Suositun Telegram-keskustelu- ja yhteisöpalvelun perjantaina maassa estettäväksi määrännyt Brasilian korkein oikeus on kaksi päivää myöhemmin päättänyt poistaa estot.
Lopulta muutos oli niin nopea, ettei palvelua edes ehditty missään vaiheessa estää maassa, sillä operaattoreille, Applelle ja Googlelle oli annettu viisi päivää aikaa noudattaa alkuperäistä päätöstä.
Asiasta kertoo muun muassa The New York Times.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oikeus perusteli alkuperäistä päätöstään sillä, että Telegram oli toistuvasti jättänyt noudattamasta oikeuden päätöksiä disinformaatiota levittävien käyttäjätilien sulkemisesta sekä Brasilian lakien noudattamisesta.
Korkeimman oikeuden estopäätöksen jälkeen Telegramin perustaja ja toimitusjohtaja Pavel Durov kuitenkin pahoitteli sen ”huolimattomuutta” ja kertoi syynä olleen oikeuden viestien päätymisen sellaiseen sähköpostiosoitteeseen, jota ei yhtiössä seurattu.
Viikonlopun aikana Telegram alkoikin toimia aiempien oikeuden päätösten mukaisesti, poistaen oikeuden poistettavaksi määräämiä tietoja, kuten presidentti Jair Bolsonaron tilin jakamia salassa pidettäväksi määrättyjä tietoja sekä poistamalla Bolsonaron tukijoiden tilejä, joita oli syytetty disinformaation levittämisestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Telegramin herääminen toimimaan oikeuden päätösten mukaisesti sai korkeimman oikeuden päättämään myöhään sunnuntaina Telegram-eston poistamisesta.
Telegram aikoo jatkossa myös nostaa palvelussaan Brasiliassa paremmin esiin vahvistettuja tietoja ja merkitä virheellisiä julkaisuja. Telegramin työntekijät tulevat myös seuraamaan 100 suosituinta kanavaa palvelussa Brasiliassa.
Taustalla Telegramin tilanteessa Brasiliassa onkin maan poliittinen tilanne.
Brasiliassa vallassa oleva presidentti Jair Bolsonaro ja hänen kannattajansa ovat viime aikoina entistä vahvemmin käyttäneet Telegramia viestiensä jakamiseen sen jälkeen, kun Meta Platformsin WhatsApp, Alphabetin Google ja Twitter ovat noudattaneet korkeimman oikeuden päätöksiä ja sulkeneet disinformaatiota levittäviä käyttäjätilejä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Bolsonaron hallinto ehtikin jo haastaa Telegramin osalta määrätyn eston oikeudessa. Bolsonarolla on Telegramissa lähes 1,1 miljoonaa seuraajaa.
Korkeimman oikeuden tuomari Alexandre de Moraes, joka teki ja sitten perui Telegram-estopäätöksen, on ollut yksi tahoista, jotka ovat pyrkineet taistelemaan Bolsonaron ja kannattajiensa disinformaatiota vastaan.
Telegramista on kasvanut maailmanlaajuisesti merkittävä kanava äärioikeistolle kuin myös salaliittoteoreetikoille, sillä Telegramin moderointi on huomattavasti löysempää kuin esimerkiksi Metan palvelujen tai Twitterin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »