Euroopan parlamentti ja jäsenmaiden neuvosto saivat tällä viikolla valmiiksi sopimuksen EU:n uudesta digimarkkinasäädöksestä (Digital Markets Act), jolla voi olla suuria vaikutuksia teknologia-alalla.
Lisäksi digimarkkinasäädöksellä saattaa olla merkittäviä vaikutuksia myös sovelluskaupan kannalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
EU:n uusi digimarkkinasäädös saattaa pakottaa Applen mahdollistamaan sovellusten asentamisen sen iOS- ja iPadOS-laitteisiin eli iPhoneihin ja iPadeihin muualtakin kuin sen omasta App Storesta. Lisäksi App Store -sovelluskaupassa Apple ei välttämättä voi enää edellyttää Applen maksutavan käyttöä sovelluksilta. Asiasta kertoo The Verge.
Digimarkkinasäädöstä ei ole vielä lopullisesti hyväksytty, mutta se näyttää todennäköiseltä. Lakitekstin teknisen viimeistelyn jälkeen se tulee vielä hyväksyä sekä Euroopan parlamentin että Euroopan unionin neuvoston toimesta. Nopeimmillaan digimarkkinasäädös voi tulla voimaan vielä loppuvuoden 2022 aikana. Tämän jälkeen jäsenmaat toteuttaisivat sen osaksi omaa lainsäädäntöään.
”Uskomme, että älypuhelinten omistajille tulee olla vapaus valita, miten he sitä käyttävät. Tämä vapaus sisältää mahdollisuuden valita vaihtoehtoisia sovelluslähteitä älypuhelimessa. Digimarkkinasäädöksen avulla älypuhelimen omistaja voisi silti nauttia oletussovelluskaupan turvallisista palveluista. Tämän lisäksi, jos käyttäjä niin haluaa, digimarkkinasäädös antaisi älypuhelimen omistajalle mahdollisuuden valita myös muita turvallisia sovelluskauppoja”, kommentoi Euroopan komission tiedottaja Johannes Bahrke.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applea uusi sääntely ei missään nimessä miellytä. Se on puolustanut voimakkaasti sen App Store -sovelluskaupan toiminnan nykyisellä tavallaan mahdollistavan parhaimman yksityisyyden ja turvallisuuden. Sovelluslatausten avaamista muualta kuin App Storesta Apple pitää merkittävänä tietoturvariskinä.
Androidilla muut sovelluskaupat ja sovellusten asentaminen suoraan niiden verkossa jaetuista asennustiedostoista on jo mahdollista.
The Vergelle Apple kommentoi nyt, että ”jotkin digimarkkinasäädöksen määräykset luovat käyttäjillemme tarpeettomia tietosuoja- ja tietoturvahaavoittuvuuksia, kun taas toiset estävät meitä veloittamasta immateriaalioikeuksista, joihin investoimme paljon”.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »