Vaikka 5G-verkkojen rakennustyö on vielä pahasti kesken ja monissa maailman maissa jopa kokonaan aloittamatta, tutkimus- ja tuotekehitystyössä katseet on suunnattu jo myös 6G-aikaan.
Nyt liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tiedottanut sen ja liikenne- ja viestintäministeriön osallistuvan Euroopan 6G-taajuustyöhön taajuuksien tehokkaan käytön ja tulevaisuuden laajakaistaverkkojen sekä palveluiden kehityksen varmistamiseksi.
Euroopan komissio valmistelee tiekarttaa 6G:n käyttöönotolle. Yleisesti ensimmäisiä 6G-verkkoja on odotettu käyttöön 2020-luvun lopulla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Suomi on viestintäteknologioiden kärkimaa. Varmistamme yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa, että Suomi on myös 6G-kehityksen kärjessä. Vaikutamme tiiviisti radiotaajuustyöhön EU:ssa ja kansainvälisesti”, sanoo Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa.
Euroopan unionin jäsenmaiden edustajista koostuva radiotaajuuspolitiikkaryhmä seuraa ja perehtyy uudella työohjelmakaudella 6G-tutkimukseen ja kehitykseen sekä eurooppalaisiin 6G-testisuunnitelmiin ja kokeiluihin. Elinkeinoelämä ja tutkimushankkeet voivat esitellä työpajoissa tuloksiaan ja tavoitteitaan, joiden pohjalta työryhmä tunnistaa uusien 6G-taajuusalueiden harmonisoinnin tarpeita sekä vaikutuksia taajuuksien sääntelyyn. Valmistelutyön avulla Euroopan komissio tekee 6G-etenemissuunnitelmia. Radiotaajuuspolitiikkaryhmän 6G-työryhmän puheenjohtajistoon on valittu Traficomista johtava asiantuntija Heidi Himmanen.
Kansainvälisessä televiestintäliitossa ITU:ssa (International Telecommunication Union) yhteistyötä tehdään sidosryhmien ja erityisesti Oulun yliopiston kanssa. Oulun yliopiston johtama kahdeksanvuotinen 6G-lippulaiva (6G Flagship) oli 2018 maailman ensimmäinen 6G-tutkimusohjelma. Eurooppalaisen tason johtavaa 6G-tutkimushanketta Hexa-X:ää koordinoi Nokia ja siihen osallistuvat myös Aalto-yliopisto ja Oulun yliopisto.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian johtaman Euroopan komission Hexa-X-projektin tavoitteina on uniikkien 6G-käyttötarkoitusten ja -skenaarioiden luominen, perustavaa laatua olevien 6G-teknogioiden kehittäminen sekä uuden verkkoarkkitehtuurin määrittely.
Traficomin esittelemissä visioissa 6G-verkko auttaa kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa yhdistämällä fyysisen, digitaalisen ja biologisen maailman. Tulevaisuuden päätelaite on muutakin kuin älypuhelin: miljardit koneet, laitteet, ihmiset, ajoneuvot, robotit ja dronet liittyvät pilveen tekoälyn optimoiman verkon kautta. 6G tuo käyttöön verkkojen hajautuksen ja reunalaskennan, mikä mahdollistaa esimerkiksi hologrammikokoukset ja aidosti virtuaalisen ihmisten välisen vuorovaikutuksen. Lisäksi uusien satelliittitekniikoiden yhdistäminen 6G:hen mahdollistaa globaalit yhteydet maalla, merellä ja ilmassa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »