Samsungin ympärille maaliskuussa kehkeytynyt kohu suorituskyvyn rajoittamisesta Game Optimizing Service -toiminnolla on iskenyt yhtiön maineeseen erityisesti sen kotimarkkinoilla Etelä-Koreassa, kertoo uutistoimisto Reuters analyysissaan.
Kohu nousi maaliskuun alkupuolella, kun selvisi Samsungin uusista Galaxy S22 -sarjan huippupuhelimista löytyvän ominaisuuden, joka ”optimoi” eli toisin sanoen rajoittaa suorituskykyä keinotekoisesti peleissä laitteen lämpenemisen vähentämiseksi. Käytännössä Samsung on listannut laajasti pelejä, joita pyöritettäessä laite ei lähtökohtaisesti annakaan käyttöön kaikkea suorituskykyä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sittemmin kävi ilmi, että Samsung Game Optimizing Service -toiminto on ollut mukana laajemminkin Galaxy S -laitteissa. Tämän seurauksena esimerkiksi tunnettu suorituskykytestisovellus GeekBench poisti nämä Samsung-laitteet ranking-listoiltaan, sillä se pitää Samsungin toimintaa suorituskyvyn manipulointina. Testitulokset Galaxy S22 -puhelimilla ovat olleet jopa kymmeniä prosentteja heikommat, kun testisovellus on näyttäytynyt pelinä puhelimelle.
Kohun laannuttamiseksi Samsung toi ohjelmistopäivityksessä osaksi Game Launcher -sovellustaan asetuksen, joka tarjoaa käyttäjälle valinnanmahdollisuuden sen suhteen, haluaako suorituskykyä rajoittavan, lämpenemistä vähentävän optimoinnin olevan päällä vai ei.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ongelmallisena Samsungin suorituskykyä rajoittava optimointitoiminto on koettu erityisesti, koska se rajoittaa suorituskykyä peleissä, muttei kuitenkaan samanaikaisesti suorituskykytestisovelluksissa, ja näin suorituskykytestit eivät välttämättä anna täysin oikeaa kuvaa laitteen siitä suorituskyvystä, joka on tavanomaisessa käytössä tarjolla. Tästä syystä suorituskykytestien kehittäjät pitävät kaikkia sovelluslistauksiin perustuvia suorituskyvyn muutoksia ei-toivottuna suorituskyvyn optimointina ja manipulointina. Ainutkertainen Samsungin ympärille syntynyt kohu ei ole, sillä vastaavasta toiminnasta ovat esillä olleet myös OnePlus viime vuonna ja Xiaomi tänä vuonna jo Samsungin vanavedessä.
Erityisesti kotimaassaan Etelä-Koreassa Samsung on kuitenkin saanut toiminnastaan rajua kritiikkiä ja yhtiötä vastaan on nostettu asiasta myös joukkokanne. Korean kuluttajaviranomainen (Korea Fair Trade Commission) on myös aloittanut tutkinnan Samsungin toiminnasta.
Suorituskyvyn rajoittamiskohu on syönyt mielikuvia Samsungista ja lyönyt merkittävän lommon sen maineeseen.
”Jupakka on väistämättä iso hitti Samsungin uskottavuudelle”, kommentoi Eugene Investment & Securitiesin analyytikko Lee Seung-woo uutistoimisto Reutersille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsungin myyntiin kohulla ei nähtävästi kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi ollut suurta vaikutusta.
Ennen kohua Galaxy S22 -sarjan myynti lähti liikkeelle edeltäjiään nopeammin, ja Etelä-Koreassa myynti ylsi Samsungin mukaan 1 miljoonaan puhelimeen kuudessa viikossa julkaisusta, mikä oli kaksi viikkoa edeltäjiä nopeammin.
Kohun jälkeen kaikki kolme suurta korealaisoperaattoria ovat kuitenkin leikanneet merkittävästi Galaxy S22 -puhelinten hintoja, ilmeisesti Samsungin ohjaamana ja avustuksella. Esimerkiksi Galaxy S22:n hinta Etelä-Koreassa on laskenut 999 000 wonista 549 000 woniin.
Kuluvan huhti-kesäkuun vuosineljänneksen osalta analyytikot ovat laskeneet Samsungin mobiiliyksikön tulosennusteita reilulla 10 prosentilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alkuvuoden tammi-maaliskuun osalta Samsung Electronics itse on kertonut ennakkotietona odottavansa 50 prosentin kasvua liikevoittoonsa vuodentakaisesta. Pääosa Samsungin tulosparannuksesta on kertynyt muistipiirien hyvästä kysynnästä, mutta myös mobiiliyksikön odotetaan tehneen alkuvuonna hyvän tuloksen.
Laajamittaisemmin Samsungin Game Optimizing Service -kohun taustalla on nähty olevan yhtiön halu leikata kustannuksia. Samsung ei muiden valmistajien huippupuhelimista poiketen hyödynnä Galaxy S22 -puhelimissa höyrykammiota osana jäähdytysjärjestelmää, mikä asettaa puhelimet lähtökohtaisesti heikompaan asemaan ylikuumenemisen osalta. Tätä ongelmaa Samsung on pyrkinyt ratkaisemaan ohjelmistopuolella nimenomaan juuri lämpenemistä hallitsevalla Game Optimizing Service -toiminnolla.
Esimerkiksi Eugene Investment & Securitiesin analyytikko Lee Seung-woo toteaa Samsungin ”laittaneen liikaa painoarvoa kulujen leikkaamiselle, joka on johtanut epäonniseen tapahtumaan” nyt nähdyn kohun suhteen.
Liiallisen kuluissa säästämisen nähdään voivan syödä mielikuvaa Samsungista johtavana Android-laitteiden valmistajana.
Myös Samsungia tiukasti seuraava, nimimerkillä Ice universe esiintyvä tunnettu kommentaattori ja vuotaja on jo pidempään kritisoinut kovin sanoin Samsungin ratkaisuja.
”TM Roh’n seuraavat toimet määrittävät Samsung-puhelimien tulevaisuuden. Jos hän jatkaa kiinni pitämistä alhaisista kustannuksista eikä kiinnitä huomiota palveluun ja ohjelmistoihin, Samsung-brändi kuolee pian. Exynos on uuvuttanut eurooppalaiset käyttäjät, GOS on vienyt korealaisilta käyttäjiltä luottamuksen Samsungiin”, kommentoi Ice universe Twitter-tilillään aiemmin tällä viikolla mainiten Samsungin mobiiliyksikön johtajan TM Roh’n.
Game Optimizing Servicen ohella Samsungin omien Exynos-järjestelmäpiirien suorituskyky on kerännyt kritiikkiä jo useamman vuoden ajan – eikä syyttä, sillä Galaxy S22 -puhelimissa käytettävä Exynos 2200 häviää jälleen graafisessa suorituskyvyssä jopa kymmenillä prosenteilla kilpailevalle Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1:lle.
⚠ TM Roh's follow-up actions will determine the future of Samsung phones. If he continues insist on low cost, and pay no attention to service and software, Samsung brand will be dead soon. Exynos has exhausted European users, GOS has made Korean users no longer trust Samsung.
— ICE UNIVERSE (@UniverseIce) April 6, 2022
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »