Venäjän viestintäviranomainen Roskomnadzor on estänyt Facebookin ja Twitterin käytön maassa.
Tarkoituksena on pyrkiä estämään todellisen tiedon välittymistä kansalle Venäjän aloittamasta sodasta Ukrainassa.
Asiasta kertoo muun muassa The Verge.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Roskomnadzor perusteli Facebookin estämistä 26 tapauksella, joissa Facebook on viranomaisen mukaan syrjinyt venäläistä mediaa lokakuusta 2020 alkaen, sekä Facebook-yhtiö Metan viimeaikaisia toimia Venäjän valtiotaustaisten medioiden rajoittamisella.
Pian Facebookin jälkeen Roskomnadzor esti myös Twitterin käytön.
”Pian miljoonat tavalliset venäläiset huomaavat heiltä poistetun pääsyn luotettavaan tietoon, riistetyn arkipäiväiset tavat pitää yhteyttä perheen ja ystävien kanssa ja heidät hiljennetyn ottamasta kantaa. Jatkamme kaikkemme tekemistä palauttaaksemme palvelumme, jotta ne voivat olla saataville ihmisille turvallisesti ilmaista itseään ja organisoitua toimimaan”, kommentoi Metan maailmanlaajuisista yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Nick Clegg.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Venäjä on uhannut sensuroivansa myös esimerkiksi Wikipedian sosiaalisten median palvelujen ja perinteisen median ohella.
Venäjällä on myös pikavauhtia tullut voimaan uusi laki, joka kieltää jopa 15 vankeustuomion uhalla ”väärien tietojen” levittämisen Venäjän armeijan toimista.
Aiemmin Googlen YouTube ja Meta lopettivat Venäjän valtiotaustaisten medioiden RT:n ja Sputnikin sisältöjen jakamisen Euroopassa.
Viimeisimpinä toimina Facebook-yhtiö Meta on kertonut lopettavansa mainosmyynnin Venäjällä ja kieltäytyvänsä hyväksymästä mainoksia venäläisiltä yhtiöiltä myöskään muulla markkinoilla. Google kertoi myös aiemmin mainosmyynnin lopettamisesta Venäjällä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Venäjän vahvistuneet sensuuritoimet sekä perinteistä mediaa että sosiaalisen median palveluja vastaan ovat näkyneet puolestaan myös verkkoyhteyden salaavien VPN-palvelujen suosion kasvussa. VPN-palvelujen sovelluksia on noussut suosituimpien sovellusten listausten kärkeen Applen ja Googlen sovelluskaupoissa.
VPN-palvelut mahdollistavat ainakin osin estettyjen palvelujen käytön jatkamisen.
AppFigures-analyysiyhtiö kertoo, että pelkästään tiistaina 1. maaliskuuta VPN-sovellukset keräsivät Venäjältä puoli miljoonaa latausta, kun keskimääräinen päivittäinen määrä viime kuussa oli 10 000 latausta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös sovelluskauppojen estämisestä Venäjällä on kuultu joitakin raportteja, mutta nähtävästi ne ovat ainakin pääosin yhä toiminnassa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »