Australian kilpailu- ja kuluttajaviranomainen ACCC on haastanut Facebook-yhtiö Meta Platformsin oikeuteen.
Viranomaisen mukaan sosiaalisen median jätti on toiminut puutteellisesti ja epäonnistunut estämään huijareita julkaisemasta mainoksia, joissa esitetään tekaistuja väitteitä julkisuudesta tunnettujen henkilöiden kryptovaluutta- tai muista sijoituksista.
Ilmiö julkkisten nimien ja kuvien hyödyntämisestä huijausmainoksissa on hyvin tuttu myös Suomessa. Suomessa esimerkiksi Koneen pääomistajan ja Suomen rikkaimman Antti Herlinin, näyttelijä Jasper Pääkkösen, Ylen uutisankkurin Matti Röngän sekä muun muassa Kimi Räikkösen ja Arman Alizadin tunnettuutta on hyödynnetty vastaavissa huijauksissa, kuin joiden mainoksista viranomainen Australiassa on nyt haastanut Metan oikeuteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näissä huijausmainoksissa kerrotaan tavallisesti huikeista rahantekomahdollisuuksista kryptovaluutoilla tai muilla helpoilla sijoituskeinoilla. Todellisuudessa kyse on kuitenkin huijauksista, joihin langenneiden rahat tavalla tai toisella päätyvät huijareiden taskuun.
Australialaisviranomaisen Facebook olisi ”avustanut ja tukenut tai ollut tietoisesti mukana mainostajien virheellisessä tai harhaanjohtavassa toiminnassa”.
Viranomainen yrittää siis saada Facebookin ja Meta Platformsin vastuuseen siitä, että niiden lepsujen käytäntöjen vuoksi huijausmainokset ovat saaneet jatkuvasti näkyä Facebookissa ja muissa Metan palveluissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Tapauksen ydin on, että Meta on vastuussa näistä mainoksista, joita se julkasee alustallaan”, kommentoi ACCC:n puheenjohtaja Rod Sims. Metan väitetään olleen tietoinen huijausmainoksista Facebookissa, mutta sen jättäneen tarvittavat toimenpiteet tekemättä.
Meta on luonnollisesti puolustautunut toteamalla huijausmainosten olevan vastoin sen sääntöjä ja yhtiön käyttävän teknologiaa havaitakseen ja estääkseen tällaiset julkaisut. Lisäksi Meta on kertonut tekevänsä yhteistyötä ACCC:n kanssa. Metan mukaan se tutkii tuoretta haastetta ja aikoo puolustautua asiassa tarpeen mukaan.
Australiassa viranomainen kertoo esimerkiksi yhdessä tapauksessa kuluttajan menettäneen 650 000 Australian dollaria eli noin 440 000 euroa edellä esillä olleissa huijauksissa. Myös Suomessa on raportoitu merkittävistä menetyksistä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »