DNA on kertonut tuoreessa Omnitelen helmi-maaliskuussa 2022 tekemässä mobiiliverkkojen tutkimuksessa DNA:n liittymällä saavutetun korkein keskimääräinen latausnopeus kymmenellä alueella yhdestätoista. Nämä alueet kattoivat yhteensä 19 paikkakuntaa eri puolilla Suomea.
Kyse oli DNA:n toimeksiannosta tehdystä tutkimuksesta. Tutkimuksen tehnyt Omnitele on vuonna 1988 perustettu itsenäinen mobiiliverkkojen toimintaan ja niiden kehitykseen erikoistunut konsulttiyhtiö. Omnitelen omistaa joukko suomalaisia pääomasijoittajia ja operaattoreita, mukaan lukien DNA ja Elisa.
Omnitelen raportin mukaan latausnopeudet ovat parantuneet kaikilla operaattoreilla 5G-verkkojen laajenemisen myötä aikaisempiin vertailututkimuksiin nähden. Tiedonsiirtonopeudet olivat erittäin hyvällä tasolla myös kansainvälisesti tarkasteltuna, ja neljän vuoden takaiseen aikaan ennen 5G:tä verrattuna mobiiliverkon nopeudet ovat kasvaneet jopa kymmenkertaisiksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Omnitelen tekemään mittaukseen valittiin kultakin operaattorilta nopeimman tiedonsiirtoyhteyden tarjoava matkapuhelinliittymä. Mittauksissa käytettiin edistyksellisiä 5G-kykyisiä älypuhelimia.
Tutkimuksen mittaukset suoritettiin pääkaupunkiseudulla ja valituissa lähikunnissa, Turun seudulla, Tampereen seudulla, Jyväskylässä, Lahdessa ja Porissa. Mitatut tiedonsiirtonopeudet vaihtelivat alueittain. Tulokset on esitetty aluekohtaisina keskiarvoina. Lisäksi tiedonsiirtonopeudet ja operaattoreiden keskinäinen järjestys vaihtelivat paikkakohtaisesti mitattujen alueiden sisällä. Kaikkiaan mukana mittauksissa olivat seuraavat paikkakunnat: Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Tuusula, Järvenpää, Turku, Raisio, Naantali, Kaarina, Tampere, Pirkkala, Nokia, Ylöjärvi, Kangasala, Jyväskylä, Lahti ja Pori.
Omnitelen tutkimuksen mukaan keskimääräiset latausnopeudet olivat kaikilla operaattoreilla hyvällä tai erittäin hyvällä tasolla mitatuilla alueilla, ja 5G-palvelu oli pääosin kattavasti saatavilla. DNA:n liittymällä mitattiin koko mittaustutkimuksen aikana suurin keskimääräinen nopeus, 587 Mbit/s. Elisan tulos koko mittauksen yli oli 473 Mbit/s ja Telian 430 Mbit/s. Latausnopeuksissa oli aluekohtaista vaihtelua. DNA:n liittymän keskimääräinen latausnopeus oli suurin kymmenellä mitatulla alueella, Elisan yhdellä alueella, joka oli Jyväskylä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lähetysnopeudet, eli tiedonsiirron nopeus päätelaitteesta verkkoon päin, olivat myös parantuneet edellisistä mittauksista, mutta muutos oli pienempi kuin latausnopeuksissa. Lähetysnopeudet vaihtelivat aluekohtaisesti kaikilla operaattoreilla. DNA:n liittymällä mitattiin koko mittausten aikana suurin keskimääräinen nopeus, 37 Mbit/s. Elisan tulos oli 30 Mbit/s ja Telian 28 Mbit/s. DNA:n liittymällä saavutettiin nopein tulos yhdeksällä mitatulla alueella.
Osittain eri operaattoreiden tutkimuksessa saavuttamia nopeustuloksia selittää 5G-verkon saatavuus ja erot taajuuksissa. Telian 5G-verkosta mitatuilla alueilla DNA:ta ja Elisaa suurempi osa on rakennettu matalammalla 700 megahertsin taajuudella, joka ei mahdollista yhtä suuria tiedonsiirtonopeuksia kuin 3,5 gigahertsin taajuusalue.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Merkittävää kehitystä neljässä vuodessa
Vielä vuonna 2018 mitattu keskimääräinen latausnopeus DNA:n mobiiliverkossa oli Helsingissä 67 Mbit/s, Espoossa 55 Mbit/s, Vantaalla 55 Mbit/s, Tampereella 51 Mbit/s, Turussa 53 Mbit/s, Lahdessa 52 Mbit/s, Porissa 79 Mbit/s ja Jyväskylässä 46 Mbit/s. Nyt vuonna 2022 vastaavat luvut olivat Helsingissä 682 Mbit/s, Espoossa (ml. Kauniainen) 598 Mbit/s, Vantaalla 653 Mbit/s, Tampereen seudulla 544 Mbit/s, Turun seudulla 625 Mbit/s, Lahdessa 613 Mbit/s, Porissa 575 Mbit/s ja Jyväskylässä 405 Mbit/s.
”5G-verkkoa alettiin Suomessa rakentaa kuluttajakäyttöön vasta vuonna 2019, joten vuoden 2018 mittaukset perustuvat vielä täysin 3G- tai 4G-verkkoihin. Onkin helppo arvioida, että erityisesti 5G-rakentaminen on nostanut mobiiliverkkojen nopeuksia näin merkittävästi – jopa kymmenkertaiseksi reilussa neljässä vuodessa. On upeaa nähdä kovan työn tuottaneen tulosta”, DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan iloitsee.
”Tiedämme, että suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa*. Sen vuoksi teemme kovasti töitä, että heidän käyttämänsä yhteydet olisivat myös kaikista nopeimpia. Säännölliset mittaukset ja testit ovat erinomainen keino oikean suunnan varmistamiseksi”, Kamtsan kertoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA:n mukaan sen 5G-verkon kuuluvuusalue kattoi huhtikuun 2022 alussa yli 3,6 miljoonan suomalaisen asuinpaikan 145 eri paikkakunnalla.
Elisa kertoi viimeksi maaliskuun lopulla sen 5G-verkon toimivan 160 eri paikkakunnalla ja väestöpeiton olevan jo yli kolme neljäsosaa eli kattavan ainakin yli 4 miljoonan suomalaisen asuinpaikan. Telia on kertonut aiemmin 5G-verkkonsa väestöpeitoksi vuodenvaihteessa 64 prosenttia 158 paikkakunnalla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »