Yhdysvaltojen suurimpiin lukeutuva sanomalehti The New York Times esitti tänään maanantaina 28. maaliskuuta julkaisussa laajassa artikkelissaan väitteitä, joiden mukaan suomalaisella Nokialla ja sen laitteilla ja palveluilla olisi keskeinen rooli Venäjän kansalaisten vakoilun ja telekuuntelun mahdollistamisessa.
The New York Timesin mukaan Nokian toiminta herättäisi yhä kysymyksiä Nokian yritysvastuusta tilanteessa, jossa Nokia kokonaisuutena Venäjän Ukraina-hyökkäyksen alkamisen jälkeen keskeytti jo noin kuukausi sitten toimituksensa Venäjälle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian mukaan lehden artikkelissa esitetyt väitteet liittyen Nokian roolista Venäjän laillisen telekuuntelun lawful intercept -järjestelmän, joka tunnetaan myös lyhenteellä SORM, suhteen ovat harhaanjohtavia.
Nokia on julkaissut asiasta laajan tilannetta selvittävän lausunnon.
Nokian mukaan se ei valmista, asenna eikä huolla SORM-laitteita tai -järjestelmiä, ja kaikki vihjaukset, että Nokia näin tekisi, ovat virheellisiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laillisen telekuuntelun niin sanottu lawful intercept -valmius on tavanomainen kyvykkyys, joka on olemassa Nokian mukaan lähes jokaisessa verkossa lähes jokaisessa valtiossa. Se tarjoaa asianmukaisille lainvalvontaviranomaisille mahdollisuuden seurata ja tarkastella operaattorin verkossa liikkuvaa dataa ja viestintää.
Käytännössä eri verkkotoimittajien, Nokian ja muiden, laitteissa on standardinmukainen rajapinta, jonka päälle muut toimijat voivat rakentaa telekuunteluun liittyviä laitteita ja järjestelmiä.
Nokian mukaan se on ollut vain yksi monista verkkoinfrastruktuurin toimittajista, jotka ovat palvelleet Venäjän markkinoita. The New York Timesin artikkelin väitteet siitä, että Nokialla olisi minkäänlaista aktiivista roolia telekuunteluun käytetyn SORM-laitteiston mahdollistamisessa, ovat sen mukaan virheellisiä.
”Muiden verkkoinfrastruktuurin toimittajien tavoin Nokian velvollisuutena on varmistaa, että myymämme verkot ovat yhteensopivia lainvalvontaviranomaisten laillisten telekuuntelulaitteiden kanssa. Velvollisuus perustuu kansainvälisesti hyväksyttyihin standardeihin ja paikalliseen lainsäädäntöön”, Nokia kommentoi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian mukaan useista pyynnöistä huolimatta se ei saanut The New York Timesilta nähtäväkseen asiakirjoja, joihin lehti väitetysti artikkelinsa perustaa eikä voi näin ollen kommentoida niiden aitoutta. Nokian mukaan NYT kuitenkin vahvisti sille kyseessä olevan samat asiakirjat, jotka jaettiin ja joista raportoitiin jo vuonna 2019 TechCrunchin toimesta. Jo tuolloin Nokia totesi saman kuin nytkin, eli ettei se valmista, asenna eikä huolla SORM-laitteita tai -järjestelmiä ja etteivät asiakirjatkaan todellisuudessa näin kerro.
Myös Aalto-ylioppiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner on lytännyt The New York Timesin artikkelin epäammattimaisesti ja huonosti kirjoitettuna. Helsingin Sanomille asiaa kommentoineen Mannerin mukaan artikkelissa on sotkettu eri asioita.
”Ei Nokia pysty mitenkään vaikuttamaan siihen, mitä venäläiset viranomaiset vaativat teleoperaattoreita tekemään ja mihin niiden verkoista saatavia tietoja käytetään. Kaikki matkapuhelinverkkotekniikkaa Venäjälle myyvät ovat samassa asemassa kuin Nokia näiden teknisten standardien takia”, kommentoi Manner.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »