssisopimusta, joiden osalta oikeudenkäynnit/uusimisprosessit ovat meneillään, sekä älypuhelinmarkkinoilta poistuneen yrityksen patenttilisenssisopimuksen päättyminen. Viimeksi mainitussa kyse on todennäköisesti LG:stä. Lisäksi mainituista päättyneistä sopimuksista toinen koskee tiettävästi Oppoa (jonka ryhmään kuuluvia brändejä ovat myös OnePlus ja Realme), jonka kanssa Nokialla on käynnissä oikeudenkäyntejä puolin ja toisin.
Konsernin yhteiset toiminnot ja muut -ryhmän liikevaihto oli alkuvuonna 76 miljoonaa euroa 33 prosentin ja ilman valuuttakurssien muutoksia 26 prosentin kasvulla. Vertailukelpoinen liiketulos kuitenkin painui 22 miljoonan voitosta 23 miljoonaa euron tappiolle, mikä johtui lähes kokonaan laskusta venture fund -sijoitusten tuotossa. Näitä kertyi nyt 40 miljoonaa euroa verrattuna 90 miljoonaan euroon alkuvuonna 2021.
Alueellisesti Nokian liikevaihto ilman valuuttakurssien muutoksia kasvoi alkuvuonna Aasian ja Tyynenmeren alueella 15 prosenttia, Euroopassa 2 prosenttia, Lähi-idässä ja Afrikassa 8 prosenttia ja suurimmalla markkina-alueella Pohjois-Amerikassa 3 prosenttia. Liikevaihto laski vastaavasti 6 prosentilla Kiinan alueella, 24 prosentilla Intiassa ja 22 prosentilla Latinalaisessa Amerikassa.
Suurimmat pudotukset kokeneen Intian alueen lasku johtui Nokian mukaan operaattoreiden investointitahdin hidastumisesta niiden odottaessa tulevia 5G-kilpailutuksia ja Latinalaisessa Amerikassa laskun taustalla oli Verkkoinfrastruktuurin merenalaisten verkkojen liiketoiminnan heikkous.
Näin toimitusjohtaja Lundmark kommentoi Nokian tulosta ja näkymiä
Vuoden ensimmäistä neljännestä varjosti Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Nokia seisoo ihmisoikeuksien, kansainvälisen yhteistyön sekä oikeusvaltioperiaatteen takana. Koko sodan ajan ensisijainen prioriteettimme on ollut työntekijöidemme turvallisuus ja hyvinvointi. Tuemme työntekijöitämme Ukrainassa useilla eri tavoilla ja olemme ylpeitä heidän ponnisteluistaan asiakkaidemme verkkojen ylläpitämiseksi sodasta huolimatta. Jo hyökkäyksen alkumetreiltä lähtien meille on ollut selvää, että emme voi jatkaa toimintaamme Venäjällä. Kerroimme huhtikuun alussa vetäytyvämme maasta vastuullisella tavalla niin, että pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme tarvittavaa tukea verkkojen ylläpitämiseksi vetäytymisprosessin ajan.
Muilta osin olen tyytyväinen siihen, miten vuosi 2022 on lähtenyt käyntiin. Kysyntä markkinoilla on edelleen voimakasta ja jatkuneista toimitusketjujen pullonkauloista huolimatta liikevaihtomme kasvoi ensimmäisen neljänneksen aikana 1 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Vertailukelpoinen liikevoittomarginaalimme pysyi edellisvuoden tasolla ja oli 10,9 %. Taustalla olevaa vahvaa kannattavuuden paranemista tasoittivat kasvaneet tutkimus- ja kehitysinvestoinnit, edellisvuotta pienemmät liiketoiminnan muut tuotot ja tietyt sopimusten ajoituksiin liittyvät tekijät Teknologia-liiketoimintaryhmässä.
Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmä jatkoi vahvaa kasvua erityisesti kiinteissä ja merenalaisissa verkoissa. Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän kasvua hidastivat toimitusrajoitteet, mutta odotamme liikevaihdon kasvavan tänä vuonna parantuneen kilpailukyvyn myötä. Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi hyvin 5G-ydinverkkojen kysynnän siivittämänä.
Teknologia-liiketoimintaryhmä neuvottelee parhaillaan tiettyjen lisenssisopimusten uusimisesta, mikä vaikutti ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihtoon. Patenttisalkkumme on vahva ja odotamme palaavamme aiemmin kommunikoituun 1,4–1,5 miljardin euron liikevaihtoon vuositasolla.
Ensimmäinen neljännes oli hyvä alku kuluvalle vuodelle sekä liikevaihdon että kannattavuuden osalta. Kysyntä on säilynyt voimakkaana ja toimitusrajoitteista sekä kustannusinflaatiosta huolimatta uskomme, että voimme saavuttaa vuoden 2022 taloudelliset näkymämme ja pitkän aikavälin tavoitteemme.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »