Euroopan unionin hanke älypuhelinten ja muiden laitteiden latausliitäntöjen yhtenäistämiseksi etenee.
Euroopan komissio esitteli syyskuussa uuden lainsäädäntöehdotuksensa, jonka mukaan USB-C-liitännästä tulisi kaikkien älypuhelimien, tablettien, kameroiden, kuulokkeiden, kannettavien kaiuttimien ja käsikonsoleiden latauksen yhteinen standardiliitäntä, eli vakioportti, elektroniikkaromun vähentämiseksi ja helppouden lisäämiseksi. Ajatus taustalla on se, että eri laitteita voisi ladata laajasti samalla laturilla ja kaapelilla, mikä olisi sekä kätevämpää että ympäristöystävällisempää uusien laturien määrän vähentymisen kautta.
Nyt keskiviikkona 20. huhtikuuta Euroopan parlamentin sisämarkkinoiden ja kuluttajansuojan komitea äänesti kannastaan uuteen lainsäädäntöön kannattaen sitä äänin 43-2.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Seuraavaksi asiasta äänestää koko parlamentti toukokuussa, jonka jälkeen alkavat keskustelut eri EU-maiden kanssa lainsäädännön viimeistellystä muodosta.
Europarlamentaarikot esittivät kommenteissaan myös pyynnön siitä, että Euroopan komissio tulee esittelemään strategian, joka vuoden 2026 loppuun mennessä mahdollistaa vähimmäistason yhteensopivuuden uusien latausratkaisujen osalta langattoman latauksen yleistyessä. Tavoitteena on tältäkin osin vähentää markkinan hajaantumista, vähentää ympäristöjätteitä ja helpottaa kuluttajien elämää.
Lisäksi parlamentti esittää latauksen yhtenäistämistä myös kannettavissa tietokoneissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Euroopassa toimitetaan puoli miljardia kannettavien laitteiden laturia joka vuosi, jolloin syntyy 11 000 – 13 000 tonnia elektronista jätettä, ja näin ollen yksi laturi matkapuhelimille ja muille pienille ja keskisuurille elektroniikkalaitteille hyödyttää kaikkia. Se auttaa ympäristöä, edistää entisestään vanhan elektroniikan uudelleenkäyttöä, säästää rahaa ja vähentää tarpeettomia kustannuksia ja haittoja sekä yrityksille että kuluttajille. Ehdotamme todella kattavaa politiikkaa, joka perustuu komission ehdotukseen vaatimalla langattomien lataustekniikoiden yhteentoimivuutta vuoteen 2026 mennessä ja parantamalla kuluttajille annettavia tietoja erityisillä merkinnöillä. Laajennamme myös ehdotuksen soveltamisalaa lisäämällä uusia tuotteita, kuten kannettavia tietokoneita, joiden on oltava uusien sääntöjen mukaisia”, kommentoi parlamentin kannanottoa johtanut esittelijä, europarlamentaarikko Alex Agius Saliba.
Uuden lainsäädännön myötä laturit ja elektroniikkalaitteet myytäisiin myös erillään, eli latureita ei tulisi enää jatkossa sisällyttää osaksi laitteen myyntipakkausta. Tämäkin vähentää laturien tuotantoon, kuljetukseen ja hävittämiseen liittyvää elektroniikkajätettä, ja on myös luontevaa koko muutoksen idean ollessa samojen laturien ja kaapelien käyttö useiden laitteiden kanssa.
Tämän hetken odotus aikataulusta on, että vuodesta 2024 alkaen latausliitäntänä uusissa laitteissa, kuten älypuhelimissa, tulisi olla USB-C. Lopullisen lainsäädännön hyväksynnän jälkeen laitevalmistajille olisi tarjolla vielä 24 kuukauden siirtymäaika.
Suurimpia vaikutuksia muutoksen on odotettu tuovan älypuhelinten osalta Applelle, joka on vielä iPhoneissaan sekä lisälaitteissaan käyttänyt omaa Lightning-liitäntäänsä. iPadeissa ja Mac-tietokoneissa Applekin on jo siirtynyt USB-C-liitäntään. Apple ei ole kommenteissaan pitänyt Euroopan unionin esittämiä vaatimuksia hyvinä, vaan sen mukaan ne tukahduttavat innovaatioita ja johtavat elektroniikkaromuun Apple-käyttäjien osalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muut älypuhelinvalmistajat kuin Apple hyödyntävät jo nykyisellään laajasti USB-C-liitäntää.
Euroopan unionilla on takanaan pitkä historia yhtenäiseen laturiin ja latausliitäntään kannustamisesta, mutta toistaiseksi vapaaehtoisin toimin, jotka ovat jättäneet markkinoille edelleen useampia vaihtoehtoja.
Jo vuonna 2009 joukko puhelinvalmistajia – Apple, Nokia, Huawei, Samsung – allekirjoittivat Euroopan unionin ajamana vapaaehtoisen yhteisymmärryksestä kertovan asiakirjan, jonka mukaan ne yhtenäistäisivät latausratkaisunsa. Tuolloin tarkoituksena oli siirtyä Micro-USB-liitäntään, mutta lopulta Apple toi markkinoille oman Lightning-liitäntänsä eikä sen osalta yhtenäistäminen näin ollen edennyt.
Lopulta EU:ssa päätetty edetä kovemmalla linjalla, pakottavalla lainsäädännöllä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »