Samsung Electronicsin teettämän yli tuhannen vastaajan kyselytutkimuksen mukaan NFT-ilmiö on vielä suhteellisen tuntematon suurelle osalle kansasta. Kyselytutkimuksessa 18–29-vuotiaista suomalaisvastaajista lähes yhtä moni (3 prosenttia) kertoi kuitenkin viimeisen vuoden aikana investoineensa NFT:hen kuin perinteiseen taiteeseen (4 prosenttia).
NFT-kohteet (non-fungible token) ovat nousseett maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi näiden digitaalisten taideteosten tai muiden kohteiden korkemmillaan valtavien myyntihintojen sekä markkinoiden vahvan kasvun ansiosta. Tähän asti suurin NFT-teoksesta maksettu hinta huitelee lähes 100 miljoonassa dollarissa. NFT:t ovat eräänlaisia digtaalisia sertifikaatteja tai aitoustodistuksia – uniikkien digitaalisten kohteiden omistusoikeudet ja kauppahistorian todentavia todistuksia lohjoketjun osana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
NFT:t tekevät digitaalisen sisällön omistamisesta ja myymisestä aiempaa helpompaa tai ylipäänsä mahdollista.
Tämän hetken suurin NFT-sektori on digitaalinen taide, joka käsittää muun muassa taideteosten, videoiden ja äänitiedostojen digitaalisen kaupanteon. Teos voi tosin olla mikä tahansa muukin digitaalinen esine, kuten kauppakortti tai pelin kaltaisessa digitaalisessa maailmassa sijaitseva maa-alue, talo tai vaate. Aivan kuten fyysisen alkuperäisteoksen hankkiessa, myös NFT-teokseen käsiksi pääsee ainoastaan sen ostaja.
”Tässä näemme ajattelutavan orastavan muutoksen. Kun nuorimpien aikuisten sukupolvi kasvaa ja vaurastuu, taiteen tulevaisuus on digitaalinen. Tulevana vuonna heistä lähes tuplamäärä suunnittelee ostavansa NFT:tä menneeseen vuoteen verrattuna, ja NFT:n läpimurto koittaakin nuorten vastaajien mukaan noin 2–3 vuoden päästä. Tutkimuksen mukaan 18–29-vuotiaiden keskuudessa usko siihen, että NFT ja lohkoketjut lisäävät suosiotaan seuraavan kolmen vuoden aikana, on kolminkertainen verrattuna uskoon ilmiön hiipumisesta”, sanoo Mika Engblom, Samsung Suomen mobiililiiketoiminnan johtaja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung on tutkinut tulevaisuutta määrittävää NFT-trendiä innovoidakseen sitä yhä paremmin palvelevia tuotteita. Samsung pyrkii nostamaan esiin, kuinka Galaxy S22 Ultra ja Galaxy Tab S8 -tabletit toimivat mahdollistavat esimerkiksi S Pen -kynällä piirtämällä digitaalisten taideteosten luomisen.
”On yhä tärkeämpää tarjota kuluttajille tuotteita, jotka mahdollistavat digitaalisen taiteen tuottamisen, ostamisen sekä kuluttamisen. Esimerkiksi tabletille valmiiksi asennetussa Clip Studio Paint -ohjelmassa puhelimen näyttöä voi käyttää penaalina tai väripalettina ja koko tabletin näyttöä puolestaan vain luovien tuotoksien tilana. Galaxy S22 Ultra -puhelimeen sisäänrakennettu S Pen -kynä avaa myös luovuuden uusia tasoja esimerkiksi kuvanmuokkaukseen, ja tehokas kamera tuo elokuvamaisen tunnelman videoihin sekä nostaa valokuvat uudelle tasolle nyt myös yöllä kuvattaessa”, Engblom sanoo.
”Taiteen luomisen digitalisaatio on jo pitkällä, mutta tähän asti alkuperäistaiteen ostaminen, omistaminen ja kuluttaminen on ollut vahvasti ei-digitaalista. NFT on esimerkki tämän kehityksen edistymisestä, kun alkuperäistaidetta on mahdollista tuoda reaalimaailmaan digitaalisenakin. Iso osa digitaalisista sisällöistä luodaan ja kulutetaan mobiililaitteilla, ja uusien tuotteiden myötä nyt on mahdollista tuoda sisällöt myös todellisiin tiloihin”, hän jatkaa.
Samsung järjesti tänään torstaina Glasshouse Helsingin galleriatilassa Helsingissä taiteen ja teknologian yhteen saattavan NFT-tapahtuman OtherLandsin. Kokemuksiaan luovasta työskentelystä uudessa kryptoympäristössä jakoivat muun muassa valokuvaaja Reka Nyari, audiovisuaalinen taitelija ja vaikuttaja Juuso Hämäläinen, digitaalinen taiteilija ja yrittäjä Antti Karppinen, suomalaisesta museokentästä tunnettu Jan Förster sekä teknologiayrittäjä Antti Innanen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Hyvä NFT-teos on sellainen, johon tekijä on laittanut aikaa, ajatusta ja näkemystä. Saadakseen huomiota NFT:n pitää olla paitsi kaunis, myös jollain tavalla erilainen ja ainutlaatuinen. Taiteilijan näkökulmasta taidemuodossa lämmittää se, että tekijä voi saada lähes sata prosenttia tuloista, toisin kuin gallerioissa esiteltävistä fyysisistä teoksista. Tällöin taiteilijalla on paremmat mahdollisuudet antaa menestyksestään myös eteenpäin, esimerkiksi hyväntekeväisyystyön tai muun sosiaalisen hyvänteon keinoin”, Nyari sanoo.
”Ilmiö ei vielä ole lähtenyt täyteen lentoon Suomessa, mutta kauaa ei mene siihen, että suomalaistaiteilijat saavat nimeä tälläkin saralla. Uskon, että ensimmäinen suomalainen NFT-miljoonanoteeraus nähdään 2–3 vuoden sisällä. Maailmalla NFT:stä on jo kehittynyt kultaryntäysmäinen ilmiö, jossa riittää paljon ääntä. Jo nyt tehdään tosi paljon loistavaa NFT-taidetta, mutta kestää pari kolme vuotta, että sellaiset projektit, joissa ei ole ydintä, tippuvat pois. Seuraava kehityssuunta NFT:ssä on metaversumin sekä virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden nousu, joiden kautta taidetta pääsee kokemaan täysin uudella tavalla 3D-maailmojen sisälle”, Nyari arvioi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »