Mobiilisovelluskauppojen, Applen App Storen ja Google Playn, hallitseva asema on ollut kuuma puheenaihe viime ajat. Sovelluskauppojen valta-asemaa on pyritty eri suunnista heikentämään, mutta toistaiseksi varsin vähäisin todellisin muutoksin – ainakaan globaalilla tasolla.
Google kulki vuonna 2020 myös osaltaan toiseen suuntaan pyrkien vahvistamaan otetta sovelluskaupastaan kertoessaan, että jatkossa se edellyttää kaikkien Play-kaupassa jaettavien sovellusten hyödyntävän sen tarjoamaa maksutapaa. Muutosta lykättiin lopulta alun perin suunnitellusta syksystä 2021 tähän maaliskuuhun 2022.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt Google on kuitenkin kertonut merkittävästä uudesta avauksesta. Jatkossa Google sallii Play-kaupassa jaettavien Android-sovellusten tarjoavan myös oman maksutapansa, kunhan Google Play -maksuvaihtoehto on tarjolla sen rinnalla. Suosittu musiikki- ja podcast-palvelu Spotify on Googlen ensimmäinen tällainen User Choice Billing -kumppani.
Googlen mukaan pilottiohjelma mahdollistaa pienen määrän siihen osallistuvia sovelluskehittäjiä tarjoavan lisämaksutavan Google Playn maksutavan lisäksi ja ohjelman olevan suunniteltu tutkimaan tapoja, joilla käyttäjille voidaan tarjota valinnanmahdollisuuksia samanaikaisesti säilyttäen Googlen kyvyn investoida ekosysteemiin. Google kuvailee uutta avausta merkittävästi virstanpylvääksi ja ratkaisuaan uniikiksi merkittävien sovelluskauppojen kohdalla – olipa kyse sitten mobiililaitteista, tietokoneista tai pelikonsoleista.
Lähitulevaisuudessa myöhemmin tänä vuonna Spotify-sovelluksessa tulee olemaan tarjolla maksutapana sekä Google Play -maksu että Spotifyn oma maksujärjestelmä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Spotifyn mukaan monivuotisen sopimuksen myötä Spotify voi jatkossakin vapaasti viestiä käyttäjille sen Premium-tilauspalvelusta, markkinoida alennuksia ja muita etuja sekä mahdollistaa ilmaiskäyttäjien päivittävän tilauksensa Premium-tilaukseksi suoraan sovelluksessa.
Spotify on ollut yksi Applen App Store -käytäntöjen äänekkäimmistä kriitikoista. App Store on ainoa sovellusten jakelukanava Applen iOS- ja iPadOS-laitteisiin, eikä Apple pääsääntöisesti salli sovellusten kertoa mitään muista maksutavoista kuin Applen App Store -maksuista, joista Apple muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta ottaa itselleen 30 prosentin tai yli vuoden jatkuneissa tilauksissa 15 prosentin osuuden.
Spotify on vaatinut tämän Applen sovelluskauppamonopolin murtamista. Spotifylle tilanne Applen suhteen on hankala siinäkin mielessä, että Apple Music on Spotifyn merkittävin kilpailija musiikin suoratoistopalveluissa.
Myös Google on pitkään korostanut, että Google Play -kaupan palvelumaksut mahdollistavat sen panostavan Play-kaupan kehittämiseen ja esimerkiksi turvallisuuteen kuin myös yleisesti tukevat koko Android-käyttöjärjestelmän kehitystä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt Google kuitenkin näyttää ottavan vapaamman linjan myös muiden maksutapojen tarjoamiseen. Googlen ja Spotifyn ilmoituksissa ei kuitenkaan ole kerrottu sitä, maksaako Spotify jatkossa oman maksutapansa kautta tehdyistä tilauksista jonkinlaisen palvelumaksun Googlelle. Näin voisi kuitenkin kuvitella olevan perustuen Googlen lausuntoon siitä, miten uusi ohjelma mahdollistaa edelleen sen voivan investoida ekosysteemiin.
Etelä-Koreassa lainsäädäntö on edellyttämässä valinnanmahdollisuutta maksutavoissa sovelluksissa, ja Google onkin kertonut aikeistaan veloittaa palvelumaksuna sovelluskehittäjiltä muilla kuin sen Google Play -maksutavalla vastaanotetuista maksuista 4 prosenttiyksiköllä alennettu palvelumaksu.
Today @GooglePlay and @Spotify announce a groundbreaking agreement that enables customer choice and sets the stage for what the next generation platform should look like: https://t.co/BtnXCS3nQl
— Daniel Ek (@eldsjal) March 23, 2022
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »